Ο κλάδος του βαμβακιού αντιμετωπίζει μια σκληρή μάχη που φέρνει αντιμέτωπους την Louis Dreyfus Co. με την Olam Agri Holdings Ltd. Οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να σπάνε ρεκόρ, προκαλώντας εκτεταμένα προβλήματα στη γεωργία και την ενέργεια, αλλά και στην ίδια τη διαβίωση των πολιτών. Το παλλάδιο, παράλληλα, χάνει μέρος της ελκυστικότητάς του λόγω της πλατίνας.

Ιδού πέντε γραφήματα στα οποία θα βασιστούν οι αναλυτές όσον αφορά τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων φέτος, σύμφωνα με το Bloomberg:

Βαμβάκι

Δύο μεγάλοι έμποροι καλλιεργειών αναμετρώνται για την εξαγορά του μεγαλύτερου επεξεργαστή βαμβακιού της Αυστραλίας, Namoi Cotton Ltd. Η Olam Agri υπέβαλε προσφορά για την εταιρεία στα τέλη Μαρτίου, ξεπερνώντας την αρχική προσφορά της Louis Dreyfus.

Ως αποτέλεσμα, η διαμάχη αυτή οδήγησε τις μετοχές της Namoi στα υψηλότερα επίπεδα από το 1999. Οι παρατηρητές της αγοράς παρακολουθούν το αν η τελευταία προσφορά της Olam θα γίνει αποδεκτή ή αν ο πόλεμος προσφορών θα συνεχιστεί.

Πολύτιμα μέταλλα

Η τιμή της πλατίνας κυμάνθηκε πάνω από την αντίστοιχη του παλλάδιου τον Μάιο για δεύτερη φορά φέτος, τη στιγμή που οι αναλυτές επισημαίνουν ένα διαφαινόμενο έλλειμμα, καθώς η κατανάλωση ξεπερνά την προσφορά.

Η άποψη αυτή υποδηλώνει ότι παρόμοιες ανατροπές μπορεί να αποδειχθούν πιο συχνές για τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται στους καταλύτες των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων. Μεγάλο μέρος της ζήτησης φαίνεται να προέρχεται από την Κίνα, καθώς η ασιατική χώρα διευρύνει τα αποθέματά της, με τις εισαγωγές πλατίνας να αυξάνονται κατά 77% τον Μάρτιο.

Πετρέλαιο

Τα τεχνικά επίπεδα του πετρελαίου παρέχουν μία βάση για τις απώλειες. Το West Texas Intermediate διαμορφώθηκε πάνω από τα 78 δολάρια/βαρέλι την περασμένη εβδομάδα μετά από μια πολύμηνη διόρθωση η οποία παρέσυρε τις τιμές στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου.

Η σταθεροποίηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι τα τεχνικά επίπεδα παρέχουν στήριξη και όχι σε οποιαδήποτε αλλαγή στο ευρύτερο κλίμα της αγοράς.

Πρόσφατα, ο κινητός μέσος όρος των 100 ημερών αναχαίτισε την πτώση, ενώ ο δείκτης σχετικής ισχύος εννέα ημερών σηματοδότησε ότι το ξεπούλημα είχε υπερβεί τα όρια. Εν μέσω μιας θολής θεμελιώδους προοπτικής, οι αγορές προσβλέπουν στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ την 1η Ιουνίου, όπου το γκρουπ αναμένεται να συνεχίσει τις περικοπές της προσφοράς το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους για να αποτρέψει την εμφάνιση πλεονάσματος.

Κλιματική αλλαγή

Το βόρειο ημισφαίριο πλησιάζει ένα ακόμη ασυνήθιστα θερμό καλοκαίρι, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να σπάνε ρεκόρ.

Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι οι θερμοκρασίες του περασμένου μήνα σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν 1,58 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο, σηματοδοτώντας τον θερμότερο Απρίλιο στην καταγεγραμμένη ιστορία.

Τους τελευταίους 12 μήνες οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν κατά 1,61 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τις προβιομηχανικές θερμοκρασίες, ξεπερνώντας το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου το οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να απειλήσει την επιβίωση του ανθρώπινου είδους.

Φυσικό αέριο

Τα αποθέματα φυσικού αερίου στις ΗΠΑ είναι πάνω από 33% υψηλότερα από τον μέσο όρο της πενταετίας ενόψει του καλοκαιριού, αφού ένας ασυνήθιστα ήπιος χειμώνας αποδεκάτισε τη ζήτηση.

Οι επενδυτές περιμένουν να δουν αν η χώρα θα καταγράψει ένα θερμό καλοκαίρι, το οποίο θα βοηθούσε στη μείωση των αποθεμάτων. Οι τιμές, οι οποίες κυμαίνονταν σε χαμηλά επίπεδα τεσσάρων ετών για μεγάλο μέρος του έτους, έλαβαν ώθηση εν όψει της αναμενόμενης καλοκαιρινής ζέστης.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΘΟ: Πώς οι νέοι κανόνες αλλάζουν τις δημόσιες επενδύσεις

Wood & Company: Οι κίνδυνοι για τη φετινή ανάπτυξη – Οι τρεις καταλύτες για την ελληνική οικονομία

Σε ποιους δήμους και περιοχές μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ