Νέο ράλι καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα των έντονων ανησυχιών για τους κινδύνους που προκύπτουν όσον αφορά τον εφοδιασμό, αλλά και την αποθήκευση επαρκών ποσοτήτων ενόψει του χειμώνα.

Η συνεχιζόμενη κρίση με τη Ρωσία και το απειλητικό ενδεχόμενο η Μόσχα να κλείσει εντελώς την «κάνουλα» εκτοξεύει τις αναταράξεις στην αγορά, οδηγώντας σε ανοδική τάση τις τιμές του «γαλάζιου χρυσού». Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Bloomberg, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν σήμερα εν μέσω κινδύνων ότι η κατάσταση της προσφοράς θα μπορούσε να επιδεινωθεί καθώς οι χώρες αγωνίζονται να γεμίσουν χώρους αποθήκευσης.

Παράλληλα, η Ευρώπη δυσκολεύεται να αξιοποιήσει το υγροποιημένο φυσικό αέριο για να αντικαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες, καθώς η ζήτηση στην Ασία αυξάνεται, εντείνοντας τον ανταγωνισμό για τα φορτία LNG. Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο διακοπής των αγωγών διασύνδεσης φυσικού αερίου προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, ανέφεραν οι Financial Times.

«Οι αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την αποδυνάμωση των φορτίων αποθήκευσης τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να εμποδίζουν την πτώση των τιμών», ανέφερε σε σημείωμα η EnergyScan, το τμήμα ανάλυσης αγοράς της Engie SA.

Οι «καυτές» τιμές

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν το πρωί της Τετάρτης κατά 4,5% στα 135 ευρώ ανά μεγαβατώρα και στη συνέχεια κατά 5,9% φτάνοντας τα 136,82 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σημειώνεται ότι η Ευρώπη σπεύδει να αξιοποιήσει εναλλακτικούς ενεργειακούς πόρους και να μειώσει τη ζήτηση καθώς αποφεύγει τη Ρωσία εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ρωσία μείωσε τις ροές φυσικού αερίου κατά 60% νωρίτερα αυτόν τον μήνα, επικαλούμενη τεχνικά ζητήματα και προηγουμένως διέκοψε τις προμήθειες σε αρκετές χώρες της ΕΕ λόγω διαφωνίας πληρωμών μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Η ικανότητα της Ε.Ε. να περιορίσει την κατανάλωση θα είναι καθοριστικός παράγοντας για να γεμίσουν οι χώροι αποθήκευσης ενόψει του χειμώνα. Προς το παρόν βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να έχει πλήρη αποθέματα 90% έως την 1η Νοεμβρίου. Αν όμως η Μόσχα διακόψει τη ροή θα μείωνε αυτό το ποσοστό κάτω από το 75%, όπως δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson.

Εν τω μεταξύ, οι καιρικές προβλέψεις που δείχνουν υψηλή παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη τις επόμενες δύο εβδομάδες πρόκειται να περιορίσουν την ανάγκη για φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Την ίδια ώρα, οι κυβερνήσεις από τη Γερμανία έως τη Δανία λαμβάνουν μέτρα ώστε να ενθαρρύνουν τις βιομηχανίες και τους πολίτες να μειώσουν τη ζήτηση ενέργειας.

Η Γερμανία ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από άνθρακα για να περιορίσει την έκθεσή της στη Ρωσία, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να μειώσει την ποσότητα φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την ενέργεια κατά 52% μέσα στους επόμενους 12 μήνες, δήλωσε ο Kesavarthiniy Savarimuthu, αναλυτής στο BloombergNEF.

«Καμπανάκι» από ΔΟΕ

Υπενθυμίζεται πως μόλις πρόσφατα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ έκρουε προς την Ευρώπη τον κώδωνα του κινδύνου μπροστά στο ενδεχόμενο να αποφασίσει η Ρωσία να σταματήσει τελείως την παροχή φυσικού αερίου.

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη για την περίπτωση που το ρωσικό φυσικό αέριο κοπεί εντελώς. Όσο πλησιάζει ο χειμώνας, τόσο περισσότερο θα καταλάβουμε τις ρωσικές προθέσεις. Θεωρώ πάντως ότι οι πρόσφατες περικοπές έχουν ως στόχο να αποτρέψουν την Ευρώπη να προλάβει να αποθηκεύσει ενέργεια κι έτσι να μπορέσει η Ρωσία να εργαλειοποιήσει κατά τους χειμερινούς μήνες το αέριο» τόνισε ο επικεφαλής του ΙΕΑ.

Διαβάστε επίσης: 

Πλειστηριασμοί: Τι «κλήρωσε» για Π. Κωστόπουλο, Κ. Αλεξανδράκη και Villas Armit 

Στάσσης: Η ΔΕΗ παραμένει ισχυρή – Πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών σε ένα μήνα 

Naval Group: Έρχονται 5 νέες συμφωνίες με ελληνικές εταιρείες για τις φρεγάτες