search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Η πρότυπη, ψηφιακή και πράσινη Χάλκη και το μεγάλο ψηφιακό χάσμα στην Περιφέρεια (γράφημα)

Η αύξηση της ευρυζωνικής διείσδυσης κατά 10% συνδέεται με αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% - 2,8%

Μπορεί η Χάλκη να καθίσταται «διεθνές υπόδειγμα πράσινης ανάπτυξης και κυκλικής οικονομίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο το παράδειγμα του νησιού αναδεικνύει περαιτέρω το ψηφιακό χάσμα στην Περιφέρεια και δη τις απομακρυσμένες περιοχές σε σύγκριση με τα αστικά κέντρα.

Η τελευταία μελέτη της Vodafone, η οποία είναι στους ιδιώτες υποστηρικτές για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση του νησιού, έχοντας ολοκληρώσει την αναβάθμιση της συνδεσιμότητας του νησιού σε 5G και υλοποιώντας την παροχή δημοσίου wi-fi που καλύπτει δωρεάν τους δημόσιους χώρους του οικισμού της Χάλκης, αναφέρεται ακριβώς στο έλλειμμα των ψηφιακών υποδομών στην Περιφέρεια σε όλη την Ευρώπη και στα βήματα για την επόμενη μέρα.

«Το 15% του πληθυσμού της ΕΕ ζει κυρίως σε αγροτικές περιοχές και σχεδόν οι μισές κατοικίες σε αγροτικές ή απομακρυσμένες περιοχές δεν διαθέτουν πρόσβαση σε γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις, γεγονός που συντελεί σε σημαντικό ψηφιακό χάσμα μεταξύ αστικών και απομακρυσμένων περιοχών. Η ανεπαρκής ευρυζωνική κάλυψη σημαίνει ότι οι περιφερειακές κοινότητες δεν έχουν την απαραίτητη υποδομή για να συνδεθούν στο διαδίκτυο και να έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες. Εάν το ψηφιακό χάσμα αυτό δεν αντιμετωπιστεί, θα διευρυνθεί και οι άνθρωποι σε απομακρυσμένες περιοχές θα υστερήσουν σε έναν ολοένα και πιο ψηφιοποιημένο κόσμο», αναφέρεται στη μελέτη.

Γενικότερα, η έλλειψη συνδεσιμότητας στις αγροτικές περιοχές κινδυνεύει να δημιουργήσει ένα διαρκές ψηφιακό χάσμα. Το 42% των Ευρωπαίων πολιτών δεν διαθέτει βασικές ψηφιακές δεξιότητες και το 37% των εργαζομένων ανήκει στους ψηφιακά αναλφάβητους. Οι αγροτικές περιοχές συμβάλλουν δυσανάλογα σε αυτά τα στοιχεία, καθώς είναι πιο πιθανό να υπάρχει έλλειψη υποδομής που επιτρέπει στους πολίτες να συνδέονται στο διαδίκτυο και να έχουν πρόσβαση σε ψηφιακά εργαλεία.

Η κακή συνδεσιμότητα καθιστά δυσκολότερο για τις αγροτικές επιχειρήσεις να συνδέονται με τους πελάτες τους και άλλα μέρη της αλυσίδας αξίας ώστε να αξιοποιούν τα εργαλεία παραγωγικότητας Internet of Things. Δυσκολεύει επίσης τα σχολεία στη διδασκαλία των ψηφιακών δεξιοτήτων και τους επαγγελματίες υγείας στην ανταλλαγή γνώσεων με τις κεντρικές εγκαταστάσεις.

Οι προκλήσεις που προκύπτουν από το ψηφιακό χάσμα μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών σε ολόκληρη την ΕΕ γίνονται ιδιαιτέρως εμφανείς χάρη στον COVID-19, καθώς αυτές που έχουν αξιόπιστες συνδέσεις υψηλής ταχύτητας θα είναι σε ευνοϊκότερη θέση να ελαχιστοποιήσουν την αίσθηση κοινωνικής απομόνωσης, διαταραχές στην εργασία και εκπαίδευση για την απόκτηση βασικών αντικειμένων.

Οι αγροτικές περιοχές ήταν ιδιαίτερα ευάλωτες σε διαταραχές λόγω COVID-19 εξαιτίας μιας λιγότερο διαφοροποιημένης οικονομίας, λιγότερων εργαζομένων που μπορούσαν να εργαστούν από το σπίτι, χαμηλότερων εισοδημάτων και αποταμιεύσεων και ανεπαρκών εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης.

Η βελτιωμένη κάλυψη δικτύου επόμενης γενιάς στις αγροτικές περιοχές θα μπορούσε να συμβάλει στη μετατροπή των αγροτικών οικονομιών επιτρέποντας περισσότερη εξ αποστάσεως εργασία, προσελκύοντας περισσότερους αμειβόμενους εργαζομένους που προηγουμένως έπρεπε να κατοικούν σε αστικές περιοχές και βοηθώντας στο κλείσιμο του ψηφιακού χάσματος.

Aύξηση του ΑΕΠ

Για τις αγροτικές οικονομίες, τα δίκτυα επόμενης γενιάς είναι η κρίσιμη υποδομή που θα προσφέρει ευκαιρίες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, βελτίωση της παραγωγικότητας της γεωργίας και ενίσχυση των τοπικών δημόσιων υπηρεσιών. Επιπλέον τα οικονομικά οφέλη σε εθνικό επίπεδο είναι δεδομένα αν ληφθεί υπόψη ότι η αύξηση της ευρυζωνικής διείσδυσης κατά 10% συνδέεται με αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% – 2,8%. Μια ανασκόπηση των περιπτώσεων χρήσης 5G που διενήργησε η IHS Markit εκτιμά ότι η παγκόσμια διάθεση του 5G θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση ύψους περίπου 11 τρισεκατομμυρίων ευρώ στην παγκόσμια διατομεακή παραγωγή έως το 2035.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Ιταλίας: Οι αγροτικές επιχειρήσεις στην επαρχία του Τρέντο της Ιταλίας, αύξησαν τον ετήσιο κύκλο εργασιών τους κατά περίπου 40% και την προστιθέμενη αξία κατά περίπου 25% μετά την έναρξη ενός δημόσιου προγράμματος ευρυζωνικής παράδοσης. Δημιουργήθηκαν 80 νέες θέσεις εργασίας για κάθε 1.000 νέους χρήστες ευρυζωνικών συνδέσεων.

Τα βασικά οφέλη της ψηφιοποίησης της Περιφέρεια, όπως αναφέρεται στη μελέτη της Vodafone, με πραγματικά παραδείγματα από όλη την Ευρώπη, είναι -ενδεικτικά- τα ακόλουθα:

Διαβάστε ακόμη

Τι πραγματικά θα ισχύσει για την πώληση νέων αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης ή πετρελαίου

«Παγίδα» της εφορίας με 4 δηλώσεις εισοδήματος μέσα σε 1 χρόνο

Φερίτ Σαχένκ: Το limit down του Τούρκου επιχειρηματία yavas-yavas!

 

Exit mobile version