Μια ακόμη ηχηρή «άφιξη» έχουμε στο πεδίο των μελλοντικών επενδύσεων για τη δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας. Πρόκειται, όπως αποκαλύπτει το newmoney, για τον σουηδικό ενεργειακό όμιλο Hexicon που ανακοίνωσε ότι συνέστησε κοινοπραξία με την ελληνική εταιρεία ΕΑΜΑΑ ως πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Από τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η Hexicon, πρωτοπόρος εταιρεία στο σχεδιασμό πλωτών ανεμογεννητριών, σχεδιάζει μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ ρόλο «κλειδί» στο όλο εγχείρημα αναλαμβάνει ο Μικέλης Χατζηγάκης.

Όπως αναφέρεται επίσημα, η εταιρεία αναμένει το νέο νομικό πλαίσιο για την υπεράκτια αιολική ενέργεια και προτίθεται να εδραιώσει την παρουσία της στην περιοχή.

«Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες για πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια καθώς διαθέτει ένα από τα καλύτερα αιολικά δυναμικά στην Ευρώπη», αναφέρει ο Marcus Thor, Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon.

«Αυτή είναι μια στρατηγική κίνηση για εμάς. Βλέπουμε μεγάλες ευκαιρίες στην Ελλάδα καθώς ξεκινά το ταξίδι από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», προσθέτει ο Marcus Thor.

Σύμφωνα με την εταιρεία, «η Ελλάδα με ένα συνεχώς διευρυνόμενο ενεργειακό δίκτυο και αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας, έχει γίνει μια ολοένα και πιο σημαντική αγορά για την παγκόσμια ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Τονίζεται ιδιαίτερα η συνολική στρατηγική οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, στο πλαίσιο της οποίας η Ελλάδα σκοπεύει τώρα να προωθήσει τις ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, για να μειώσει την εξάρτηση της από τα ορυκτά καύσιμα και να αυξήσει το μερίδιό της στις καθαρές πηγές ενέργειας. «Η κυβέρνηση έχει καταστήσει την πράσινη ενέργεια μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές της εφαρμόζοντας ένα νέο εθνικό σχέδιο και θέτοντας μερικούς από τους πιο φιλόδοξους στόχους στην ΕΕ, όπως το να φτάσει στο 60% η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030», όπως επισημαίνεται.

Μικέλης Χατζηγάκης

Το joint venture είναι σύμφωνο με τη στρατηγική της Hexicon σε βασικές αγορές παγκοσμίως, καθώς συνεργάζεται με ταλαντούχους συνεργάτες και τοπικές εταιρείες.
Όπως ανακοίνωσε ο σουηδικός όμιλος «η ελληνική ομάδα διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία, καθώς και ένα τοπικό δίκτυο που ταιριάζει με την φιλοσοφία της Hexicon στην τεχνολογία πλωτής αιολικής ενέργειας».

Η Hexicon Power Α.Ε. και η ΕΑΜΑΑ

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι διεργασίες για τη συγκρότηση του ελληνικού βραχίονα έχουν ξεκινήσει από τα τέλη του 2021. Συγκεκριμένα η Hexicon Power Α.Ε. συστάθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2021 χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει λάβει ΑΦΜ. Όσον αφορά την ΕΑΜΑΑ συστάθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2022, με έδρα στην Κηφισιά και με δραστηριότητα την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και διαχείρισης. Ως μοναδική μέτοχος, σύμβουλος και διαχειριστής της εταιρείας εμφανίζεται η κα Αννίκα Νομικού-Παπαντωνίου, της γνωστής ισχυρής εφοπλιστικής οικογένειας.

Επικεφαλής του όλου εγχειρήματος στη χώρα μας θα είναι, όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Μικέλης Χατζηγάκης, ο οποίος έχει αναλάβει Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power. Πρόκειται για τον γιο του ιστορικού στελέχους της Ν.Δ. Σωτήρη Χατζηγάκη, αλλά και υποψήφιο βουλευτή Τρικάλων, ο οποίος πέραν της πολιτικής έχει αναπτύξει πλούσια δραστηριότητα στο χώρο των επιχειρήσεων.

Μετά τις σπουδές του στο London School of Economics (LSE), στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης και στο Harvard Kennedy School, εργάστηκε ως οικονομικός σύμβουλος στην εταιρεία συμβούλων Boston Consulting Group (BCG), εστιάζοντας στον τομέα των τραπεζών ενώ διετέλεσε και ανώτερο στέλεχος της Alpha Bank στο κομμάτι των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων. Πριν ενταχθεί στην Hexicon ήταν COO της Cobblestone Energy, κορυφαίας βρετανικής εταιρείας εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Μ. Χατζηγάκης, με την ιδιότητα του CEO της Hexicon Power εξέφρασε την ελπίδα ότι «η προηγμένη τεχνολογία της Hexicon στην πλωτή αιολική ενέργεια θα αποτελέσει ισχυρή κινητήρια δύναμη για την υποστήριξη του μέλλοντος της καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα». Όπως τόνισε, η τεχνολογία της Hexicon μπορεί να πετύχει υψηλή απόδοση ενέργειας με περιορισμένο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα έχει τεράστιες ευκαιρίες στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε τη χώρα να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της».

Σημειώνεται ότι Πρόεδρος του Δ.Σ. της Hexicon Power θα είναι ο Alexander Singer, γνωστός επενδυτικός σύμβουλος στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με 30ετή εμπειρία στις ενεργειακές επενδύσεις και συγκεκριμένα στις ΑΠΕ.

Η πατέντα TwinWind και τα μεγάλα projects

Η Hexicon ιδρύθηκε το 2009 και έχει την έδρα της στη Στοκχόλμη. Αναπτύσσει πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα και είναι η εταιρεία που έχει σχεδιάσει και πατεντάρει τις πλωτές πλατφόρμες διπλής τουρμπίνας TwinWind.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία προσφέρεται για τοποθέτηση σε βαθύτερες θάλασσες, -όπως στην περίπτωση της Ελλάδας-, ενώ επιτρέπει στην πλατφόρμα να ευθυγραμμιστεί με την κατεύθυνση του ανέμου και να μεγιστοποιήσει την απόδοση, μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η Hexicon είναι εισηγμένη στο Nasdaq First North Premier Growth Market, διαθέτει παρουσία σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ, ενώ αυτή την περίοδο έχει σε φάση ανάπτυξης έξι μεγάλα projects στη Νορβηγία (TwinWay), την Αγγλία (TwinHub, μαζί με την Bechtel), τη Νότια Κορέα (Munmu Baram, μαζί με τη Shell), τη Σουηδία, όπου μαζί με την Norwegian Aker Offshore Wind δημιούργησαν την εταιρεία Freja Offshore, τη Σκωτία (Pentland, όπου έχει συνάψει συμφωνία με την Copenhagen Infrastructure Partners για την πώληση της πλειοψηφικής συμμετοχής στο έργο Dounreay Trí) και την Ιβηρική Χερσόνησο, όπου μαζί με τη WunderSight, έχουν στόχο την ανάπτυξη πλωτών αιολικών έργων στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Το WunderHexicon είναι επίσης μέρος του Ocean H2 (συμμετέχουν η Acciona και άλλοι 4 όμιλοι) για την ανάπτυξη πράσινης μονάδα υδρογόνου που τροφοδοτείται από την τεχνολογία πλωτής αιολικής ενέργειας της Hexicon και πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα.