«Ξεφούσκωσε» η δυναμική του κινήματος για την προστασία του κλίματος με την επωνυμία Fridays for Future.
Πριν από μερικά χρόνια δεκάδες χιλιάδες παιδιά και νέοι έβγαιναν στους δρόμους της Γερμανίας τις Παρασκευές. Αντί να πάνε σχολείο πήγαιναν να διαδηλώσουν. Ψυχή αυτού του παγκόσμιου κινήματος από το 2018 ήταν η 15χρονη Σουηδή μαθήτρια Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Το κίνημα, στη Γερμανία τουλάχιστον, φαίνεται να δέχθηκε από την ίδια το μεγαλύτερο πλήγμα. Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 και την αντεπίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, στο λογαριασμό του διεθνούς κινήματος στο Instagram έγινε λόγος για «γενοκτονία» κατά των Παλαιστινίων και για το «σύστημα Απαρτχάιντ» του Ισραήλ. Στο τέλος της ανάρτησης γινόταν έκκληση για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Στη Γερμανία οι δηλώσεις αυτές θεωρήθηκαν αντισημιτικές και πολλές τοπικές ομάδες του κινήματος Fridays for Future (FFF) διαλύθηκαν. Στο Μάρμπουργκ στην Έσση δήλωσαν πως δεν βλέπουν «πλέον προοπτικές» για το δικό τους κίνημα. Το ίδιο και στη Βρέμη όπου εντωμεταξύ ιδρύθηκε μια νέα ομάδα.

Αλλαγή στρατηγικής

Τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Augsburger Allgemeine, οι Γερμανοί δεν πίστευαν και πολύ πλέον στο μέλλον του κινήματος Fridays for Future. Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων το θεωρούσαν αποτυχημένο.

Το κίνημα Fridays for Future έχει αλλάξει πλέον τη στρατηγική του. Αντί για κινητοποιήσεις στα σχολεία για αποτελεσματικότερη προστασία του κλίματος, το κίνημα συμμετέχει πλέον σε κινητοποιήσεις που οργανώνει το συνδικάτο ver.di όσον αφορά τις δημόσιες συγκοινωνίες. «Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση συνασπισμού να εκτροχιάσει την πολιτική των τοπικών μεταφορών και του κλίματος», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση-πρόσκληση για διαδήλωση.

Διαβάστε την συνέχεια στην DW