Της Μαριάννας Τζάννε

Ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης του δικτύου της στην Αττική με αύξηση της διείσδυσης από το 35% που είναι σήμερα στο 40% την επόμενη πενταετία και στο 45% στην δεκαετία, προβλέπει η Εταιρεία Διανομής Φυσικού Αερίου (ΕΔΑ Αττικής), η οποία ελέγχεται πλήρως από την ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις μέχρι το 2023, η ΕΔΑ Αττικής θα έχει 60.000 νέες συνδέσεις, με σταδιακή αύξηση της κατανάλωσης κατά 25% και ως 45% μέχρι το 2028. Η ΕΔΑ μελετά για τα επόμενα χρόνια 3.400 χιλιόμετρα επιπλέον δικτύου για όλο το λεκανοπέδιο, καλύπτοντας περιοχές έως τα Μεσόγεια και την Ανατολική Αττική, με στόχο το φυσικό αέριο να φτάσει έως και τον τελευταίο κάτοικο της Αττικής.

«Καταστρώνουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης σε αντίθεση με την συντηρητική προσέγγιση που είχαμε μέχρι σήμερα, ως αποτέλεσμα των εντολών από τους μετόχους μας» ανέφερε χθες σε ενημερωτική συνάντηση με τους ιδιώτες προμηθευτές φυσικού αερίου ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ Αττικής κ. Δημήτρης Παπακώστας.
Υπενθυμίζεται ότι στην εταιρεία κατείχε μέχρι πρόσφατα το 49% και το management η Shell, η οποία πούλησε έναντι τιμήματος άνω των 150 εκ. ευρώ την συμμετοχή της τόσο στην ΕΠΑ Αττικής (τον εμπορικό βραχίονα της ΔΕΠΑ) όσο και στην ΕΔΑ, η οποία έχει την ευθύνη της ανάπτυξης και συντήρησης του δικτύου φυσικού αερίου για όλη την Αττική.

Συνολικά, κατά τον πρώτο χρόνο πλήρους απελευθέρωσης, στην αγορά υπάρχουν 15 ενεργοί χρήστες διανομής φυσικού αερίου (ΒΑ Υαλουργία Ελλάδος, Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας-Φυσικό Αέριο, NRG, Μυτιληναίος, Ηρων, ΖενίΘ, Elpedison, EΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κ.α), από τους 42 συνολικά που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο αδειών φυσικού αερίου της ΡΑΕ.

Η ανάπτυξη του δικτύου λόγω της μεγάλης ζήτησης είναι ραγδαία. Τα τελευταία χρόνια η μέση αύξηση κατασκευής νέου δικτύου, ήταν 20 χιλιόμετρα το χρόνο. Φέτος, η ανάπτυξη του δικτύου θα διπλασιαστεί και θα φτάσει το 40%, πορεία η οποία προβλέπεται να συνεχιστεί με αποτέλεσμα την αύξηση της χρήσης του φυσικού αερίου. Σε αυτό θα επιδράσουν θετικά το άνοιγμα της λιανικής αγοράς και η ενίσχυση του ανταγωνισμού, στοιχεία της αγοράς που θα συμβάλλουν και στη μείωση της τιμής του τελικού προϊόντος. Ο κ. Παπακώστας απευθυνόμενος χθες στα στελέχη των παρόχων φυσικού αερίου, υπογράμμισε ότι η μεγαλύτερη διείσδυση του δικτύου στην Αττική, η αύξηση του πλήθους των καταναλωτών αλλά και της κατανάλωσης φυσικού αερίου θα φέρει και την μείωση των τελών διανομής που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές.

Φέτος τα προγράμματα επιδότησης και χρηματοδότησης (εσωτερική εγκατάσταση θέρμανσης, 100% έκπτωση στα τέλη διασύνδεσης κ.α) σε συνδυασμό με τα μέτρα της πολιτείας για την διάχυση του φυσικού αερίου, οδήγησαν στην υπογραφή συμβάσεων με 13.000 καταναλωτές μέχρι τον Νοέμβριο. Υπολογίζεται ότι τέλος του έτους θα υπερβούν τις 14.000. Ωστόσο, από το β΄ε ξάμηνο, οι επιδοτήσεις έπαψαν να ισχύουν και παρόλα αυτά η αγορά συνέχισε να αναπτύσσεται, δείγμα που σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο τεχνικός διευθυντής της ΕΔΑ Αττικής κ. Χρήστος Σκουλίδας δείχνει ότι η αγορά ωριμάζει. «Σήμερα φυσικό αέριο στην Αττική διαθέτει το 20% και αυτό σημαίνει πεδίο δόξης λαμπρό για τους παρόχους».

Συνολικά η ΕΔΑ Αττικής έχει παρουσία σε 53 δήμους της Αττικής, που αντιστοιχούν σε 350.000 νοικοκυριά, 7.000 επαγγελματίες και 200 μεγάλους πελάτες. Η εταιρεία διαθέτει ένα δίκτυο χαμηλής πίεσης 3.140 χιλιομέτρων (4bar), 330 χιλιόμετρα δίκτυο μέσης πίεσης (19bar) και 117.000 ενεργούς μετρητές. Τα στελέχη της ΕΔΑ Αττικής τόνισαν χθες ότι η συνεργασία με τους δήμους προχωρά πολύ ικανοποιητικά και αναφέρθηκαν σε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που είναι οι δήμοι Φυλής και Παιανίας που ο αρχικός σχεδιασμός ανατράπηκε λόγω αύξησης της ζήτησης.

Σύμφωνα με τον εμπορικό διευθυντή της ΕΔΑ Αττικής κ. Αναστάσιο Τόσιο, σήμερα μη διασυνδεδεμένα είναι 530.000 νοικοκυριά σε όλη την Αττική, από τα οποία η πλειοψηφία είναι στο κέντρο και υπολογίζονται σε 220.000 (Αθήνα, Καλλιθέα) 132.000 στην Δυτική Αττική (Πειραιάς, Περιστέρι, Αιγάλεω, Νίκαια), 108.000 στη Νότια Αττική (Νέα Σμύρνη, Φάληρο, Ηλιούπολη, Γλυφάδα) και 70.000 στα βόρεια προάστια (Κηφισιά, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Χολαργός κ.α).