Ως θετικό βήμα που δεν προεξοφλεί όμως τις εξελίξεις ερμηνεύεται από την αγορά η παραμονή της αμερικανικής ExxonMobil στις παραχωρήσεις υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Χθες μετά την έντονη φημολογία των τελευταίων μηνών ότι ο αμερικανικός κολοσσός θα ακολουθήσει το δρόμο των Γάλλων, έγινε γνωστό ότι η αμερικανική εταιρεία, όχι μόνο δεν φεύγει αλλά και ότι αυξάνει την συμμετοχή της από το 40% στο 70%, αποκτώντας το 30% της Total στις δυο συμβάσεις παραχώρησης και την θέση του leader της κοινοπραξίας. Τα Ελληνικά Πετρέλαια αποκτούν αντίστοιχα, το 10%, αυξάνοντας και την δική τους συμμετοχή από το 20% στο 30%.

Η παραμονή της ExxonMobil στις παραχωρήσεις δίνει ένα θετικό σινιάλο στο σχέδιο για ανάσταση των υδρογονανθράκων που υποστηρίζει με ζήλο η κυβέρνηση ως αντίβαρο στην χάραξη μιας νέας ενεργειακής πολιτικής που υπαγορεύεται από την Ουκρανική κρίση και τις ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Δίνει επιπλέον και μία διάσταση ρεαλιστικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του τομέα αυτού στην Ελλάδα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΔΕΥ έχουν δίπλα τους μία πανίσχυρη διεθνώς παρουσία στον κλάδο των ορυκτών καυσίμων, με μεγάλη τεχνογνωσία και κεφάλαια για να αξιοποιήσει τις προοπτικές της χώρας στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Ωστόσο η ενίσχυση της θέσης της ExxonMobil στις δύο συμβάσεις παραχώρησης κατά άλλους αποτελεί μία επιλογή του αμερικανικού κολοσσού που δεν έχει κανένα κόστος, καθώς σε αυτό το στάδιο δεν απαιτεί τις μεγάλες επενδύσεις που απορροφά ο τομέας των γεωτρήσεων.

Οι σεισμικές έρευνες που εκκρεμούν θα ξεκινήσουν, αφού εκδικαστεί η προσφυγή από περιβαλλοντικές οργανώσεις εναντίον της απόφασης έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία έχει προσδιοριστεί για τον προσεχή Οκτώβριο και θα κρίνει εν πολλοίς και τις εξελίξεις.

Ωστόσο από κυβερνητικά στελέχη, η στάση της Αμερικανικής εταιρείας χαιρετίζεται με ικανοποίηση. Όπως σημειώνουν, δείχνει να αναγνωρίζει την αξία των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και την προσπάθεια της ΕΕ να βάλλει νερό στο κρασί της και να κάνει ένα βήμα μπροστά στον τομέα της ανάπτυξης νέων κοιτασμάτων ως κύριο όπλο για την απεξάρτησή της από το Ρωσικό αέριο.

Να σημειωθεί ότι η ExxonMobil έχει ήδη παρουσία στην ΑΟΖ και είναι από τις παγκόσμιες πετρελαϊκές εταιρείες που δεν εγκατέλειψαν τις επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα, ακόμη και την περίοδο που οι επενδύσεις αυτές λόγω της πολιτικής απεξάρτησης είχαν ατονήσει.

Μετά την αποχώρηση της Total και την παραμονή στα δύο μπλοκ της Κρήτης της αμερικανικής εταιρείας και των ΕΛΠΕ, επιλύεται μία ουσιαστική εκκρεμότητα για τις επίμαχες συμβάσεις παραχώρησης. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα έργα, στο Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό, τα ΕΛΠΕ ερμηνεύουν το τελευταίο διάστημα την σεισμική έρευνα που πραγματοποίησαν τους προηγούμενους μήνες.

Στο Κατάκολο, η Energean αναμένει την έκδοση της περιβαλλοντικής άδειας για την ανάπτυξη του κοιτάσματος και την κύρωση της άδειας για περαιτέρω έρευνα στην περιοχή, με τις διαδικασίες να εξακολουθούν να είναι αργές. Στον Δυτικό Πατραικό, ΕΛΠΕ και Energean έχουν ενημερώσει για την πρόθεση αποχώρησης από την παραχώρηση και βρίσκονται σε συζητήσεις με την ΕΔΕΥ για διαδικαστικά θέματα για την επιστροφή του block στο ελληνικό Δημόσιο.

Στα Ιωάννινα, η Energean έχει ξεκινήσει την προετοιμασία για διεξαγωγή ερευνητικής γεώτρησης στα μέσα του 2023. Τέλος στο Block 2.η εταιρεία προετοιμάζεται για διενέργεια σεισμικής έρευνας τον χειμώνα 2022-2023

Η παρουσία της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα σε συνδυασμό και με την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, εκτιμάται ότι μπορούν να ικανοποιήσουν τον στόχο της κυβέρνησης, τον οποίο έχει εξαγγείλει και ο Πρωθυπουργός που είναι η ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών το 2023 ώστε να γνωρίζει η χώρα με ακρίβεια τα δυνητικά της αποθέματα.

Διαβάστε ακόμη:

Η ΕΕ καταρτίζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου

Πλήρης αποκοπή του αερίου στον λόφο Έντισον – Σε επιφυλακή συνεργεία της ΕΔΑ Αττικής

Μύλοι Αλλατίνη: Βγαίνει στο σφυρί το ιστορικό βιομηχανικό συγκρότημα (pics)