Ενέργεια

Η Χάλκη το τρίτο κλιματικά ουδέτερο νησί του Αιγαίου

  • Μαριάννα Τζάννε


Συμφωνία κυβέρνησης - Citroen, Vinci Energie και Αkuo Energy Greece για τη μετάβαση των ελληνικών νησιών σε καθεστώς πλήρους ενεργειακής αυτονομίας 

Στα πρότυπα της συμφωνίας με τη γερμανική Volkswagen για τη μετατροπή της Αστυπάλαιας σε πράσινο νησί, θα είναι το νέο κυβερνητικό σχέδιο σε συνεργασία με τη γαλλική Citroen,  για το ακριτικό νησί της Χάλκης και ακόμη δύο γαλλικές εταιρείες.

Πρόκειται για τις Vinci Energie, θυγατρική του γαλλικού κολοσσού της Vinci και την Αkuo Energy Greece, με ισχυρή παρουσία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας διεθνώς και με στόχο την ανάπτυξη έργων ηλιακής και αιολικής ενέργειας άνω του 1 GW τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα.

Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει τον εξηλεκτρισμό του στόλου του μικρού νησιού, με την αντικατάσταση παλαιών οχημάτων από ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίκυκλα και ποδήλατα, καθώς και τη δημιουργία τοπικού δικτύου φόρτισης, ενώ προβλέπεται και η ενσωμάτωση «έξυπνων» συστημάτων ηλεκτροφωτισμού.

Μάλιστα, για πρώτη φορά, μέρος του εξηλεκτρισμού των μετακινήσεων θα αποτελέσει και η θαλάσσια μεταφορά, με πλωτά μέσα μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος.

Το έργο προβλέπει τη δημιουργία ενός υβριδικού σταθμού παραγωγής ρεύματος για τους περίπου 500 κατοίκους της Χάλκης, ενώ θα εφαρμοστούν και πολλές άλλες καινοτομίες ώστε να μετατραπεί σε ένα πράσινο νησί.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, σε συνάντηση με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Πατρίκ Μεσονάβ, για την άμεση πιλοτική εφαρμογή του έργου, οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν για την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU).

Την πλήρη στήριξή του στο έργο εξέφρασε και ο Γάλλος Πρέσβης, τονίζοντας ότι εναρμονίζεται πλήρως με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Clean Energy for EU Islands, αλλά και με την επίτευξη των στόχων της Ευρώπης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, με την προώθηση των «πράσινων» μεταφορών και της σημαντικής μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος.

Να σημειωθεί ότι το νησάκι του νοτιοανατολικού Αιγαίου θα είναι το τρίτο ελληνικό νησί που μπαίνει στη λίστα με τα κλιματικά ουδέτερα νησιά, δρόμο που χάραξε προ διετίας η Τήλος και τελευταία η Αστυπάλαια μέσω της επένδυσης Smart & Sustainable Island της Volkswagen.

 

Απόρρητο Απόρρητο