Τα μικρά, χαριτωμένα και αγαπητά από πολλούς λάτρεις του σούσι, πλαστικά δοχεία σόγιας με το χαρακτηριστικό σχήμα ψαριού αποτελούν πλέον παρελθόν στην πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, στο πλαίσιο των μέτρων της κυβέρνησης για περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης.
Τα Shoyu-tai εφευρέθηκαν στην Ιαπωνία το 1954 από τον Τερούο Γουτανάμπε, ιδρυτή της εταιρίας Asahi Sogyo στην Οσάκα, για να αντικαταστήσουν τα γυάλινα ή κεραμικά δοχεία σόγιας και έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή χάρη στον ιδιαίτερο σχεδιασμό τους που επιτρέπει την ελεγχόμενη διανομή του προϊόντος στο φαγητό.
Η επιτυχία τους ήταν τέτοια που έγιναν σύμβολο του σούσι σε πακέτο, αλλά και της ιαπωνικής κουλτούρας, καθώς πλέον το συναντά κανείς σε αυτοκόλλητα και γούρια, ενώ έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον συλλεκτών και το σχέδιό τους υιοθετήθηκε από αμερικανικές εταιρίες που κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του 1980.
Όσο περίεργο και αν ακούγεται, ο Γιοσιχίσα Σαγουάντα, ειδικός στα ιαπωνικά έντομα, ταξινόμησε τα δοχεία αυτά σε… είδη στο βιβλίο του «Shoyudai», το οποίο εκδόθηκε στην Ιαπωνία και είναι αποτέλεσμα έρευνας όπως ακριβώς στα πραγματικά ψάρια, με περιγραφή, χαρακτηριστικά, μήκος, πλάτος. Με λίγα λόγια, το επίπεδο είναι εξαιρετικά υψηλό για ένα «μαζικής παραγωγής υγρό δοχείο καρυκευμάτων κατασκευασμένο από συνθετική ρητίνη, που μοιάζει με το γενικό σχήμα ενός ψαριού». Από την ανάλυσή του, δε, εντόπισε 76 διαφορετικά «είδη» που χώρισε σε 6 οικογένειες και 21 γένη.

Παρά την… επιστημονική υπόσταση ωστόσο, τα συμπαθή ψαράκια δε μπορούν να καθαριστούν, ούτε να γεμίσουν με προϊόν ξανά και είναι πολύ μικρά. Επομένως, είναι δύσκολο να επαναχρησιμοποιηθούν, αλλά και να ανακυκλωθούν, καθώς τα μηχανήματα διαλογής δεν καταφέρνουν να τα συγκρατήσουν. Κατά συνέπεια, καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, παρασύρονται από το νερό και τον αέρα και επιβαρύνουν το τεράστιο ζήτημα της πλαστικής ρύπανσης.
Για αυτό το λόγο, οι αρμόδιες αρχές από την 1η Σεπτεμβρίου 2025 θέσπισαν την απαγόρευσή τους με την υπουργό Περιβάλλοντος της Νότιας Αυστραλίας και αναπληρώτρια πρωθυπουργό, Σούζαν Κλόουζ, να τονίζει ότι τα πλαστικά μιας χρήσης χρησιμοποιούνται για δευτερόλεπτα, αλλά διαρκούν μια ζωή στο φυσικό μας περιβάλλον.
Η απόφαση ελήφθη καθώς τα συγκεκριμένα δοχεία, με καπάκι και χωρητικότητα λιγότερο από 30 ml. – η πιο διαδεδομένη ποσότητα – , θεωρούνται περισσότερο επιβλαβή σε σύγκριση με άλλα που περιέχουν καρυκεύματα, καθώς η δυσκολία ανακύκλωσης και τα μικροπλαστικά που προκύπτουν από τη διάσπασή τους επιδρούν αρνητικά στο έδαφος και τη θάλασσα.
Οι επιχειρήσεις εστίασης έχουν ήδη λάβει σχετική ενημέρωση και πλέον είτε χρησιμοποιούν διανομείς σάλτσας σόγιας στα καταστήματα, είτε έχουν προμηθευτεί πλαστικά φακελάκια σόγιας, τα οποία σύμφωνα με την Κλόουζ είναι πολύ πιο ελαφριά από τα «ψαράκια» και πιο εύκολα στην απόρριψη. Πρόσθεσε, δε, ότι απαιτούν λιγότερη ενέργεια για να κατασκευαστούν και είναι ασφαλέστερα για τα πτηνά και τη θαλάσσια ζωή.
«Μπορείτε να φανταστείτε ότι υπάρχει θαλάσσια ζωή που θα ήθελε να φάει κάτι που μοιάζει λίγο με ψάρι, οπότε αυτό είναι ένα από τα χειρότερα παραδείγματα σπατάλης και επιβλαβούς πλαστικού μιας χρήσης και είναι καιρός να το ξεφορτωθούμε», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας, Πίτερ Μαλινάουσκας, δήλωσε ότι η απαγόρευση των δοχείων σάλτσας σόγιας σε σχήμα ψαριού ήταν ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός στην προσπάθεια της πολιτείας για περιβαλλοντική μεταρρύθμιση.
«Γνωρίζουμε ότι τα πλαστικά μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία και την κοινωνία μας, αλλά όταν είναι μιας χρήσης, συχνά καταλήγουν απευθείας στα σκουπίδια», εξήγησε και τόνισε τη δέσμευσή του για περιβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις όπου είναι δυνατόν, και «ο μετριασμός της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης είναι κάτι καλό που μπορούμε να κάνουμε».
Η ιδιοκτήτρια ιαπωνικού εστιατορίου, Άμπι Ζανγκ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μίλησε για «θετικό βήμα προς τα εμπρός» και ανέφερε πως αντικατέστησε τα «ψαράκια» με πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις όπως τα κομποστοποιήσιμα δοχεία σάλτσας.
Μαχαιροπίρουνα και καλαμάκια προσαρτημένα σε συσκευασίες τροφίμων, όπως καλαμάκια σε κουτιά χυμών, απαγορεύτηκαν στο πλαίσιο της ίδιας απόφασης, ενώ από το 2021 πλαστικά ποτήρια καφέ και δοχεία φαγητού για πακέτο έχουν καταργηθεί. Όσο για τις πλαστικές σακούλες μίας χρήσης η Νότια Αυστραλία ήταν η πρώτη πολιτεία που τις απαγόρευσε ήδη από το 2009.
Η Νίνα Γούτον, θαλάσσια επιστήμονας που ειδικεύεται στα μικροπλαστικά και τα πλαστικά απόβλητα στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, μιλώντας στο τοπικό δίκτυο 9news σχολίασε πως τα δοχεία συναντώνται συχνά στις ακτές.
Όπως είπε, ακόμα και η ίδια που προσπαθεί να ελαχιστοποιεί πλαστικά απορρίμματα, δε μπορεί να τα αποφύγει εντελώς, αφού στην περίπτωση της σόγιας οι υπάλληλοι αυτομάτως τοποθετούν τη συσκευασία στο πακέτο. Για αυτό το λόγο σχολίασε θετικά την απόφαση της κυβέρνησης και εκτίμησε ότι το μέτρο θα βοηθήσει στο μετριασμό των πλαστικών μίας χρήσης.
Διαβάστε ακόμη
Στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ το λιμάνι του Πειραιά – Το σχέδιο για να περιορίσουν την κινεζική παρουσία
Ιδιόγραφες διαθήκες: Προϋποθέσεις εγκυρότητας – Τι αλλάζει με τη νέα νομοθεσία
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.