Η κατανάλωση μοσχαρίσιου κρέατος θεωρείται από τις πιο επιβαρυντικές διατροφικές συνήθειες για το περιβάλλον, όμως, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Climate Change, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός burger διαφέρει σημαντικά από πόλη σε πόλη στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το Χιούστον και το Ντάλας βρίσκονται ανάμεσα στις πόλεις με τη μεγαλύτερη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα ανά μερίδα κρέατος, ενώ το Σικάγο και το Σαν Φρανσίσκο εμφανίζουν αισθητά χαμηλότερες επιδόσεις. Το πιο κρίσιμο στοιχείο δεν είναι η απόσταση μεταφοράς του κρέατος, αλλά ο τύπος των ζώων από τα οποία προέρχεται το κρέας.
Στις μεσοδυτικές πόλεις, όπως το Σικάγο, το μοσχάρι προέρχεται συχνότερα από αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, γεγονός που μειώνει το «αποτύπωμα» τους, αφού μέρος των εκπομπών αποδίδεται στο γάλα που παράγουν. Αντίθετα, σε περιοχές όπως το Τέξας και τμήματα της Καλιφόρνια, η παραγωγή βασίζεται σε κοπάδια αποκλειστικά για κρέας, αυξάνοντας σημαντικά τις εκπομπές.
Η μελέτη, που χαρτογράφησε τις αλυσίδες εφοδιασμού κρέατος από την τροφή των ζώων έως τα ράφια των σούπερ μάρκετ, αποκάλυψε επίσης ότι η προέλευση της ζωοτροφής επηρεάζει έντονα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το καλαμπόκι που χρησιμοποιείται για τη διατροφή των βοοειδών είναι τέσσερις φορές πιο υδροβόρο από εκείνο που προορίζεται για χοίρους, καθώς καλλιεργείται σε πολιτείες όπως το Νεμπράσκα, το Κάνσας και το Τέξας, όπου απαιτείται εκτεταμένη άρδευση.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Μπέντζαμιν Γκόλντσταϊν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, τόνισε ότι «το πού ζεις επηρεάζει τον αντίκτυπο που έχει η διατροφή σου στο περιβάλλον», εξηγώντας ότι οι γεωγραφικές διαφοροποιήσεις είναι συχνά αόρατες για τον καταναλωτή.
Παρότι τα ευρήματα δεν αλλάζουν τη γενική σύσταση των ειδικών -να περιοριστεί η κατανάλωση βοδινού υπέρ του χοιρινού ή του κοτόπουλου-, υπογραμμίζουν πως η τοπική προέλευση του κρέατος μπορεί να κάνει τη διαφορά. Σε ορισμένες αμερικανικές πόλεις, οι εκπομπές που συνδέονται με την κατανάλωση κρέατος ισοδυναμούν με εκείνες ενός μεσαίου ευρωπαϊκού κράτους, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Ιταλία.
«Το να τρως λιγότερο μοσχάρι μπορεί να έχει το ίδιο περιβαλλοντικό όφελος με μια ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού σου και να κοστίζει πολύ λιγότερο», επισημαίνει ο Γκόλντσταϊν.
Διαβάστε ακόμη
Λαγκάρντ: Απαραίτητο ένα ενιαίο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο για ανάπτυξη και επενδύσεις
ΤτΕ: Προβλέπει συνέχεια στις αυξήσεις για τις τιμές κατοικίας – Ποιοι είναι οι λόγοι (διάγραμμα)
Η Ευρώπη στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης: Μπορεί να σταθεί απέναντι σε ΗΠΑ και Κίνα;
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.