Η σκοτεινή συγκυρία της πανδημίας ευαισθητοποιεί και κινητοποιεί όλο και περισσότερους πολίτες, φορείς και επιχειρήσεις γύρω από την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος. Και τούτο καθώς τα στοιχεία και οι επιστημονικές ενδείξεις συνδέουν την καταστροφή της φύσης με τις αυξανόμενες μολυσματικές νόσους, όπως ο κορωνοϊός. Επιπλέον και υπό το βάρος των άμεσων συνεπειών στην κοινωνία και την οικονομία, εντείνεται η αγωνία για «αύριο» των ανθρώπων και του πλανήτη.

Με αποτέλεσμα να δημιουργείται πλέον μια συλλογική δυναμική, που εκφράζεται τόσο σε θεσμικό επίπεδο, όπως με τη Συμφωνία του Παρισιού ή πιο πρόσφατα με Green Deal της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε οικονομικό, αν ληφθεί υπόψη η ραγδαία αυξανόμενη εμβέλεια «πράσινων» κριτηρίων ακόμη και για τις επενδυτικές τοποθετήσεις οργανισμών, αλλά και μεγάλων funds.

Η Ώρα της Γης σε μια «σκοτεινή» περίοδο

Στο πλαίσιο αυτό, έλαβε χώρα χθες η Ώρα της Γης, η διεθνής δράση που διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση μία φορά τον χρόνο (στα τέλη Μαρτίου), καλώντας πολίτες, κρατικούς φορείς και επιχειρήσεις να σβήνουν τoν μη απαραίτητο ηλεκτρικό φωτισμό για εξήντα λεπτά ώστε να εξοικονομείται ενέργεια.
Πρόκειται για μία συμβολική κίνηση υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, που ξεκίνησε το 2007 από το Σίδνεϋ της Αυστραλίας και έχει αποκτήσει πλέον παγκόσμια διάσταση.

Έτσι, χθες και στην Ελλάδα χιλιάδες πολίτες, κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς, έσβησαν τα φώτα για μία ώρα, από τις 8.30 έως τις 9.30 το βράδυ, αναδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη για προστασία της φύσης.

Ειδικότερα, στην πρωτοβουλία συμμετείχαν φέτος η Ακρόπολη, ο Λευκός Πύργος, η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, ο Δήμος Αθηναίων σβήνοντας τα φώτα στο Δημαρχείο και την Τεχνόπολη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης με τη συσκότιση εμβληματικών του κτιρίων, ο Δήμος Πειραιά με συσκότιση του Δημοτικού Θεάτρου και του Ρολογιού, το Μέγαρο Μουσικής, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, το Ρωμαϊκό Ωδείο στην Πάτρα, το Κάστρο Μονεμβασιάς, το Κάστρο Άμφισσας, ο Δήμος Περιστερίου, ο Δήμος Κερκυραίων, o Δήμος Ιωαννιτών, ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, καθώς και πολλοί ακόμα δήμοι ανά τη χώρα.

Την πρωτοβουλία στήριξαν και πολλές μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις, ενώ σε μια συμβολική κίνηση η ΕΡΤ προχώρησε συσκότιση της πρόσοψης του Ραδιομεγάρου Αγίας Παρασκευής.

Η Terra Carta και ο Πρίγκιπας Κάρολος

Παράλληλα, όμως, πυκνώνουν και άλλες πρωτοβουλίες οι οποίες με τον τρόπο τους αποτυπώνουν την αγωνία για το μέλλον του πλανήτη. Μία από αυτές είναι η Terra Carta την οποία εγκαινίασε ο Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος τον περασμένο Ιανουάριο, με την ευκαιρία της συνόδου του One Planet στο Παρίσι.

Παραπέμποντας στην ιστορία της Magna Carta, η οποία ενέπνευσε τους αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των λαών, η Terra Carta προτάσσει και αναγνωρίζει θεμελιώδη δικαιώματα και αξίες στη φύση, τοποθετώντας την βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο της στρατηγικής των επιχειρήσεων. Ουσιαστικά ζητείται από τους επικεφαλής μεγάλων ομίλων να την υπογράψουν συμφωνώντας έτσι σε σχεδόν 100 δράσεις ώστε να γίνουν πιο βιώσιμες έως το 2030.

Στη δήλωση προθέσεων της Terra Carta, οι εθελοντικές δεσμεύσεις περιλαμβάνουν την υποστήριξη διεθνών συμφωνιών για το κλίμα, τη βιοποικιλότητα και την απερήμωση, καθώς και των προσπαθειών ώστε οι επενδύσεις να συμβάλουν σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Ο Πρίγκιπας Κάρολος αναφέρθηκε σε αυτή την πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα για τον εορτασμό της 200ής επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Στο πλαίσιο αυτής, σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας την Terra Carta υπέγραψε η εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων Energean.

Διαβάστε ακόμη:

ΗΠΑ εναντίον Κίνας για τα σκήπτρα της ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου

Αναδρομικά συντάξεων: Ποιοι θα δουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις – Πώς θα δοθούν τα ποσά

Πώς θα πάρετε «φορομπόνους» μέχρι και 6.400 ευρώ για επισκευές σε ακίνητα