Ενέργεια

Η Dimand ρίχνει «θεμέλια» και στις ΑΠΕ

  • Σταύρος Γριμάνης


Μέσω της θυγατρικής «Μποζόνιο Ανάπτυξη Ακινήτων» πήρε βεβαιώσεις παραγωγού για 2 φωτοβολταϊκά έργα, ισχύος 88,3 MW

Μπορεί η Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου να έχει ταυτιστεί με ορισμένα από τα μεγαλύτερα deals, αλλά και τα πιο προχωρημένα projects στην αγορά ακινήτων, ωστόσο φαίνεται ότι τώρα στρέφει το «βλέμμα» της και προς τις ΑΠΕ.

Αυτό προκύπτει από τις δύο βεβαιώσεις παραγωγού που εξασφάλισε χθες μέσω της θυγατρικής εταιρείας «Μποζόνιο Ανάπτυξη Ακινήτων».

Συγκεκριμένα, η ΡΑΕ χορήγησε δύο βεβαιώσεις παραγωγού για ισάριθμα φωτοβολταϊκά έργα, συνολικής ισχύος 88,3 MW. Το ένα και μεγαλύτερο αφορά φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος και μέγιστης ισχύος παραγωγής 51,94 MW στη θέση Κουδούνια της Δημοτικής Ενότητας Δράμας.

Το δεύτερο αφορά φωτοβολταϊκό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος και μέγιστης ισχύος παραγωγής 36,358 MW στη θέση Βραχιολάς, της Δημοτικής Ενότητας Ανθεμούντα στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

Οι σχετικές αιτήσεις υποβλήθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο και οι άδειες έχουν διάρκεια ισχύος για 25 έτη (έως 20/7/2046).

Η εταιρεία «Μποζόνιο Α.Ε.» συστάθηκε τον Μάρτιο του 2008, ως θυγατρική της Dimand Α.Ε., η οποία δραστηριοποιείται στην αξιοποίηση και ανάπτυξη ακινήτων, καθώς και στην παροχή συναφών υπηρεσιών στην Ελλάδα, στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Από τη σύστασή της και μέχρι τον Απρίλιο 2010, η «Μποζόνιο Α.Ε.» παρέμεινε ουσιαστικά ανενεργή.

Κύριο αντικείμενο δραστηριότητάς της είναι η αξιοποίηση και εκμετάλλευση ακινήτων και κατασκευών, καθώς και η παροχή συναφών υπηρεσιών (project management, construction management, value engineering, facility management κλπ.) σε τρίτους υπό την ιδιότητα του συμβούλου ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων.

Στο πλαίσιο σχεδιαζόμενης οικιστικής ανάπτυξης, η εταιρεία έχει στην κυριότητα της εξ αδιαιρέτου αγροτεμαχίο 4.232τ.μ. στη Μύκονο με οικοδομική άδεια για την ανέγερση δύο εξοχικών κατοικιών σε δύο επίπεδα με εξωτερικές πισίνες. Αυτά προφανώς μέχρι τώρα. Γιατί τώρα πλέον, ο θυγατρικός αυτός βραχίονας χρησιμοποιείται και για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, είτε για τον μητρικό όμιλο είτε και για λογαριασμό τρίτων.

Προς αυτήν την κατεύθυνση συνηγορεί, άλλωστε, και η αλλαγή του καταστατικού της εταιρείας, η οποία αποφασίστηκε σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2021, δηλαδή ελάχιστες ημέρες πριν την υποβολή των αιτήσεων για τα έργα ΑΠΕ.

Με βάση λοιπόν το νέο καταστατικό της, η «Μποζόνιο Α.Ε.», εκτός από τους σκοπούς της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων, θα δραστηριοποιείται και στα εξής νέα πεδία:

  • Ίδρυση, εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  • Αγορά, πώληση, προμήθεια, εμπορία ανεμογεννητριών, παραγωγικού εξοπλισμού φωτοβολταϊκών πάρκων, γενικότερα μηχανολογικού εξοπλισμού για την παραγωγή και την αποθήκευση ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), μηχανημάτων, εργαλείων, προϊόντων και εν γένει εξοπλισμού με προέλευση την Ελλάδα ή το εξωτερικό.
  • Αγορά, πώληση, διάθεση και εν γένει εκμετάλλευση με οποιονδήποτε τρόπο ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είτε της εταιρείας ή/και συνδεδεμένων προσώπων ή/και τρίτων, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Μποζόνιο Α.Ε.» πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο επικεφαλής της Dimand Δημήτρης Ανδριόπουλος, αντιπρόεδρος ο Παναγιώτης Παναγιωτίδης και μέλη οι Δέσποινα Δαγτζή και Νικόλαος Δήμτσας.

Υπενθυμίζεται ότι η Dimand έχει υλοποιήσει και υλοποιεί εμβληματικά projects ανάπτυξης ακινήτων -γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, Αστέρια Γλυφάδας, Σαρόγλειο Μέγαρο στην Ομόνοια, πρώην κτίρια «Παπαστράτος» στον Πειραιά κ.ά., ενώ αυτήν την περίοδο έχει σε εξέλιξη 9 έργα μεγάλης κλίμακας, όπως ο Πύργος του Πειραιά. Ακόμη, από το 2009 όλα τα κτίρια που έχει δημιουργήσει διαθέτουν το πράσινο πιστοποιητικό (LEED), υπερκαλύπτοντας όλους τους ελληνικούς κανονισμούς.

Δεδομένης, λοιπόν, της δυναμικής που αναπτύσσει στην αγορά του εμπορικού real estate, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι επόμενες κινήσεις της και στην εξαιρετικά «hot» αγορά ενέργειας…