Μικροπλαστικά στον πλακούντα, στις αρτηριακές αθηρωματικές πλάκες, στους ωκεανούς, στα ποτάμια, στο πόσιμο νερό, στις κορυφές βουνών ακόμα και στα σύννεφα… Τα σωματίδια, μικρότερα των 5 χιλιοστών, απελευθερώνονται στο περιβάλλον και πλέον εντοπίζονται -σχεδόν- παντού. Από έρευνες προκύπτει ότι τουλάχιστον 14 εκατ. τόνοι μικροπλαστικών έχουν συσσωρευτεί στον πυθμένα των ωκεανών, ενώ μόνο στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι ετησίως απελευθερώνονται 42.000 τόνοι μικροπλαστικών.

Μέχρι πρότινος οι επιστήμονες γνώριζαν ότι τα σωματίδια εισέρχονται στην ατμόσφαιρα και μεταφέρονται σε απομακρυσμένα μέρη με τη μορφή «πλαστικής» βροχής επηρεάζοντας δραματικά την υγεία του οικοσυστήματος.

Τι συμβαίνει, όμως, έξω από την ατμόσφαιρα και συγκεκριμένα στην ανώτερη ζώνη της ατμόσφαιρας, τη στρατόσφαιρα; Τα μικροπλαστικά έχουν καταφέρει να εισχωρήσουν και εκεί; Σε αυτά τα ερωτήματα αναμένεται να απαντήσει η NASA με αποστολή της που για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί στη στρατόσφαιρα.

Σε συνεργασία με το Εθνικό Πολυτεχνικό Ινστιτούτο (IPN) -από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια του Μεξικού- και το Εθνικό Ίδρυμα Επιστήμης των ΗΠΑ, η NASA αναμένεται να αναζητήσει ρύπους στο στρώμα που εκτείνεται σε ύψος ανάμεσα στα 14 χλμ. και τα 60 χλμ. από την επιφάνεια της Γης.

Η ειδική αποστολή FY25 θα πραγματοποιηθεί από τον ερχόμενο Δεκέμβριο έως τον Ιανουάριο του 2025 από την αμερικανική βάση McMurdo στο νότιο άκρο της νήσου Ρος στο Νότιο Πόλο, με τη χρήση αερόστατων υπερπίεσης (SPB).

Όπως επισημαίνει το μεξικανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα οι επιστήμονες ανέπτυξαν την πειραματική πλατφόρμα ΕMIDSS-6, η οποία είναι εξοπλισμένη με σύστημα περιβαλλοντικής απεικόνισης που επιτρέπει τον εντοπισμό ρύπων στον αέρα και την ανάλυση των στοιχείων του στρατοσφαιρικού περιβάλλοντος σε χαμηλά γεωγραφικά πλάτη.

Ο Μάριο Αλμπέρτο Μεντόζα Μπάρσενας, ερευνητής στο Κέντρο Αεροδιαστημικής Ανάπτυξης (CDA) του IPN και επικεφαλής του έργου, εξήγησε ότι η αποστολή FY25 θα έχει τροχιά μιας περιστροφής σε 15 ημέρες. Η μονάδα EMIDSS-6 αναμένεται να είναι σε θέση να συλλέξει και να αποθηκεύσει δεδομένα για την κατανόηση του περιβάλλοντος της στρατόσφαιρας.

Ο Μπάρσενας επεσήμανε ότι η μονάδα θα καταγράψει τις περιβαλλοντικές μεταβλητές μέσω αισθητήρων μέτρησης της υγρασίας, της θερμοκρασίας και της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Τον ερχόμενο Ιούλιο, οι επιστήμονες της NASA θα υποβάλουν την EMIDSS-6 σε αυστηρές τεχνικές αξιολογήσεις και αξιολογήσεις ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας ώστε μέχρι το τέλος του έτους να πραγματοποιηθεί η αποστολή από μέλη του IPN, του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογίας και του Ινστιτούτου Μηχανικής, του Δυτικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Ανώτερων Σπουδών (ITESO) και του Κέντρου Molina για την Ενέργεια και το Περιβάλλον (MCE2).

Όπως αναφέρει το Wired Ισπανίας, στόχος του έργου είναι να παρέχει σε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο την υπηρεσία εκτόξευσης μη επανδρωμένων αερόστατων για επιστημονική έρευνα και εξερεύνηση σε μεγάλο υψόμετρο.

Επισημαίνεται ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 10-15 αποστολές από βάσεις στη Νέα Ζηλανδία, την Ανταρκτική, τη Σουηδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με το IPN να συμμετέχει στο πρόγραμμα από το 2019.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το μεξικανικό πανεπιστήμιο έλαβε μέρος στην αποστολή FY23-FTS με τη μονάδα EMIDSS-4, η οποία εκτοξεύτηκε από τη βάση Fort Sumner που βρίσκεται στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ. Στόχος της έρευνας ήταν και πάλι η συλλογή πληροφοριών για τις ατμοσφαιρικές μεταβλητές και η δοκιμή της απόδοσης των δύο υπολογιστών που ανέπτυξε το πανεπιστήμιο.

Photo: ipn.mx

Διαβάστε ακόμη

POS: Ηχούν «καμπάνες» €10.000-20.000 για πάνω από 10.000 επιχειρήσεις

Αττική Οδός: Με το βλέμμα στον Οκτώβριο του 2024 που λήγει η υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης

Στο «σφυρί» ακίνητα άνω του €1 δισ. μέχρι το φθινόπωρο – Η χαρτογράφηση των πλειστηριασμών (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ