Ενέργεια & Περιβάλλον

Ηλεκτροκίνηση: Στα σκαριά η υπουργική απόφαση για το υβριδικό ενεργειακό σύστημα της Αστυπάλαιας

  • newsroom


Πώς προχωρεί το φιλόδοξο έργο που θα εγκαινιάσει το πρασίνισμα των ελληνικών νησιών

Στο στάδιο της υλοποίησης με ένα υβριδικό ενεργειακό σύστημα ΑΠΕ, το οποίο θα αντικαταστήσει τις ρυπογόνες μονάδες βρίσκεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Βάζοντας στις ράγες το φιλόδοξο σχέδιο του εξηλεκτρισμού του νησιού, το ΥΠΕΝ εντατικοποιεί τις διεργασίες για τη έκδοση Υπουργικής Απόφασης που θα προσδιορίζει τις λεπτομέρειες του έργου.

Το νέο ενεργειακό σύστημα θα  εφαρμοστεί σε δύο φάσεις, καλύπτοντας περισσότερο από το 50% των ενεργειακών αναγκών του νησιού και το 100% των αναγκών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην 1η φάση, ενώ  η διείσδυση της ανανεώσιμης ενέργειας θα φτάσει πάνω από το 80% μετά τη 2η φάση ανάπτυξης.

Με την ολοκλήρωση του υβριδικού συστήματος αναμένεται ότι οι εκπομπές CO2 στο νησί θα μειωθούν κατά 50% στην 1η φάση και κατά 70% στη 2η φάση, ενώ το κόστος παραγωγής ενέργειας θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 35%. Έτσι, η Αστυπάλαια, μακροπρόθεσμα θα γίνει ένα πρότυπο νησί για κλιματικά ουδέτερη κινητικότητα.

Το νησί της Αστυπάλαιας επισκέπτεται σήμερα η Γενική  Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ κυρία Αλεξάνδρα  Σδούκου.  Το μικρό νησάκι του Αιγαίου θα γίνει το πρώτο έξυπνο και συγχρόνως πράσινο νησί στη Μεσόγειο, δημιουργώντας ένα πρωτοποριακό σύστημα κινητικότητας που θα μεταμορφώσει τόσο τις δημόσιες όσο και τις ιδιωτικές μεταφορές, οι οποίες θα βασίζονται  σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Ωστόσο, για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός θα πρέπει να προηγηθεί μια εκστρατεία ενημέρωσης για να κατανοήσουν όλοι οι κάτοικοι την σημασία του πρότζεκτ, τις δυνατότητες αλλά και τις αλλαγές που φέρνει στην καθημερινότητά τους. Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Σδούκου σχεδιάζει να απευθυνθεί στους κατοίκους του νησιού και να τους παρουσιάσει τα πλεονεκτήματα του φιλόδοξου έργου που σχεδίασε η  ελληνική κυβέρνηση,  σε συνεργασία με τον όμιλο Volkswagen.

Εκτός από την αντικατάσταση των οχημάτων δημόσιας χρήσης του νησιού (αστυνομία, ασθενοφόρο, λεωφορεία) με πράσινα οχήματα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και κίνητρα για την αντικατάσταση συμβατικών ιδιωτικών οχημάτων με ηλεκτρικά οχήματα μέσω προγράμματος χρηματοδότησης.  Και παρότι η πλατφόρμα E-Astypalea λειτουργεί   σχεδόν ένα μήνα, το  ενδιαφέρον των κατοίκων δεν είναι ακόμη το αναμενόμενο.

Οι βασικοί πυλώνες του έργου περιλαμβάνουν ηλεκτροκίνηση σε ποσοστό 100% και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.  Επιπλέον, σχεδιάζεται ένα εκτεταμένο δημόσιο δίκτυο φόρτισης για να τροφοδοτήσει με πράσινη ενέργεια το νέο ηλεκτρικό στόλο οχημάτων του νησιού.