Η ανάγκη προσαρμογής της βαριάς βιομηχανίας στις απαιτήσεις δραστικού περιορισμού των ρύπων και «συστράτευσής» της στους στόχους για την κλιματική αλλαγή φέρνει νέα προϊόντα, αλλά νέες «πατέντες».

Έτσι, μετά το «πράσινο αλουμίνιο» που έχει αρχίσει να υιοθετείται από αρκετούς ισχυρούς παίκτες, η ArcelorMittal SA διαμόρφωσε ένα νέο πρόγραμμα για «πράσινο χάλυβα». Σύμφωνα με το Bloomberg, ο πολυεθνικός κολοσσός των μετάλλων θα προσφέρει πιστοποιητικά που επιτρέπουν στους πελάτες του να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα μέσω συγκεκριμένων έργων του.

Το πρόγραμμα, με την ονομασία “XCarb green steel certificates,”επιτρέπει στους πελάτες να αγοράσουν μαζί με τις φυσικές παραγγελίες  χάλυβα και «κουπόνια» που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση των εκπομπών Scope 3, δηλαδή της ρύπανσης που προκαλείται  όταν οι πελάτες επεξεργάζονται πρώτες ύλες.

«Για πρώτη φορά φέρνουμε στην αγορά, υπό την επωνυμία μας, τον απανθρακοποιημένο  χάλυβα», δήλωσε ο Geert Van Poelvoorde, Διευθύνων Σύμβουλος της ArcelorMittal Europe. «Είναι μια μαγική στιγμή για εμάς», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ο απανθρακοποιημένος  χάλυβας αποτελεί ένα τεράστιο στοίχημα για τη βιομηχανία, η οποία τα τελευταία χρόνια υπέφερε από τις χαμηλές τιμές που οφείλονται στην πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα. Η ArcelorMittal δήλωσε  το 2020 ότι σχεδιάζει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, αν και επέμεινε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να παρέχουν πολιτική στήριξη για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.

Τα δικαιώματα μείωσης θα συγκεντρωθούν από τα υπάρχοντα έργα «πράσινου χάλυβα» της ArcelorMittal, τα οποία περιλαμβάνουν την παραγωγή άνθρακα μέσω βιομάζας και τη δέσμευση εκπομπών για χρήση στη χημική παραγωγή. Η εταιρεία προβλέπει ότι θα έχει 600.000 τόνους ισοδύναμου «πράσινου χάλυβα» διαθέσιμους για αγορά έως το τέλος του 2022.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η εξοικονόμηση άνθρακα της ArcelorMittal συγκεντρώνεται, επαληθεύεται και μετατρέπεται σε πιστοποιητικά χρησιμοποιώντας συντελεστή μετατροπής που αντιπροσωπεύει το μέσο όρο  εκπομπών της ολοκληρωμένης παραγωγής στην Ευρώπη.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης τη διάθεση ανακυκλωμένου χάλυβα που παράγεται με ανανεώσιμη ενέργεια, καθώς και τη δημιουργία ενός νέου ταμείου για την επένδυση 100 εκατ. δολαρίων το χρόνο σε εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνολογία «πράσινου χάλυβα».