Πριν περίπου 25 χρόνια ο Βρετανός εξελικτικός φυσιολόγος και καθηγητής Βιολογίας, Ρόμπερτ Ντάντλεϊ, σε βιβλίο του ανέπτυξε τη θεωρία «των μεθυσμένων πιθήκων», παρατηρώντας τα συμπαθή πρωτεύοντα να καταναλώνουν συχνά φρούτα που έχουν υποστεί ζύμωση. Ο ειδικός υποστηρίζει ότι η επιθυμία των ανθρώπων για αλκοόλ έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία, συνδέοντάς την με την εξελικτική προσαρμογή των προγόνων μας. Ο Ντάντλεϊ εκτιμά ότι οι χιμπατζήδες εκπαιδεύτηκαν να αναζητούν φρούτα ώριμα, καθώς η μυρωδιά της αιθανόλης που εξέπεμπαν ήταν συνώνυμο πλούσιας σε θρεπτική αξία τροφής, αλλά λειτουργούσε και ως ανταμοιβή. Βέβαια, ο βιολόγος, του οποίου ο πατέρας ήταν αλκοολικός και πέθανε σε ηλικία 58 ετών, τονίζει ότι στη σύγχρονη εποχή της αφθονίας η εύκολη πρόσβαση στο αλκοόλ έχει οδηγήσει σε κατάχρηση, χαρακτηρίζοντας την «ασθένεια της διατροφικής υπερβολής».

Τώρα, έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ τεκμηριώνει για πρώτη φορά την τακτική, αλλά και κοινή κατανάλωση αφρικανικού φρούτου που έχει υποστεί ζύμωση και επιβεβαιωμένα περιέχει αιθανόλη, από χιμπατζήδες.

Photo: Anna Bowland/ Cantanhez Chimpanzee Project/ Πανεπιστήμιο του Έξετερ

Η επιστημονική ομάδα τοποθέτησε, στο Εθνικό Πάρκο Καντανχέζ της Γουινέας-Μπισάου, κάμερες που ενεργοποιούνται όταν ανιχνεύουν κίνηση και κατέγραψε για πρώτη φορά μέλη αποικίας δυτικών αφρικανικών χιμπατζήδων (Pan troglodytes verus), όχι μόνο να γεύονται καρπούς του δέντρου Τρεκουλία η αφρικανική, κοινώς αφρικανικός αρτόκαρπος, αλλά και να τους μοιράζονται μεταξύ τους σε τουλάχιστον 10 διαφορετικές περιπτώσεις.

Οι 17 χιμπατζήδες – διαφορετικής ηλικίας και φύλου – παρατηρήθηκαν να επιλέγουν και να τρέφονται τακτικά με τα φρούτα όταν ήταν διαθέσιμα, παρότι θα μπορούσαν να είχαν διαλέξει άλλους είδους καρπού. Οι αρτόκαρποι σε ποσοστό 90% περιείχαν αιθανόλη όταν τους μοιράζονταν οι χιμπατζήδες, οι οποίοι δεν έμοιαζαν να αναστατώνονται από την κοινή χρήση, και σε ποσοστό 50% τα ζώα προτίμησαν ωριμότερα φρούτα, επομένως περισσότερο ζυμωμένα και με υψηλότερο ποσοστό αλκοόλης.

«Η ευρεία κοινή χρήση φυτικής τροφής σε μεγάλους πιθήκους και η πρόσφατη επιβεβαίωση της παρουσίας αιθανόλης σε διάφορα είδη φρούτων υποδηλώνουν ότι η κοινή χρήση και η διατροφική ενσωμάτωση τροφίμων που περιέχουν αιθανόλη είναι εκτεταμένη και μπορεί να έπαιξε μακροχρόνιο ρόλο στις κοινωνίες των ανθρωποειδών», αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Current Biology.

Τα δέντρα αυτά συναντώνται σε όλη την Αφρική, καθώς και σε σημεία όπου ζουν και αναπτύσσονται χιμπατζήδες. Οι καρποί του αποτελούν πηγή τροφής για τα θηλαστικά, με το βάρος τους να αγγίζει έως και τα 30 κιλά, επομένως ικανοί να θρέψουν για πολλές ημέρες τους χιμπατζήδες. Έπειτα από μετρήσεις των ειδικών, προκύπτει ότι το φρούτο αυτό με την πυκνή σάρκα, έχει περιεκτικότητα σε αιθανόλη που κυμαίνεται από 0,01–0,61%.

Photo: Anna Bowland/ Cantanhez Chimpanzee Project/ Πανεπιστήμιο του Έξετερ

Πέρα από τη διατροφική τους αξία και ενδεχομένως την ευχάριστη γεύση τους, όμως, μήπως αυτό που έλκει τους χιμπατζήδες στους αφρικανικούς αρτόκαρπους είναι, λοιπόν, η αλκοόλη;
«Για τους ανθρώπους, γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε απελευθέρωση ντοπαμίνης και ενδορφινών, και συνεπακόλουθα συναισθήματα ευτυχίας και χαλάρωσης», δήλωσε η Άννα Μπόουλαντ, από το Κέντρο Οικολογίας και Διατήρησης του Πανεπιστημίου του Έξετερ στην Κορνουάλη.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι η κοινή χρήση αλκοόλ – μεταξύ άλλων μέσω παραδόσεων όπως το γλέντι – βοηθά στη διαμόρφωση και ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών. Τώρα ξέρουμε ότι οι άγριοι χιμπατζήδες τρώνε και μοιράζονται αιθανολικά φρούτα, το ερώτημα είναι: Θα μπορούσαν να έχουν ανάλογα οφέλη;», διερωτάται η ειδικός.

Photo: Anna Bowland/ Cantanhez Chimpanzee Project/ Πανεπιστήμιο του Έξετερ

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι χιμπατζήδες είναι απίθανο να «μεθύσουν», αλλά το γεγονός ότι μοιράζονται τα φρούτα με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας – συμπεριφορά που δεν καταγράφεται πάντα – μπορεί να υποδηλώνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο στάδιο της ιδέας του γλεντιού.

Αν ισχύει αυτό, τότε είναι πιθανό η ανθρώπινη παράδοση γύρω από το λεγόμενο φαγοπότι να έχει βαθιές εξελικτικές ρίζες.

Η επιστημονική ομάδα επισημαίνει πως παρότι τα δεδομένα που συγκέντρωσαν δεν είναι αρκετά ώστε να καταλήξουν σε σαφή συμπεράσματα για τα αίτια πίσω από το μοίρασμα των φρούτων, ούτε αν η κατανάλωση αιθανόλης ήταν σκόπιμη, είναι βέβαιο ότι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση προσφέρουν οφέλη που μπορεί να συμβάλλουν στην επιλογή και τη συμπερίληψή τους στις αλληλεπιδράσεις τους.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Δυνατό αναμένεται το πρώτο τρίμηνο των τραπεζών – Πιστωτική επέκταση €1,6 δισ. (πίνακες)

Στην ΤEΡΝΑ Ενεργειακή ο πρόεδρος της Masdar, Sultan Al Jaber – Συνάντηση με Περιστέρη (pic)

Εντυπωσιακές κατοικίες υψηλής αισθητικής σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα