Κάθε χρόνο, τεράστιες ποσότητες χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού καταλήγουν από το τηγάνι στις αποχετεύσεις — μια φαινομενικά αθώα κίνηση που όμως προκαλεί σοβαρά προβλήματα. Τα λίπη συσσωρεύονται στους σωλήνες, προκαλώντας φραξίματα· και όταν το λάδι φτάνει στα υδάτινα συστήματα, μειώνει τα επίπεδα οξυγόνου, απειλεί την υδρόβια ζωή και μολύνει τις πηγές.

Δεν υπάρχει «ασφαλές» λάδι — ούτε ακόμα και το ελαιόλαδο. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ακόμη και όταν είναι υγρό, κολλά στα τοιχώματα των σωληνώσεων, παγιδεύει υπολείμματα και τροφοδοτεί τη ρύπανση.

Τι μπορούμε να κάνουμε μετά το μαγείρεμα

Συλλογή σε δοχείο: Ρίξε το λάδι σε ένα άδειο γυάλινο βάζο ή πλαστικό δοχείο με καπάκι και πέταξέ το στα απορρίμματα όταν γεμίσει.

Απορροφητικά υλικά: Σε μικρή ποσότητα, σκούπισέ το με χαρτί κουζίνας και πέταξε το χαρτί μαζί με τα κοινά απορρίμματα.

Επαναχρησιμοποίηση: Όταν είναι κατάλληλο (αναλόγως τη χρήση) μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί — πάντα με γνώμονα την ασφάλεια και την ποιότητα.

Ανακύκλωση: Σε περιοχές όπου υπάρχει πρόγραμμα συλλογής λαδιού, παρέδωσε το χρησιμοποιημένο λάδι σε κατάλληλα σημεία ανακύκλωσης.

Με αυτές τις πρακτικές, προστατεύεις τις υποδομές της πόλης και το οικοσύστημα — και δίνεις στο λάδι μια δεύτερη ευκαιρία χρήσης, αντί να το αφήνεις να γίνει εχθρός του περιβάλλοντος.

Διαβάστε ακόμη 

Αμερικανικές τράπεζες: Ερχεται νέα «κατρακύλα» για τις μετοχές – Η κρίση επηρεάζει Ευρώπη και Ασία

Η εκπληκτική αλλαγή που συμβαίνει στο σώμα μας όταν τεντωνόμαστε

Ιταλία: Συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζών για εισφορά €4,4 δισ. στον κρατικό προϋπολογισμό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα