Η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής συνδέεται με αύξηση της κατανάλωσης αναψυκτικών, παγωτών και γλυκών, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα των τροφίμων, προκαλώντας ελλείψεις, αυξήσεις τιμών και απώλεια θρεπτικών αξιών», δήλωσε στο CNN η Παν Χε, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και συν-συγγραφέας της μελέτης. Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για το πώς επηρεάζονται οι διατροφικές επιλογές μας, πρόσθεσε.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από αμερικανικά νοικοκυριά την περίοδο 2004–2019 και τα συνέκριναν με κλιματικά στοιχεία, όπως θερμοκρασία και υγρασία. Διαπίστωσαν ότι όσο αυξάνονταν οι θερμοκρασίες, τόσο αυξανόταν και η κατανάλωση ζάχαρης – κυρίως μέσω ροφημάτων, όπως αναψυκτικά και χυμοί.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Climate Change, κάθε άνοδος κατά 1,8 βαθμούς Φαρενάιτ οδηγούσε σε αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης προστιθέμενης ζάχαρης κατά 0,7 γραμμάρια ανά άτομο. Η επίδραση ήταν πιο έντονη όταν η θερμοκρασία κυμαινόταν μεταξύ 20–30 βαθμών Κελσίου. Η Δρ. Χε εξήγησε ότι σε υψηλές θερμοκρασίες το σώμα χάνει υγρά, δημιουργώντας ανάγκη για ενυδάτωση και δροσιά, που συχνά ικανοποιείται με κρύα γλυκά προϊόντα.

Η μελέτη έδειξε ότι το φαινόμενο είναι πιο έντονο σε νοικοκυριά χαμηλότερου εισοδήματος, τα οποία καταναλώνουν ήδη περισσότερη ζάχαρη λόγω χαμηλότερων τιμών και ευκολότερης πρόσβασης. Παράλληλα, μπορεί να έχουν λιγότερη δυνατότητα χρήσης κλιματισμού, εντείνοντας την επίδραση της ζέστης.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι, αν δεν περιοριστούν οι εκπομπές, η ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 3 γραμμάρια έως το 2095. Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης σχετίζεται με παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει η κατανάλωση να μην ξεπερνά το 6% των ημερήσιων θερμίδων (36 γρ. για άνδρες, 26 γρ. για γυναίκες).

«Τα ζητήματα δημόσιας υγείας που σχετίζονται με τη ζάχαρη είναι ήδη σημαντικά, αλλά η σύνδεση με την κλιματική αλλαγή τα κάνει ακόμη πιο ανησυχητικά», τόνισε η Χε, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις ίσως χρειαστεί να εξετάσουν πολιτικές διαχείρισης της ζάχαρης στο πλαίσιο της προσαρμογής στην κλιματική κρίση.

Η ερευνήτρια Σαρλότ Κουκόφσκι από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, σημείωσε ότι «τα στοιχεία για το πώς η ακραία ζέστη αλλάζει τα διατροφικά πρότυπα είναι ακόμη περιορισμένα». Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες – με λιγότερους πόρους για προσαρμογή – είναι ταυτόχρονα και εκείνες που πλήττονται περισσότερο.

Η ίδια κατέληξε ότι το πώς ακριβώς θα διαμορφωθούν οι διατροφικές συνήθειες στο μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής παραμένει ασαφές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περισσότερες μελέτες διεθνώς.

Διαβάστε ακόμη

Νέοι μισθοί στο Δημόσιο: Ποιοι θα πάρουν περισσότερα και πώς

Novartis: Εξαγοράζει την Tourmaline Bio… τοις μετρητοίς με $1,4 δισ.

Copernicus: Ο Αύγουστος του 2025 ήταν ο τρίτος θερμότερος μήνας στα χρονικά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα