Οι μεγάλες ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρείες ενισχύουν τις επενδύσεις τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς στοχεύουν να απαλλαγούν από τις εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Οι Oil Majors μάλιστα στρέφουν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον τους στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, όπου διαθέτουν την τεχνογνωσία, αλλά και τα κεφάλαια ώστε να χρηματοδοτήσουν και να αναπτύξουν υπεράκτια αιολικά πάρκα, μια βιομηχανία που εκτιμάται ότι θα προσελκύσει σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια την επόμενη δεκαετία.

Οι ευκαιρίες αυτές θα βοηθήσουν τους ισχυρούς πετρελαϊκούς ομίλους να μειώσουν τις λειτουργικές εκπομπές από υπεράκτια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και να προωθήσουν έργα για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης με τη χρήση ΑΠΕ.

Οι επενδύσεις στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, -όπως αναφέρει και το Oilprice.com-, θα μπορούσαν να συνοδεύονται από σημαντικές αποδόσεις για τις μεγάλες εταιρείες καθώς προσφέρουν 25% υψηλότερα λειτουργικά περιθώρια εσόδων σε σύγκριση με τα νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση της Wood Mackenzie.

«Ακόμη και το χαμηλότερο μέσο λειτουργικό περιθώριο ενεργητικού χαρτοφυλακίου υπεράκτιας αιολικής ενέργειας είναι πάνω από τον μέσο όρο των άλλων assets» έγραψε ο Akif Chaudhry, κύριος αναλυτής της WoodMac.

«Η νέα μας μέτρηση περιθωρίου μετρητών – λειτουργικές ταμειακές ροές ανά ισοδύναμο gigajoule (GJe) – υπερβαίνει τις παραδοσιακές συγκρίσεις. Και αποκαλύπτει ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια έχει ατού», πρόσθεσε ο Chaudhry.

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια αναμένεται να αποτελέσει πυλώνα της ενεργειακής μετάβασης και να προσελκύσει σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια την επόμενη δεκαετία, με την δυναμικότητα να δεκαπλασιάζεται από 34 GW το 2020 σε 330 GW έως το 2030, κατά την WoodMac.

Επιπλέον, η στρατηγική της Ευρώπης να περιορίσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά καύσιμα θα μπορούσε να επιταχύνει περαιτέρω την ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων.

Παράλληλα, «η υπεράκτια αιολική ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές είναι πιθανό να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τροφοδοσία ηλεκτρολυτικών κυψελών για την παραγωγή υδρογόνου, οπότε μέρος της ανάπτυξής της θα συνδεθεί με την κλιμάκωση της βιομηχανίας πράσινου υδρογόνου», δήλωσε η WoodMac.

Στο πλαίσιο αυτό, όλο και περισσότερες πετρελαϊκές υποβάλλουν προσφορές σε διαγωνισμούς για οικόπεδα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώτος τέτοιος διαγωνισμός το 2010 προσέλκυσε μόνο έναν πλειοδότη. Νωρίτερα φέτος, η ScotWind Leasing Offshore Scotland είχε περισσότερες από 60 εταιρείες να δίνουν το «παρών» και μεταξύ αυτών όλες οι ευρωπαϊκές μεγάλες εταιρείες πετρελαίου.

Οι στόχοι των εταιρειών

Η Shell, η BP, η Equinor και η TotalEnergies στοιχηματίζουν στην ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία και δηλώνουν ότι ο τομέας είναι άμεσης ανάπτυξης προτεραιότητας για αυτές.

Η BP, φιλοδοξεί να γίνει ο κορυφαίος πάροχος υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, σχεδιάζοντας να αναπτύξει έργα σε δύο μισθώσεις στη Θάλασσα της Ιρλανδίας με παραγωγική ικανότητα 3 GW, ενώ στις ΗΠΑ αναπτύσσει έργα 4,4 GW σε Νέα Υόρκη και Μασαχουσέτη. Η Shell διαθέτει περισσότερα από 4,3 GW παραγωγικής ικανότητας σε λειτουργία και υπό κατασκευή και 16,7 GW πιθανά έργα σε όλη τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ασία. Η Equinor θέλει να είναι μια παγκόσμια εταιρεία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και να έχει εγκατεστημένη καθαρή ισχύ 12-16 GW έως το 2030.

Η TotalEnergies διαθέτει 6 GW υπεράκτιων αιολικών έργων υπό ανάπτυξη και κατασκευή, εκ των οποίων τα 2 GW προβλέπεται να τεθούν σε παραγωγή έως το 2025.

Οι μεγάλες εταιρείες επιδιώκουν να ενισχύσουν την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών όχι μόνο για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά, αλλά και για τον εξηλεκτρισμό υπεράκτιων πλατφορμών πετρελαίου και φυσικού αερίου και την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Για παράδειγμα, η Equinor μελετά πιθανές επιλογές για την κατασκευή ενός πλωτού υπεράκτιου αιολικού πάρκου 1 GW στην περιοχή Troll, με πιθανή εκκίνηση το 2027, η οποία θα μπορούσε να παρέχει μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία των υπεράκτιων πεδίων Troll και Oseberg μέσω ενός χερσαίου σημείου σύνδεσης. Ταυτόχρονα, η Shell μόλις ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την κατασκευή του μεγαλύτερου εργοστασίου ανανεώσιμου υδρογόνου της Ευρώπης στο λιμάνι του Ρότερνταμ, το οποίο θα χρησιμοποιεί ανανεώσιμη ενέργεια για τον ηλεκτρολύτη από το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hollandse Kust (noord), στο οποίο συμμετέχει.

«Μετά από χρόνια διαχείρισης της αστάθειας στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, οι ευρωπαϊκές Oil Majors είναι εξοπλισμένες για να επιτύχουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ κινδύνου και απόδοσης. Και έχουν βαθιές τσέπες γεμάτες μετρητά για να επωφεληθούν από τις τεράστιες επερχόμενες ευκαιρίες », δήλωσε ο Chaudhry της WoodMac.