Ο ισπανικός γίγαντας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Iberdrola εγκαινιάζει μέσα στις επόμενες ημέρες το μεγαλύτερο φωτοβολταικό έργο της Ευρώπης, μέχρι σήμερα, το Francisco Pizarro ισχύος 590 MW.

Ο όμιλος με έδρα το Μπιλμπάο ολοκλήρωσε την κατασκευή και είναι έτοιμος να θέσει σε λειτουργία το τεράστιο project που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ισπανία μετά από μια επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο έργο ηλιακής ενέργειας της Iberdrola, όπως αναφέρει το Recharge, θα προμηθεύει με «πράσινη» ενέργεια περίπου 335.000 νοικοκυριά στην περιοχή, αποτρέποντας την έκλυση 150.000 τόνων CO2 ετησίως.

Η Iberdrola κατασκεύασε το φωτοβολταϊκό πάρκο Francisco Pizarro, που βρίσκεται μεταξύ των δήμων Torrecillas de la Tiesta και Aldeacentenera, στην περιοχή της Extremadura, με βάση μακροπρόθεσμες συμφωνίες αγοράς ενέργειας με την εταιρεία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων Danone, τον φαρμακευτικό όμιλο Bayer και τον κολοσσό αναψυκτικών και ποτών PepsiCo.

«Αυτές οι συμβάσεις παρέχουν σταθερότητα στις επενδύσεις και έχουν γίνει ένα βέλτιστο εργαλείο για τη διαχείριση της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλων πελατών που έχουν δεσμευτεί να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση για να μειώσουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και οι οποίοι είναι αφοσιωμένοι στην καθαρή και βιώσιμη κατανάλωση», δήλωσε η Iberdrola.

Το Francisco Pizarro στην περιοχή της Extremadura στη νοτιοδυτική Ισπανία

Ο ισπανικός όμιλος διαθέτει 19,3 GW λειτουργικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έχει διαθέσει 14,3 δισεκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή αιολικών και ηλιακών πάρκων μαζί με ένα πρόγραμμα έξυπνων δικτύων έως το 2025.

Η Extremadura αναμένεται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη στρατηγική χαρτοφυλακίου της Iberdrola στην Ισπανία, καθώς έχει προγραμματίσει να εγκαταστήσει 2,8 GW ΑΠΕ στην περιοχή μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, με μια επένδυση άνω των 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Iberdrola δήλωσε ότι το Francisco Pizarro είναι ένα «παράδειγμα νέων ανανεώσιμων αναπτύξεων που σέβονται το περιβάλλον», αναφέροντας μια σειρά μέτρων που ελήφθησαν για την προστασία των ιθαγενών ειδών ζώων που ζουν γύρω από το φωτοβολταϊκό πάρκο, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος που «επιτρέπει στη γη να χρησιμοποιείται για βόσκηση για την εκτροφή προβάτων».

Η Ε.Ε. πρόκειται να σημειώσει νέο ρεκόρ ηλιακής ισχύος φέτος με περίπου 39 GW να προβλέπεται να προστεθούν, σύμφωνα με την SolarPower Europe. Οι αναμενόμενες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις θα ξεπεράσουν το υψηλό όριο των 27 GW το 2021 και θα είναι επίσης υψηλότερες από τις 29,9 GW που αναμένονταν πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.