Σε επίπεδα ρεκόρ βρίσκονται τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ΕΕ χάρη στον σχετικά ήπιο χειμώνα που βίωσε η περιοχή, γεγονός που αυξάνει τις ελπίδες ότι το μπλοκ θα μπορέσει να απαγκιστρωθεί από τις ρωσικές εισαγωγές. Αν και αυτό δεν μειώνει την πρόκληση για τον επόμενο χειμώνα, κατά τον οποίο οι καιρικές συνθήκες μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές.

Σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, στις αρχές Απριλίου η χωρητικότητα στις ευρωπαϊκές αποθήκες αερίου έφτανε το 55,7%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο για ανάλογη χρονική περίοδο από το 2011.

Μάλιστα, στα επίπεδα αυτά η επάρκεια βρίσκεται κατά περίπου είκοσι ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας, ενώ έκτοτε και μέχρι τα μέσα Απριλίου το ποσοστό είχε ανέβει περαιτέρω στο 56,5%.

Γεμάτες οι αποθήκες

«Οι αποθήκες αερίου στην ΕΕ είναι γεμάτες πολύ πάνω από το μισό, κάτι που σημαίνει πως ολοκληρώσαμε την φετινή περίοδο θέρμανσης σε ένα άνετο σημείο» σχολίασε χαρακτηριστικά η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, μιλώντας στους «Financial Times». Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε, ότι τα κράτη μέλη έχουν μεγαλύτερο πεδίο εφαρμογής, ώστε να μειώσουν τελείως τις εισαγωγές και ρωσικού LNG.

Το τελευταίο ελπίζεται ότι θα επιτευχθεί, όπως επεσήμανε, και μέσω της ενίσχυσης των project ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι συνολικές εισαγωγές της ΕΕ υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία ανήλθαν σε 22,1 bcm πέρυσι, σημειώνοντας ένα άλμα ύψους 39% σε σχέση με το 2021. Στα επίπεδα δε, αυτά αναλογούσαν στο 16% των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Η σημαντική αυτή αύξηση αναπόφευκτα έπαιξε ρόλο στην ενίσχυση των αποθεμάτων που κατάφερε να «χτίσει» η ΕΕ, όμως προφανώς το ζητούμενο για τη φετινή χρονιά είναι η ενεργειακή επάρκεια της περιοχής να εξαρτάται όσο το δυνατόν λιγότερο από τη Μόσχα.

Θυμίζουμε πως σε αντίθεση με το πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα, το ρωσικό αέριο δεν υπόκειται σε κυρώσεις, με τους όποιους περιορισμούς να παραμένουν σε εθελοντική βάση. Ωστόσο, η Κομισιόν δεν έχει σταματήσει να ζητά επίμονα από τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις της ΕΕ να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό LNG.

Δύσκολη η απεξάρτηση από το ρωσικό LNG

Τον περασμένο Μάρτιο, οι υπουργοί Ενέργειας του μπλοκ συμφώνησαν να επιτρέψουν στα κράτη μέλη να περιορίσουν προσωρινά τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μια συμφωνία που βρίσκεται ακόμη σε φάση διαπραγμάτευσης με την Ευρωβουλή. Όμως, δεν λείπουν οι φωνές που επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε κίνηση θέσει περιορισμούς στο ρωσικό LNG μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ενεργειακή επάρκεια της περιοχής, τον ερχόμενο χειμώνα.

Αν και η πρόθεση της πολιτικής Ευρώπης είναι να διακόψει ή έστω να μειώσει δραστικά τις εισαγωγές ρωσικού LNG, «κανείς δεν εξηγεί πως θα μπορούσε αυτό να αναπληρωθεί» τονίζουν επικριτικά στελέχη του κλάδου.

Εξάλλου, οι έτερες μεγάλες χώρες παραγωγής LNG διεθνώς δεν έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν άμεσα την παραγωγή τους για να καλύψουν το όποιο ρωσικό κενό, καθώς τα project που έχουν δρομολογήσει για την ενίσχυση της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων τους θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλη μία πενταετία για να υλοποιηθούν.

Παράλληλα, διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν πως η εκ νέου ενδυνάμωση της κινεζικής οικονομίας σημαίνει πως η ενεργειακή ζήτηση από την πλευρά του Πεκίνου θα αυξηθεί, αλλάζοντας τα δεδομένα σε σχέση με την περσινή χρονιά, όταν τα σκληρά περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας είχαν επιβραδύνει την οικονομική και βιομηχανική δραστηριότητα των Κινέζων.

Βέβαια για την Ευρώπη και την προετοιμασία που θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι για τον ερχόμενο χειμώνα το θετικό είναι πως οι αποθήκες της είναι ήδη γεμάτες. Ο στόχος που έχει θέσει η Κομισιόν είναι τα αποθέματα να έχουν φτάσει στο 90% μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, δεδομένου πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνθήκες που θα επικρατούν στον ερχόμενο χειμώνα. Όμως, το ποσοστό αυτό, με δεδομένα τα τωρινά επίπεδα των αποθεμάτων, πιθανότατα θα επιτευχθεί κατά πολύ νωρίτερα, ίσως και μέχρι τον Αύγουστο. Αρκεί, βεβαίως, να μην υπάρξουν διαταραχές στην ομαλή ροή προμηθειών LNG.

Διαβάστε ακόμη 

Η υπόθεση Γεωργούλη (και τα ανεξήγητα), οι άρες μάρες (Αντωνάρες), το τραπεζικό κοστουμάκι, οι συναλλαγές Suez – Heliopolis και ο γάτος του Μπλε Κέδρου

Αυτή είναι η εμπειρία στο Delta Restaurant – To ελληνικό εστιατόριο που πήρε 2 αστέρια Michelin στον πρώτο του χρόνο

Σκάνδαλο Folli Follie: Εχασαν τη μάχη για €3,3 εκατ. στο ΣτΕ οι Κουτσολιούτσοι (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ