Σε μπραντεφερ μεταξύ της Nexans και της Prysmian εξελίσσεται ο διαγωνισμός της EuroAsia Interconnector για το τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Κύπρου και Κρήτης.

Το μεγάλο project, όπως είναι γνωστό, αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών (Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα) και μετά από αρκετές καθυστερήσεις έχει εισέλθει στη φάση των διαγωνιστικών διαδικασιών.

Ήδη, από πέρυσι το Μάρτιο, έχει επιλεγεί η Siemens AG για το συμβόλαιο των σταθμών μετατροπής (VSC Converter Stations), ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο προκηρύχτηκαν δύο διαγωνισμοί για τα βασικά καλωδιακά τμήματα Ισραήλ-Κύπρος και Κύπρος-Κρήτη, συνολικού ύψους 1,7 δις ευρώ.

Για το πρώτο και μεγαλύτερο συμβόλαιο που αφορά την διασύνδεση της Κύπρου με την Κρήτη, δεσμευτικές προσφορές κατάθεσαν η Nexans Norway AS και η Prysmian Powerlink s.r.l.

Το έργο χωρίζεται σε δύο ομοειδή τμήματα (ανά πόλο) με ενδεικτικό προϋπολογισμό 623 εκατ. ευρώ έκαστο για τα καλωδιακά συστήματα που θα διασυνδέουν την Κύπρο με την Ελλάδα (Κρήτη).  Οι συμβάσεις αφορούν την προμήθεια, κατασκευή και εγκατάσταση του συστήματος καλωδίων HVDC συμπεριλαμβανομένων όλων των απαιτούμενων υπεράκτιων και χερσαίων συνοδευτικών υποδομών. Η απόσταση που θα καλυφθεί με υποβρύχιο καλώδιο είναι 898 χιλιόμετρα με μέγιστο βάθος πόντισης στα 3000 μέτρα, ενώ η χερσαία απόσταση μέχρι τους Σταθμούς Μετατροπής είναι 13 χλμ στην Κύπρο και 10 χλμ στην Κρήτη.

Στην προκήρυξη του διαγωνισμού προβλέπεται ότι οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν προσφορές για το ένα ή και για τα δύο ομοειδή τμήματα.

Παράλληλα, τρέχει και ο δεύτερος διαγωνισμός για το καλώδιο Ισραήλ-Κύπρος, συνολικού ενδεικτικού προϋπολογισμού 460 εκατ. ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση είναι χωρισμένος σε δύο ομοειδή τμήματα (ανά πόλο) με ενδεικτικό προϋπολογισμό 230 εκατ. ευρώ για καθένα. Οι συμβάσεις αφορούν την προμήθεια, κατασκευή και εγκατάσταση του συστήματος καλωδίων HVDC συμπεριλαμβανομένων όλων των απαιτούμενων υπεράκτιων και χερσαίων συνοδευτικών υποδομών, ενώ η απόσταση για το υποβρύχιο καλώδιο είναι 310 χλμ με μέγιστο βάθος πόντισης στα 2200 μέτρα. Η χερσαία απόσταση μέχρι τους Σταθμούς Μετατροπής είναι 2 χλμ για το Ισραήλ και 13 χλμ για την Κύπρο.

Το φιλόδοξο project του EuroAsia Interconnector για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, με ισχύ 1000MW, είναι εκτιμώμενου προϋπολογισμού 2,5 δις ευρώ και με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωνόταν τον Δεκέμβριο του 2023. Ωστόσο, λόγω τεχνικών αλλά και θεσμικών ζητημάτων που προέκυψαν ο ορίζοντας ολοκλήρωσης τοποθετείται πλέον για το 2025.

Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με την Κομισιόν για την ενδεχόμενη συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ στο όλο εγχείρημα, με την ιδιότητά του ως Ευρωπαίου Διαχειριστή.