Ενέργεια

Η ιστορική πτώση και το δυναμικό «comeback» των ρύπων

  • newsroom


Η πανδημία έφερε τις χαμηλότερες στην ιστορία εκπομπές CO2 του ενεργειακού τομέα - Η επιστροφή στην αρνητική «κανονικότητα»

Μπορεί η επιστροφή στην κανονικότητα για την κοινωνία και την οικονομία να βρίσκεται ακόμη μακριά, αλλά, όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι ρύποι κάνουν ήδη δυναμικό “comeback”.

Η πανδημική κρίση, εκτός από τα δεινά που προκάλεσε στην ανθρωπότητα, έφερε και ένα ιστορικό ρεκόρ καθώς το 2020 προκάλεσε τη μεγαλύτερη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον ενεργειακό τομέα από την εποχή του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Τώρα, όμως, οι εκπομπές CO2 του ενεργειακού τομέα έχουν αυξηθεί πολύ και πάλι, όπως προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

«Αφού έφθασαν στο χαμηλότερο σημείο τον Απρίλιο, οι παγκόσμιες εκπομπές αυξήθηκαν πολύ και πάλι και πέρασαν τον Δεκέμβριο πάνω από το επίπεδο του 2019», υπογραμμίζει ο IEA.

Συγκεκριμένα, οι εκπομπές του ενεργειακού τομέα ήταν έτσι τον περασμένο Δεκέμβριο 2% -ή κατά 60 εκατ. τόνους– πάνω από το επίπεδο του Δεκεμβρίου 2019.

«Η αύξηση των εκπομπών CO2 σε παγκόσμιο επίπεδο, στο τέλος της περυσινής χρονιάς αποτελεί μια σοβαρή προειδοποίηση για το γεγονός ότι δεν έχουμε κάνει αρκετά για να επιταχύνουμε τη μετάβαση προς τις καθαρές πηγές ενέργειες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε σχετικά ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Φατίχ Μπιρόλ.

«Αν η οικονομική ανάκαμψη, που αναμένεται φέτος, επιβεβαιωθεί –και εφόσον δεν υπάρξει κάποια μείζων πολιτική αλλαγή στις πιο μεγάλες οικονομίες του πλανήτη– τότε οι παγκόσμιες εκπομπές πιθανόν θα αυξηθούν το 2021», υπογράμμισε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκπομπές του ενεργειακού τομέα στο σύνολό τους υποχώρησαν κατά 5,8% πέρυσι, δηλαδή κατά σχεδόν 2 δισ. τόνους CO2, μια μείωση που είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της ανθρωπότητας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του IEA που περιέχονται σε ειδική έκθεση.

Ο IEA είχε προηγουμένως κάνει λόγο για ακόμη μεγαλύτερη μείωση, της τάξης του 7%.

Η πτώση αυτή οφείλεται ουσιαστικά στη μικρότερη χρήση πετρελαίου για τις οδικές μεταφορές και την αεροπορία.

«Με την επανάληψη των ταξιδιών και των οικονομικών δραστηριοτήτων, η κατανάλωση πετρελαίου και οι εκπομπές που συνδέονται μ’ αυτήν αρχίζουν και πάλι να αυξάνονται», αναφέρει ο IEA.

 

Απόρρητο Απόρρητο