search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

General Electric: Δεσμεύεται για μηδενικές εκπομπές έως το 2050 από τους κινητήρες και το Gas Power

Ο αμερικανικός κολοσσός πιέζεται εσωτερικά για πιο φιλόδοξους στόχους - Τα δύσκολα «στοιχήματα» που έχει μπροστά του

Η General Electric Co. δεσμεύτηκε να περιορίσει τα αέρια του θερμοκηπίου που παράγονται από τη χρήση των προϊόντων της, -συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων στροβίλων με ορυκτά καύσιμα και κινητήρων jet σε λειτουργία σε όλο τον κόσμο-, σε μια προσπάθεια επίτευξης καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Ο νέος στόχος, που ανακοινώθηκε στην ετήσια έκθεση βιωσιμότητας της GE χθες Δευτέρα, σηματοδοτεί ότι ο αμερικανικός βιομηχανικός γίγαντας σχεδιάζει να προχωρήσει πέρα ​​από μια προηγούμενη δέσμευση η οποία προέβλεπε ότι θα καταστήσει τις δικές του δραστηριότητες ουδέτερες ως προς τον άνθρακα έως το 2030. Η χθεσινή ανακοίνωση, ωστόσο, δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους ή συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς θα το επιτύχει.

Στην έκθεση, η GE δηλώνει ότι η νέα της «φιλοδοξία» είναι ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των εκπομπών από τα προϊόντα και την αλυσίδα εφοδιασμού της, γνωστή ως Πεδίο 3. (Τα πεδία 1 και 2 σχετίζονται με την παραγωγή και τις λειτουργίες.)

«Γνωρίζουμε ιδιαίτερα τις τεχνικές προκλήσεις που πρέπει να λυθούν για να κάνουμε τον φιλόδοξο στόχο του net zero πραγματικότητα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Larry Culp σε επιστολή προς τους μετόχους που κυκλοφόρησε μαζί με την έκθεση. «Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να κοινοποιούμε λεπτομέρειες σχετικά με πιο συγκεκριμένες, πιο σύντομες μετρήσεις μείωσης αερίων θερμοκηπίου και στόχους που περιλαμβάνουν τις εκπομπές του πεδίου εφαρμογής 3» τονίζει μεταξύ άλλων.

Ο νέος στόχος έρχεται αφότου οι επενδυτές της GE τον Μάιο υποστήριξαν συντριπτικά μια πρόταση μετόχων που ώθησε την εταιρεία να δηλώσει εάν σχεδίαζε να φτάσει στο net zero έως το 2050. O You Sow, ο όμιλος υπεράσπισης των μετόχων πίσω από αυτή την κίνηση, ώθησε επίσης την εταιρεία να συμπεριλάβει εκπομπές από τη χρήση των προϊόντων της και την αλυσίδα εφοδιασμού της στον καθαρό μηδενικό στόχο της, λέγοντας ότι ήταν αργή στην αντιμετώπιση αυτής της κατηγορίας. Κάτι τέτοιο θα έδινε στους επενδυτές μια σαφέστερη εικόνα για το πώς η εταιρεία σχεδίαζε να αντιμετωπίσει το μείζον θέμα του κλίματος και έτσι το διοικητικό συμβούλιο της GE υποστήριξε επίσης την πρόταση.

Η GE είναι κορυφαίος προμηθευτής ανεμογεννητριών και παρέχει ακόμη άλλες τεχνολογίες που έχουν ρόλο στη μετάβαση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας από την παραγωγή ενέργειας με ορυκτά καύσιμα. Όμως οι δύο τομείς του ομίλου που θα αντιμετωπίσουν δύσκολες προκλήσεις τα επόμενα χρόνια, είναι αυτοί των κινητήρων αεροσκαφών και του Gas Power (για την ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο) καθώς αυξάνεται η πίεση από κυβερνήσεις, επενδυτές και το κοινό για την εξάλειψη της ρύπανσης που συμβάλλει στην αλλαγή του κλίματος.
Πολλές άλλες μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις έχουν προηγηθεί της GE στον καθορισμό στόχων net zero.

Οι αερομεταφορείς όπως η Air Canada και η British Airways, για παράδειγμα, έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν ουδετερότητα αερίων θερμοκηπίου έως το 2050, ενώ η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών, σχεδιάζει να προτείνει έναν παρόμοιο στόχο σε ολόκληρη τη βιομηχανία στην ετήσια συνάντησή που θα γίνει τον Οκτώβριο. Εν τω μεταξύ, η General Motors, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ, δεσμεύτηκε νωρίτερα φέτος να φτάσει στο net zero έως το 2040, με ενδιάμεσους στόχους που περιλαμβάνουν τις εκπομπές του Πεδίου 3.

Exit mobile version