Να χρησιμοποιηθεί η κοινή λογική στην εκτός σχεδίου δόμηση χωρίς οριζόντιες ρυθμίσεις που απαξιώνουν περιουσίες και στο τέλος την πληρώνουν οι πολίτες, προτείνει ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Γιώργος Στασινός, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για την Πάτμο.

Το ΣτΕ ακύρωσε οικοδομική άδεια στο νησί καθώς το οικόπεδο δεν είχε πρόσωπο σε αναγνωρισμένη οδό, με αποτέλεσμα να παγώσει η έκδοση νέων αδειών από τις πολεοδομίες.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του υφυπουργού Νίκο Ταγαρά είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα στην βουλή ότι επίκεινται ρύθμιση που θα επιλύει τα εμπόδια που έχουν ανακύψει για ιδιοκτησίες που χτίστηκαν από το 1985 έως το 2003 και δεν έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο, αναγνωρισμένο με πράξη της διοίκησης.

Ωστόσο, οι πληροφορίες μιλούν για σοβαρές κυβερνητικές διαφωνίες που καθυστερούν την σχετική τροπολογία που έχει υποσχεθεί στη βουλή η πολιτική ηγεσία.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα, ο κ Στασινός διευκρίνισε αφενός ότι δεν έχουμε πολλούς καταγεγραμμένους δρόμους (σ.σ το ΤΕΕ έχει προκηρύξει σχετικό διαγωνισμό για τα νησιά και επίκεινται και νέος για την ηπειρωτική χώρα με χρηματοδότηση από το RRF), αφετέρου ότι πρέπει να υπάρχει ένα κράτος δικαίου που δεν αναιρεί αύριο ότι ίσχυε χθες.

Ο επικεφαλής του τεχνικού κόσμου, έφερε σαν παράδειγμα δύο διαφορετικές κατηγορίες πολιτών. Κάποιον που αγόρασε ένα οικόπεδο 4 στρεμμάτων για να χτίσει σε ένα ορεινό χωριό της ηπείρου 100 τ.μ και κάποιον που αγόρασε ένα παραλιακό ακίνητο στα Χανιά και έδωσε 1 εκ. ευρώ.

«Σε αυτούς τους δύο πρέπει να πάμε μετά την απόφαση του ΣτΕ και να τους πούμε ότι οι περιουσίες τους έχουν μηδενιστεί, βάλτε πρόβατα και κατσίκια;» αναρωτήθηκε. Όπως δήλωσε, οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι σεβαστές αλλά το ΣτΕ δεν νομοθετεί. Πρόκειται, όπως είπε για μια απόφαση που λέει ξεκάθαρα ότι απλά δεν χτίζεις, η οποία έρχεται σε σύγκρουση με τον πολεοδομικό σχεδιασμό (Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια) που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μέσω του οποίου η πολιτεία έχει δεσμευτεί ότι θα επιλύσει τον χωρικό σχεδιασμό. «Είναι σαν να λέει το ΣτΕ, δεν χρειάζεται σχεδιασμός, αποφασίζω εγώ».

Ο κ. Στασινός υποστήριξε ότι η πολιτεία θα πρέπει να νομοθετήσει άμεσα σχετικά με το δικαίωμα δόμησης, στην εκτός σχεδίου τουλάχιστον ως το 2025 που προγραμματίζεται να είναι έτοιμα τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια.

Τόνισε όμως ότι ακόμη και να νομοθετήσει για όσα κτίστηκαν από το 1985 έως το 2003 (τα τυφλά οικόπεδα προ του ’85 δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα), πρέπει να έχει τους αναγκαίους μηχανισμούς ώστε να επιταχυνθεί η έγκρισή τους.

Επειδή το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό για να εγκριθούν από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ (Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) οι μελέτες και αντίστοιχα από το ΣτΕ τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα για 250 ΤΠΣ, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ προτείνει να υπάρχει ειδικό τμήμα στο ΥΠΕΝ και αντίστοιχα ξεχωριστό τμήμα υποδοχής στο ΣτΕ, το οποίο θα εξετάσει τα Προεδρικά Διατάγματα ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος απώλειας πόρων.

Να σημειωθεί ότι τα έργα αυτά (μαζί με τις Ζώνες Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης-ΖΥΣ και την αναγνώριση οδών), χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο κ. Στασινός υπογράμμισε ότι ως πολιτεία οφείλουμε να κάνουμε βήματα προς τα μπρος στον τομέα της δόμησης και έφερε ως παράδειγμα την επίκληση βασιλικών διαταγμάτων για την περιοχή Αμπελοκήπων, τα οποία εκπονήθηκαν σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες πολλές δεκαετίες πριν. Σημείωσε επίσης ότι μέσα στις οριζόντιες ρυθμίσεις θα πρέπει να υπάρχουν και εξαιρέσεις εφόσον το απαιτούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας περιοχής για να προστατευτεί.

Διαβάστε ακόμα

Η αποχή «αβαντάρει» τη ΝΔ, ο Δένδιας, ο Χατζηδάκης και… ο Ανδρουλάκης, ο Νο2 της Intrakat και ο Βρεττός που κέρδισε τον Σκλαβενίτη

Τιτανομαχία Μπέζος – Μασκ για το δορυφορικό Ιντερνετ στην Ελλάδα

Γιατί περνούν ξανά στο δημόσιο το 61,3% της ΕΥΔΑΠ και το 74% της ΕΥΑΘ