Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν χθες για δεύτερη συνεχή μέρα εν μέσω ψυχρότερου καιρού, χαμηλότερων ροών στη Νορβηγία και αβεβαιότητας σχετικά με την απαίτηση της Ρωσίας να πληρωθεί σε ρούβλια.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πρώτου μήνα αναφοράς διαμορφώθηκαν κατά 5,7% υψηλότερα στα 108,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ υποχώρησαν ελαφρά καθώς η Ρωσία δήλωσε ότι θα περιορίσει ορισμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το Bloomberg. Οι τιμές του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν κατά 7,2% υψηλότερα στις 263,42 πένες.

Η αγορά φυσικού αερίου δέχεται πολύπλευρες πιέσεις, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει εισέλθει στον δεύτερο μήνα. Έτσι, ο ψυχρότερος καιρός θα μπορούσε να καθυστερήσει την ανανέωση των χώρων αποθήκευσης, ασκώντας ανοδική πίεση στις τιμές.

Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 40% της ζήτησης φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περίπου το ένα τρίτο αυτών των αποστολών διέρχεται από την Ουκρανία. Προς το παρόν, το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη ρέει χωρίς διακοπές. Οι ρωσικές αποστολές στην ήπειρο μέσω βασικών οδών του αγωγού παρέμειναν σταθερές την Τρίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ακόμη, η Gazprom PJSC δέσμευσε χώρο για να μεταφέρει φυσικό αέριο στη Γερμανία μέσω του αγωγού Yamal-Europe χθες και σήμερα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοπρασίας.

Ωστόσο, μέχρι τα μέσα Απριλίου προβλέπονται θερμοκρασίες κάτω του μέσου όρου στη βορειοδυτική Ευρώπη. Οι τιμές αυξήθηκαν επίσης από τις χαμηλότερες ροές στη Νορβηγία εν μέσω απρογραμμάτιστων διακοπών στο κοίτασμα Skarv.

Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου έχουν δείξει απροθυμία να αποδεχθούν την απαίτηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για πληρωμή σε ρούβλια, προσθέτοντας άλλο ένα στοιχείο κινδύνου για τον ομαλό εφοδιασμό.

Πρόβλημα με την αποθήκευση

Οι ανησυχίες ότι ο πόλεμος θα μπορούσε ενδεχομένως να διαταράξει τις ρωσικές ροές συνέπεσαν με ένα φιλόδοξο σχέδιο που έθεσε η ΕΕ στους εμπόρους και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας με στόχο να διασφαλιστεί ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης θα είναι κατά 90% γεμάτες πριν από τον επόμενο χειμώνα.

Ωστόσο, το τέλος της περιόδου θέρμανσης αμβλύνει τις ανησυχίες για τα επίπεδα προσφοράς. Παρά το γεγονός ότι ο χειμώνας ξεκίνησε με αποθέματα σε ιστορικά χαμηλά, «η Ευρώπη θα μπορούσε να έχει περισσότερο από αρκετό φυσικό αέριο για να γεμίσει πλήρως τις αποθήκες της έως την 1η Οκτωβρίου», και να ξεπεράσει τον στόχο του 90% ανέφερε το BloombergNEF.

Το καλύτερο σενάριο, της πλήρωσης 100% των εγκαταστάσεων αποθήκευσης μέχρι τον επόμενο χειμώνα, προϋποθέτει ότι δεν θα διακοπούν οι ροές των ρωσικών αγωγών και ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα παραμείνουν υψηλότερες από ό,τι στην Ασία ώστε να προσελκύσουν φορτία LNG.

Το καλοκαιρινό συμβόλαιο πάντως ήταν πιο ακριβό από τις χειμερινές τιμές στα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτή η κατάσταση της αγοράς γνωστή ως backwardation, – όταν οι βραχυπρόθεσμες τιμές είναι υψηλότερες από αυτές σε μεταγενέστερη ημερομηνία-, μπορεί να υποδηλώνει στενότητα.

Και μπορεί τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να υποχώρησαν κάπως χθες όταν η Μόσχα ανακοίνωσε «απότομη μείωση» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνιχίφ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται ακόμη, ενώ και οι προηγούμενες διπλωματικές προσπάθειες, όπως οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, απέδωσαν ελάχιστα ή έχουν καταρρεύσει.