business stories

Φερίτ Σαχένκ: Το limit down του Τούρκου επιχειρηματία yavas-yavas!

  • Διονύσης Θανάσουλας


Ο ισχυρός άντρας της Dogus που εμφανίστηκε σαν Μεσσίας πριν από εννιά χρόνια ξεπουλάει τα πάντα στην Ελλάδα και μένει μόνο με το ποσοστό του στον Αστέρα

«Η ήττα είναι συνθήκη του μυαλού. Κανείς δεν έχει ηττηθεί αληθινά μέχρι να αποδεχθεί ο ίδιος την πραγματικότητα» είχε πει ο μετρ των πολεμικών τεχνών Μπρους Λι, φράση που ταιριάζει προφανώς στον Φερίτ Σαχένκ και το επιχειρηματικό limit down που βιώνει τους τελευταίους μήνες.

Ο Τούρκος μεγιστάνας που ενέσκηψε στην Ελληνική οικονομική πραγματικότητα στα τέλη του 2012 ξεπουλάει τα πάντα στην χώρα μας τους τελευταίους μήνες.

Η οικονομική κατάρρευση της Τουρκίας, η βουτιά της λίρας και η αποδόμηση του «Σουλτάνου» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο ο ισχυρός άνδρα της Dogus διατηρεί στενή φιλία, έφεραν τα πάνω-κάτω στα επενδυτικά του σχέδια.

Από πέρυσι ο Σαχένκ εντρυφεί ενδελεχώς στο γνωστό τραγούδι του Γιάννη Πάριου «το πουλάω το σπίτι» μόνο που δεν περιορίστηκε σε κατοικία αλλά σε μαρίνες που είχε αγοράσει ανά την Ελλάδα, στο ποσοστό που είχε στο Hilton, ενώ πηγές της αγοράς λένε ότι αν μπορούσε θα πουλούσε και την συμμετοχή του στον Αστέρα της Βουλιαγμένης.

Είναι το τελευταίο επενδυτικό απόκτημα του Τούρκου επιχειρηματία στην Ελλάδα, που ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια ξεφορτώθηκε σταδιακά όλα τα εγχώρια στολίδια του.

Κάποιοι θυμούνται ακόμη την εξαώροφη πολυκατοικία που είχε αγοράσει στο Κολωνάκι στη συμβολή των οδών Υψηλάντου & Γενναδίου, ένα εντυπωσιακό ακίνητο για το οποίο κατέβαλλε πέντε εκατομμύρια ευρώ πριν από έξι χρόνια.

Τότε είχε ήδη συμμετοχή στις Μαρίνες του Φλοίσβου, της Ζέας, των Γουβιών και της Λευκάδας αλλά και σε άλλες δεκαεφτά σε όλη την Ελλάδα.

Ήταν τα λεγόμενα golden years του ιδιόρρυθμου Τούρκου μεγιστάνα που εντρύφησε αρκετά και στην Αθηναϊκή νύχτα, αφού ο Αντώνης Ρέμος τυγχάνει να είναι ο αγαπημένος του τραγουδιστής.

Τα δάνεια και το ξεπούλημα

Παντρεμένος από το 1989 με την εντυπωσιακή Αμερικανίδα Νταϊάνα που του χάρισε μια κόρη, ο Φερίτ Σαχένκ απολαμβάνει την ωραία ζωή ως ένας πολυεκατομμυριούχος που εσχάτως έχει πολλά προβλήματα.

Διοικεί έναν όμιλο που περιλαμβάνει πάνω από 150 εταιρίες, απασχολώντας 30.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο ο οποίος έχει αναπτύξει δραστηριότητες στον τραπεζικό και τον ξενοδοχειακό τομέα, σε εταιρίες τροφίμων, αυτοκινητοβιομηχανίες και στα ΜΜΕ.

Είναι ένας έξυπνος και μεθοδικό άνθρωπος ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να προβλέψει πόσο απρόβλεπτος είναι ο φίλος του Ερντογάν, που κατάφερε να βυθίσει την οικονομία της Τουρκίας στα τάρταρα.

Έτσι ο άνθρωπος που είχε υποκλιθεί με χειροφίλημα στο Σουλτάνο άρχισε το sold out όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και αλλού, αφού οι υποχρεώσεις τρέχουν και δεν καταλαβαίνουν από κρίσεις. Πόσο μάλλον όταν ο επιχειρηματικός του όμιλος είναι φορτωμένος με δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία έπρεπε υποχρεωτικά να αναδιαρθρώσει.

Οι τράπεζες ξεκίνησαν να πιέζουν τον Τούρκο για μείωση της δανειακής έκθεσης μέσω της πώλησης περιουσιακών στοιχείων, εξ ου και το σταδιακό ξεπούλημα.

Τι απέμεινε; Μόνο η συμμετοχή του με 30% στον Αστέρα Βουλιαγμένης που κανείς δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει αφού το υπόλοιπο 70% κατέχουν οι Άραβες και έτσι όποιος επενδυτής ενδιαφερθεί δεν θα έχει καν λόγο.

Κάπως έτσι πάνε τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Σαχένκ που είχε για να πραγματοποιήσει επενδύσεις στη Μύκονο, αφού πλέον εντρυφεί λένε οι «φίλοι» του σε ένα τραγούδι όχι του Ρέμου αλλά του Βασίλη Καρρά που λέγεται «Δες τι απέμεινε».

Διαβάστε ακόμα:

«Φρενίτιδα» για τα ακίνητα: Οι 7 λόγοι που οδηγούν σε ράλι την κτηματαγορά (pics+πίνακες)

Ο Μπιλ Γκέιτς στην Τουρκία – Γιατί αγοράζει τεράστιες εκτάσεις γης;

Καυστήρες πετρελαίου: Πότε καταργούνται στα σπίτια – Tι θα γίνει για τα αυτοκίνητα με βενζίνη και πετρέλαιο