Μπορεί το 2023 να εξελίσσεται εφιαλτικά σε ότι αφορά στις υψηλές θερμοκρασίες, όμως και η περσινή χρονιά ήταν καταστροφική για την Ευρώπη.

Αυτό αποκαλύπτει κοινή έρευνα του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (Barcelona Institute for Global Health) και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας INSERM, που μελέτησαν τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών του περσινού καλοκαιριού στους κατοίκους της Ευρώπης.

Η αρχή είχε ήδη γίνει από τη Eurostat, που είχε διαπιστώσει έναν ασυνήθιστα υψηλό αριθμό επιπλέον θανάτων το καλοκαίρι του 2022. Ωστόσο, ο αριθμός αυτών που συνδέονταν άμεσα με τη ζέστη δεν είχε ποσοτικοποιηθεί.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας χρησιμοποίησαν ειδικά μαθηματικά μοντέλα για να εξακριβώσουν τον αριθμό των θανάτων που μπορούσαν να αποδοθούν στις υψηλές θερμοκρασίες, ανά χώρα και ανά εβδομάδα, στη διάρκεια του καλοκαιριού του 2022.

Η μελέτη “Heat-related mortality in Europe during the summer of 2022”, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine, κάλυψε 35 ευρωπαϊκές χώρες, με συνολικό πληθυσμό άνω των 543 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Όπως προέκυψε από τις μετρήσεις, 61.672 θάνατοι συνδέονται με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στις ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ 30 Μαΐου και 4 Σεπτεμβρίου 2022.

Σε απόλυτους αριθμούς, η μεγαλύτερη θνησιμότητα λόγω καύσωνα καταγράφηκε σε:

  • Ιταλία (18.010 νεκροί)
  • Ισπανία (11.324 νεκροί)
  • Γερμανία (8.173 νεκροί).

Στην Ελλάδα, καταγράφηκαν 3.092 θάνατοι που αποδίδονται στον θερινό καύσωνα.

Ευρωπαϊκές χώρες με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας (θανάτων ανά εκατομμύριο) που αποδίδεται στη ζέστη το καλοκαίρι του 2022, πηγή: Heat-related mortality in Europe during the summer of 2022

Όμως, σε σχέση με τον πληθυσμό, τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας καταγράφηκαν σε

  • Ιταλία (295 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους)
  • Ελλάδα (280 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους)
  • Ισπανία (237 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους )
  • Πορτογαλία (211 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους).
Ευρωπαϊκές χώρες με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων που οφείλονται στη ζέστη το καλοκαίρι του 2022, πηγή: Heat-related mortality in Europe during the summer of 2022

«Πρόκειται για ένα πολύ υψηλό αριθμό θανάτων» δήλωσε ο Hicham Achebak, ερευνητής του INSERM, στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Γνωρίζαμε την επίδραση της ζέστης στη θνησιμότητα μετά το 2003, αλλά με αυτήν την ανάλυση, βλέπουμε ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για την προστασία του πληθυσμού».

Το 2003 πάνω από 70.000 θάνατοι στην Ευρώπη είχαν αποδοθεί στους καύσωνες.

Γυναίκες και ηλικιωμένοι οι πιο ευάλωτοι

Η μελέτη έδειξε ότι η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών. Επίσης, η μεγάλη πλειοψηφία ήταν γυναίκες (63% των νεκρών).

«Η Ευρώπη αναδεικνύεται ως το σημαντικότερο κλιματικό hotspot, δεδομένου ότι η άνοδος της θερμοκρασίας σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα είναι σχεδόν κατά 1 °C υψηλότερη από τη μέση παγκόσμια αύξηση και υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο» σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Κίνδυνος θανάτου που σχετίζεται με τη θερμοκρασία κατά την περίοδο 2015-2019, πηγή: Heat-related mortality in Europe during the summer of 2022

Τα αρχεία δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες από το μέσο όρο κάθε εβδομάδα της περσινής καλοκαιρινής περιόδου.

Οι υψηλότερες “θερμοκρασιακές ανωμαλίες” καταγράφηκαν από τα μέσα Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου, περίοδο κατά την οποία, σύμφωνα με τους ερευνητές, προκλήθηκαν 38.881 θάνατοι που σχετίζονταν με τη ζέστη.
Ειδικότερα, μεταξύ 18 και 24 Ιουλίου, δηλαδή σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας, σημειώθηκε ένας έντονος πανευρωπαϊκός καύσωνας στον οποίο αποδίδονται συνολικά 11.637 θάνατοι.

«Η επιτάχυνση της ανόδου της θερμοκρασίας που παρατηρήθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη επανεκτίμησης και ουσιαστικής ενίσχυσης των σχεδίων πρόληψης» τόνισε ο Hicham Achebak «δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις διαφορές μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών και περιφερειών, καθώς και στις διαφορές ηλικίας και φύλου, που σηματοδοτούν και τις διαφορές ευπάθειας στη ζέστη».

Διαβάστε ακόμα

Βραβεία Ευκράντη 2023: Οι 10 πρωταγωνιστές της ναυτιλίας που διακρίθηκαν (pics)

Τρεις μήνες ακόμη χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής – Έως τις 31/12 σε ισχύ τα έκτακτα ενεργειακά μέτρα

Άλκης Δαυίδ: Ο χρυσός κληρονόμος «ψήφισε»… Αντίγκουα και όχι Σπέτσες (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ