Ενέργεια

ΙΕΑ: Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα ξεπεράσει τα προ covid επίπεδα έως το τέλος του 2022

  • newsroom


Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίσει να ανακάμπτει και ελλείψει περαιτέρω αλλαγών πολιτικής, έως το τέλος του 2022, θα φτάσει τα 100,6 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να επιστρέψει στα προ-κορωνοϊού επίπεδα έως το τέλος του 2022, αυξημένη κατά 5,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος και κατά ακόμη 3,1 εκατομμύρια το επόμενο έτος, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).

«Η πρώτη λεπτομερή εξέταση στα υπόλοιπα του 2022 επιβεβαιώνει τις προηγούμενες προσδοκίες ότι η Opec + πρέπει να ανοίξει τις «βρύσες» για να διατηρήσει τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου επαρκώς εφοδιασμένες», δήλωσε ο IEA στην τελευταία έκθεση αγοράς πετρελαίου (OMR). «Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίσει να ανακάμπτει και ελλείψει περαιτέρω αλλαγών πολιτικής, έως το τέλος του 2022, θα φτάσει τα 100,6 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα».

Η κατανάλωση μειώθηκε κατά 8,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2020, καθώς ο κορωνοϊός εξαπλωνόταν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αναμένεται να ανακάμψει κατά 5,4 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα φέτος καθώς ο εμβολιασμός προχωρά και οι χώρες ανοίγουν ξανά.

Ωστόσο, ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι προειδοποιεί στην μηνιαία έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου ότι «η ανάκαμψη θα είναι άνιση όχι μόνο μεταξύ περιοχών αλλά και μεταξύ τομέων και προϊόντων».

Η αργή διανομή εμβολίων, σημειώνει, θα μπορούσε να «θέσει σε κίνδυνο» οποιαδήποτε ανάκαμψη.

Ο τομέας των αερομεταφορών θα ανακάμψει πιο αργά από όλους καθώς οι κυβερνήσεις διατηρούν ορισμένους ταξιδιωτικούς περιορισμούς «έως ότου τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία», προσθέτει ο IEA. Η ζήτηση βενζίνης μπορεί να χρειαστεί παραπάνω χρόνο να ανακάμψει καθώς συνεχίζεται η τηλεργασία, ενώ η ολοένα και μεγαλύτερη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων αντισταθμίζει τις αυξημένες μετακινήσεις.

«Η κάλυψη της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης δεν αναμένεται να αποτελέσει πρόβλημα», εκτίμησε ο ΙΕΑ, σημειώνοντας κυρίως τις πρόσθετες παραγωγικές δυνατότητες του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του.

Αντίθετα, ο ΙΕΑ υπογράμμισε για μια ακόμα φορά τις δυσκολίες που τίθενται για να μπει ο κόσμος σε μια πορεία ουδετερότητας άνθρακα και να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Διαβάστε ακόμα

Αραβικό ενδιαφέρον για το «μικρό Ελληνικό» – Οι επαφές της DAMAC Properties στην Αθήνα για τις Γούρνες (pics)

Ελλάκτωρ: Η AtlasInvest νέος μέτοχος – Απέκτησε ποσοστό 3,6% της εταιρείας

Συμμαχία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΜΟΤΟR ΟΙL στο φυσικό αέριο

Απόρρητο Απόρρητο