Η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου συνέχισε την ανοδική της πορεία και τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας τρίτο διαδοχικό μήνα αύξησης. Οι καταναλωτές δείχνουν ολοένα και μεγαλύτερη προτίμηση στα ηλεκτρικά και υβριδικά μοντέλα, καθώς οι επιλογές γίνονται πλέον περισσότερες και οικονομικότερες. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ανταποκρίνονται με νέα, πιο προσιτά μοντέλα, προσπαθώντας να ενισχύσουν τη θέση τους σε μια αγορά που μετασχηματίζεται ραγδαία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, οι ταξινομήσεις νέων οχημάτων αυξήθηκαν κατά 11% σε σύγκριση με την περσινή αδύναμη επίδοση, φθάνοντας τα 1,24 εκατομμύρια. Και οι πέντε μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης κινήθηκαν ανοδικά, με το Ηνωμένο Βασίλειο να σημειώνει αύξηση 14% και τη Γερμανία 13%, γεγονός που δείχνει μια σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης μετά την επιβράδυνση των προηγούμενων ετών.
Οι πωλήσεις ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων ενισχύθηκαν κατά περίπου ένα τρίτο, χάρη στη δημοτικότητα πιο οικονομικών προτάσεων όπως το Skoda Elroq της Volkswagen και το Renault R5. Η διεύρυνση των προσιτών επιλογών στη μαζική αγορά βοηθά τους ευρωπαίους κατασκευαστές να διατηρήσουν ανταγωνιστικότητα απέναντι στις κινεζικές εταιρείες, που επεκτείνονται δυναμικά στην περιοχή με ελκυστικά μοντέλα και χαμηλότερες τιμές.
Παρά τη γενική άνοδο, η βιομηχανία αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες. Η ζήτηση για ακριβότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παραμένει υποτονική, αναγκάζοντας τη Volkswagen να περιορίσει για μία εβδομάδα την παραγωγή του Audi Q4 e-tron στη Γερμανία. Παρόμοια, η Stellantis ανέστειλε τη λειτουργία ορισμένων εργοστασίων της στην Ευρώπη.
Επιπλέον, η ασάφεια γύρω από τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάργηση των νέων οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης έως το 2035 δημιουργεί ανασφάλεια. Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς έχει ζητήσει χαλάρωση των μέτρων, επικαλούμενος τις πρόσφατες ανακοινώσεις για μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας από την Robert Bosch GmbH. Από την πλευρά της, η Γαλλία υποστηρίζει ότι χρειάζεται «περισσότερη ευελιξία», επιχειρώντας να στηρίξει τη δική της αυτοκινητοβιομηχανία.
Η βελτίωση των πωλήσεων έρχεται ως ανακούφιση για έναν κλάδο που πιέζεται από τους αμερικανικούς δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ και την έντονη παρουσία των κινεζικών εταιρειών, με πρωτοπόρο την BYD. Οι ευρωπαϊκές μάρκες, όπως BMW, VW και Mercedes-Benz, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κινεζική αγορά, όπου οι τοπικοί κατασκευαστές υπερέχουν σε κόστος και τεχνολογική καινοτομία.
Διαβάστε ακόμη
H κατρακύλα συνεχίζεται – Κάτω από τα $90.000 το bitcoin
Πώς χρησιμοποιούμε σωστά τα chopsticks
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.