ΗΠΑ, Καναδάς, Χιλή, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Ελλάδα και άλλες πολλές ήταν οι χώρες που για μία ακόμα χρονιά επλήγησαν από πυρκαγιές που κατέκαψαν εκτάσεις, στοίχισαν τη ζωή σε ανθρώπους και κατέστρεψαν ιδιοκτησίες.

Τα τελευταία χρόνια η είδηση μίας πυρκαγιάς μοιάζει συνηθισμένη, σαν να θεωρείται φυσιολογικό ότι πράσινοι πνεύμονες -πολύτιμοι για το οικοσύστημα και τον άνθρωπο- μετατρέπονται σε στάχτη.

Στην απόλυτη καταστροφή των δασών έρχονται να προστεθούν και οι επιπτώσεις από τον τοξικό αέρα με τα επιβλαβή αέρια και σωματίδια που εκλύονται στην ατμόσφαιρα, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Αϊόβα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet αποκαλύπτει ότι η συχνότητα και σοβαρότητα των πυρκαγιών στις Δυτικές ΗΠΑ από το 2000 έως το 2020 ήταν η κύρια αιτία της επιδείνωσης της ποιότητας του αέρα στην περιοχή και συνδέεται με 670 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πυρκαγιές έχουν αντιστρέψει την πρόοδο που σημειώθηκε έπειτα από τις προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, κυρίως χάρη στη μείωση των εκπομπών των αυτοκινήτων.

«Ο αέρας μας υποτίθεται ότι είναι πιο καθαρός, κυρίως λόγω των κανονισμών της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών (EPA) για τις εκπομπές, αλλά οι πυρκαγιές έχουν περιορίσει ή εξαλείψει αυτά τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Γιουν Γουάνγκ καθηγητής Χημείας και Βιοχημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα που συνυπογράφει τη μελέτη.

«Με άλλα λόγια, όλες οι προσπάθειες των τελευταίων 20 ετών από την EPA να γίνει ο αέρας μας καθαρότερος έχουν ουσιαστικά χαθεί στις περιοχές που είναι ευάλωτες σε πυρκαγιές και στις περιοχές με άνεμο. Χάνουμε έδαφος», πρόσθεσε.

Η ερευνητική ομάδα υπολόγισε σε περιοχές των ΗΠΑ τις συγκεντρώσεις αιθάλης, γνωστή ως «μαύρος άνθρακας», που συνδέεται με καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι συγκεντρώσεις αιθάλης αυξάνονται κατά 86% κάθε χρόνο, κυρίως εξαιτίας των πυρκαγιών.

Οι δυτικές ΗΠΑ -η περιοχή που επηρεάζεται περισσότερο από τον καπνό των καναδικών πυρκαγιών- είχαν τα υψηλότερα ποσοστά πρόωρης θνησιμότητας κατά την περίοδο της μελέτης, σύμφωνα με το Eco Watch.

«Οι δασικές πυρκαγιές έχουν γίνει όλο και πιο έντονες και συχνές στις δυτικές ΗΠΑ, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των εκπομπών που σχετίζονται με τον καπνό σε κατοικημένες περιοχές. Η αύξηση αυτή είναι πιθανό να έχει συμβάλει στη μείωση της ποιότητας του αέρα και στην αύξηση της θνησιμότητας», αναφέρει η έρευνα.

«Η πρόληψη κι η διαχείριση πυρκαγιών, ο περιορισμός της υπερθέρμανσης, η αποκατάσταση των δασών, θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα του αέρα και τη δημόσια υγεία τις επόμενες δεκαετίες», συνεχίζει το κείμενο.

Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από 500 επίγειους σταθμούς παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα, καθώς και δορυφορικά δεδομένα, για να προσδιορίσει τις συγκεντρώσεις αιθάλης και να εκτιμήσει τους πρόωρους θανάτους.

«Είναι η πρώτη φορά που εξετάζουμε τις συγκεντρώσεις μαύρου άνθρακα παντού και σε ανάλυση ενός χιλιομέτρου», δήλωσε ο Γουάνγκ.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Τζινγκ Γουέι δήλωσε ότι η επιτυχία που σημειώθηκε στη μείωση των ανθρωπογενών εκπομπών αντισταθμίστηκε από τις συχνές πυρκαγιές.

«Η αύξηση του αριθμού και της έντασης των πυρκαγιών στις ΗΠΑ εξουδετερώνει τη μείωση των ανθρωπογενών εκπομπών, επιδεινώνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξάνοντας τους κινδύνους τόσο της νοσηρότητας όσο και της θνησιμότητας», τόνισε ο Γουέι.

Διαβάστε ακόμη

Ελλάδα-Τουρκία υπέγραψαν διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας (pics + vid)

Fitch Ratings: Γιατί δώσαμε επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα (γραφήματα)

Ποιοι ευνοούνται με τις εξαιρέσεις από την τεκμαρτή φορολόγηση των επαγγελματιών – Οι 10 αλλαγές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ