Με αφορμή την επίσημη επιβεβαίωση ότι το 2023  είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, γεγονός που θα οδηγήσει σε πυρκαγιές στην Ελλάδα, νέα έρευνα αποκάλυψε το παγκόσμιο κόστος των ζημιών που σχετίζονται με τις πυρκαγιές την τελευταία δεκαετία.

Η ομάδα του Utility Bidder έχει σκιαγραφήσει το κόστος των ζημιών από φυσικές καταστροφές τα τελευταία 10 χρόνια, χρησιμοποιώντας το Our World in Data, καθώς και λαμβάνοντας υπόψη τις χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από φυσικές καταστροφές γενικά και εκείνες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε σεισμούς, κυκλώνες, πυρκαγιές, πλημμύρες και ξηρασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, παρά το γεγονός ότι το 2023 είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί, τα έξοδα που προκύπτουν παγκοσμίως από τις πυρκαγιές κατατάσσονται στην πέμπτη θέση όσον αφορά το κόστος, το οποίο ανέρχεται σε 3.070.314.750 στερλίνες. Αντίθετα, το κόστος των ζημιών που σχετίζονται με τους σεισμούς ήταν το υψηλότερο, φθάνοντας τις 34.808.847.250 λίρες.

Παγκόσμιο κόστος ζημιών ανά τύπο φυσικής καταστροφής (2012-2022)

Η έρευνα δείχνει ότι το παγκόσμιο κόστος των ζημιών από τις πυρκαγιές αυξήθηκε κατά 8% την τελευταία δεκαετία. Παρά ταύτα, η πρωτοφανής παγκόσμια θέρμανση το 2023 έχει επιδεινώσει πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των έντονων καυσώνων και των πυρκαγιών στον Καναδά και τις ΗΠΑ. Εάν η τάση αυτή συνεχιστεί, το κόστος είναι πιθανό να κλιμακωθεί σημαντικά στο εγγύς μέλλον.

Περαιτέρω ευρήματα από τη μελέτη:

Το 2023, έχουν προκληθεί συνολικά ζημιές ύψους 75 δισεκατομμυρίων λιρών από φυσικές καταστροφές. Το ποσό αυτό είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το σύνολο του 2022.

Η Τόνγκα ήταν η χώρα που επλήγη περισσότερο από φυσικές καταστροφές το 2022. Πάνω από 84.000 άνθρωποι επλήγησαν, αποτελώντας το 79% του πληθυσμού της χώρας. Αυτό οφείλεται πιθανότατα στην έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha’apai τον Ιανουάριο του 2022.

Το 2022, οι Φιλιππίνες, η Ινδία και η Ινδονησία αναδείχθηκαν ως οι χώρες με τον μεγαλύτερο κίνδυνο από φυσικές καταστροφές. Επτά ασιατικές χώρες αποτελούν την πρώτη δεκάδα των χωρών με τους υψηλότερους κινδύνους.