Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου παίρνουν μια ανάσα εν μέσω περαιτέρω ενδείξεων ότι το αυξανόμενο κόστος ενέργειας ακρωτηριάζει την οικονομική παραγωγή, εντείνοντας τις πιέσεις στους πολιτικούς να επιλύσουν την κρίση με τον χειμώνα να απέχει μόλις λίγους μήνες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν αφού διαμορφώθηκαν σε υψηλό ρεκόρ τη Δευτέρα. Οι τιμές, όπως αναφέρει το Bloomberg, εξακολουθούν να είναι περίπου έξι φορές υψηλότερες από ό,τι την ίδια εποχή πέρυσι, με τον πανικό να εξαπλώνεται σε όλες τις χώρες ενόψει της αιχμής της χειμερινής ζήτησης.

Η ρωσική Gazprom PJSC θα σταματήσει τις ροές στον βασικό αγωγό Nord Stream προς τη Γερμανία για τρεις ημέρες λόγω συντήρησης από τις 31 Αυγούστου, εγείροντας ανησυχίες ότι η σύνδεση μπορεί να μην επιστρέψει μετά τις εργασίες. Οι χαμηλότερες ροές θα έθεταν σε κίνδυνο τις προσπάθειες της Ευρώπης να γεμίσει χώρους αποθήκευσης για να προετοιμαστεί για τους ψυχρότερους μήνες.

Η αστάθεια έχει σοκάρει τις παγκόσμιες αγορές, εκτοξεύοντας τις τιμές του φυσικού αερίου από την Ασία έως τις ΗΠΑ στα ύψη, εν μέσω ενός αγώνα δρόμου για προμήθειες. Στην Ευρώπη, μια παρατεταμένη περικοπή των αποστολών του Nord Stream θα επιδείνωνε την κρίση που διαρκεί για μήνες, ενισχύοντας τον πληθωρισμό, περιορίζοντας τη βιομηχανική παραγωγή και αυξάνοντας τον κίνδυνο ύφεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ευρώ διαπραγματεύεται τώρα κοντά σε χαμηλό δύο δεκαετιών έναντι του δολαρίου.

Ελαφρά πτώση στις τιμές

Μέσα σε αυτό το κλίμα χθες υπήρξε μια μικρή έστω αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου, οι οποίες κυμαίνονται κοντά σε υψηλό 5 μηνών εν μέσω προβλημάτων στον εφοδιασμό

Έτσι, τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, -το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς-, διαμορφώθηκαν κατά 2,8% χαμηλότερα στα 269,05 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε 6,1%. Οι γερμανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησαν 2,9%, μετά από άνοδο σε νέο ρεκόρ.

Οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αυξηθούν στα 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα εάν σταματήσουν οι ροές μέσω του Nord Stream τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον Leon Izbicki, αναλυτή φυσικού αερίου στην Energy Aspects Ltd. «Οι τρέχουσες τιμές έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ζήτηση βιομηχανικού αερίου στην Ευρώπη, με τα μοντέλα μας να δείχνουν ετήσια μείωση της ζήτησης βιομηχανικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης κατά 15% το 2022» όπως τόνισε.

Ο κατάλογος των βιομηχανιών που περιορίζουν την παραγωγή αυξάνεται. Η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών της Πολωνίας, η Grupa Azoty SA, σταμάτησε να παράγει ορισμένα από τα βασικά της προϊόντα και μείωσε την παραγωγή αμμωνίας λόγω των τιμών ρεκόρ του φυσικού αερίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της χθες Τρίτη.

Στη Γαλλία, οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν αυτόν τον μήνα τόσο στον τομέα των υπηρεσιών όσο και στον τομέα της μεταποίησης. Η γαλλική παραγωγή συρρικνώνεται για πρώτη φορά σε ενάμιση χρόνο, αντικατοπτρίζοντας την τάση που παρατηρείται στη Γερμανία καθώς οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης υποκύπτουν στον πληθωρισμό ρεκόρ και την αυξανόμενη αβεβαιότητα.

Πίεση στους πολιτικούς

«Για τις περισσότερες μεγάλες χώρες της ευρωζώνης, οι όροι εμπορικού σοκ από τις υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου φέτος θα είναι μεγαλύτεροι από τους πετρελαϊκούς κλυδωνισμούς του 1974 και του 1979», ανέφερε η Capital Economics σε σημείωμά της.

Η Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο για την τροφοδοσία των εργοστασίων και των οικιακών καταναλωτών, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στην κρίση. Οι αρχές της χώρας προσπαθούν να κλείσουν συμφωνίες για την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ανάγκη επιβολής δελτίου κατά τους πιο κρύους μήνες του έτους.

Εν τω μεταξύ, η δημοτικότητα του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς μειώνεται μετά από έξι μήνες στην εξουσία. Κατά την επίσκεψή του στον Καναδά τη Δευτέρα δήλωσε ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον αξιόπιστος επιχειρηματικός εταίρος και τόνισε την ανάγκη να αυξηθούν οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ωστόσο, η Ευρώπη ανταγωνίζεται για το LNG με την Ασία, όπου οι χώρες σπεύδουν να λάβουν περισσότερες αποστολές μέχρι το τέλος του έτους.

Αν και δεν διαφαίνεται ανακούφιση για την προσφορά, η ευρωπαϊκή ζήτηση παραμένει ασυνήθιστα υψηλή για το καλοκαίρι. Ο ζεστός και ξηρός καιρός οδήγησε σε υψηλή χρήση κλιματισμού και χαμηλή υδροηλεκτρική και πυρηνική παραγωγή καθώς τα ευρωπαϊκά ποτάμια στεγνώνουν.