Τη θέση του Αντιπροέδρου της Euroelectric αναλαμβάνει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης, ο οποίος από το 2019 ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Στη θέση του Προέδρου βρίσκεται ο κ. Leonhard Birnbaum Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της E.ON SE.

Ο κ. Στάσσης ήταν μέχρι σήμερα εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΣ της Eurelecrtric με την ιδιότητα του Προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδας (ΣΕΗΕ) και πλέον αναβαθμίζεται σε Αντιπρόεδρο που αποτελεί μια ιδιαίτερα τιμητική διάκριση.

Η Eurelectric είναι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Εθνικών Ενώσεων των Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας έχοντας πάνω από 34 πλήρη μέλη και εκπροσωπώντας πάνω από 3.500 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλη την αλυσίδα αξίας του ηλεκτρισμού.

Η Eurelectric είναι σημαντικός συνομιλητής με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όλα τα θέματα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως σε θέματα ενεργειακής μετάβασης και πράσινης ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της νέας προεδρίας της Eurelectric ο Πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ δήλωσε:

«Ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του εξελισσόμενου ενεργειακού μετασχηματισμού. Υπάρχουν όμως δύο προκλήσεις μπροστά μας: το μέγεθος και ο ρυθμός ανάπτυξης των καθαρών τεχνολογιών. Για να παρέχουμε αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή ηλεκτρική ενέργεια στους καταναλωτές και ταυτόχρονα να επιτύχουμε τους κλιματικούς μας στόχους, χρειαζόμαστε μία ευέλικτη αγορά ηλεκτρισμού που προωθεί τις επενδύσεις και την ίδια στιγμή μειώνει τον κίνδυνο της απότομης αύξησης των τιμών σε μικρό χρονικό διάστημα».

Το όραμα της Εurelectric για «καθαρή» ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης

Το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο αλλάζει ριζικά. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και οι επιθετικές βιομηχανικές πολιτικές έχουν θέσει την Ευρώπη υπό πίεση. Η επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα και ενεργειακής ανεξαρτησίας απαιτεί αλλαγή ταχύτητας για την επιτάχυνση της καθαρών και ανανεώσιμων λύσεων για την ενέργεια. Το ΔΣ της Eurelectric έθεσε τρεις προτεραιότητες, την ενίσχυση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, τον ασφαλή εφοδιασμό της Ευρώπης και την εξασφάλιση κατάλληλων επενδυτικών συνθηκών.

Κορυφαία προτεραιότητα είναι η επέκταση και ψηφιακοποίηση των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να συνδεθούν σημαντικά νέα φορτία από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντλίες θερμότητας και ηλεκτρικά οχήματα. Μόνο για την παραγωγή ΑΠΕ, η σύνδεση επιπλέον 650 GW έως το 2030
στην Ευρώπη παραμένει μια αδιανόητη πρόκληση χωρίς εκσυγχρονισμένα και ανθεκτικά δίκτυα. Παράλληλα, χρειάζονται σημαντικά έργα και δράσεις για την αποθήκευση ενέργειας και στην ανταπόκριση της ζήτησης των καταναλωτών για να διασφαλιστεί η αξιόπιστη προσφορά.

Όπως αναφέρει η Eurelectric, η επίτευξη αυτών των προκλήσεων είναι δυνατή μόνο με ένα σταθερό επενδυτικό πλαίσιο που θα διευκολύνει τις μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ, αποθήκευση και διανομή. Οι κίνδυνοι, το κόστος και τα οφέλη ενός τέτοιου πλαισίου θα πρέπει να κατανεμηθούν δίκαια μεταξύ των επενδυτών, των καταναλωτών και της Πολιτείας.

Διαβάστε ακόμη:

Βρετανία: Ξεπερνά το 5% το κόστος δανεισμού στη 2ετία – Προς την 13η αύξηση επιτοκίων η BoE

Επιτόκια: Μειώσεις, αυξήσεις και «πάγωμα» – Τι «δείχνουν» οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών

Folli Follie: Ούτε σήμερα η δίκη – Ραντεβού σε… τρεις μήνες!

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ