Ενέργεια & Περιβάλλον

ΥΠΕΝ: Ξεκινά ο πολεοδομικός σχεδιασμός με την προκήρυξη των μελετών για το 18% της χώρας

  • Μαριάννα Τζάννε


Η αρχή θα γίνει από τα νησιά και τουριστικούς προορισμούς, ώστε να αντιμετωπιστούν οι οικιστικές και επενδυτικές πιέσεις σε περιοχές που παρατηρείται έντονη οικοδομική δραστηριότητα

Σε φάση εκκίνησης μπαίνει ο πολεοδομικός σχεδιασμός της χώρας με την προκήρυξη των πρώτων μελετών εντός του καλοκαιριού από τα 1.100 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που προγραμματίζει η κυβέρνηση σε μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στον τομέα του περιβάλλοντος.

Η αρχή αναμένεται να γίνει από τα νησιά και διάφορους τουριστικούς προορισμούς με στόχο να αντιμετωπιστούν οι οικιστικές και επενδυτικές πιέσεις σε περιοχές που παρατηρείται έντονη οικοδομική δραστηριότητα.

Το έργο των ΤΠΣ που ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί και από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως ανέφερε  χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, στόχος του υπουργείου είναι να έχει προκηρυχθεί το 75% των μελετών μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου. Ήδη βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση οι τεχνικές προδιαγραφές των ΤΠΣ, οι οποίες προβλέπεται να συνδεθούν  με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών. Στόχος είναι να υπάρξει ένα τοπικό σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, καθώς και τοπικό σχέδιο διαχείρισης καταστροφών και κινδύνων.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρεί σε πρώτη φάση στην προκήρυξη των διαγωνισμών για την εκπόνηση ΤΠΣ στο 18% των δημοτικών ενοτήτων της χώρας. Με βάση τον σχεδιασμό θα προκηρύσσονται νέοι διαγωνισμοί ανά εξάμηνο, ώστε μέχρι το τέλος της δεκαετίας να καλυφθεί με χρήσεις γης το σύνολο του ελληνικού χώρου, από το μόλις 20% που βρίσκεται η κάλυψη σήμερα.

Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ προέβλεπε αρχικά πως θα προκηρύσσονται διαγωνισμοί που θα αφορούν 80 μελέτες ανά εξάμηνο ώστε να μπορέσει η αγορά να ανταποκριθεί.

Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια συνιστούν το πρώτο και πιο σημαντικό, επίπεδο του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας, δεδομένου ότι με αυτά καθορίζονται οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης, περιοχές προς πολεοδόμηση για επεκτάσεις, καθώς και τα βασικά δίκτυα υποδομών, όπως το δημοτικό οδικό δίκτυο για όλες τις Δημοτικές Ενότητες της χώρας. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν πολεοδομικά σχέδια μόλις για το 20% των Δημοτικών Ενοτήτων της χώρας. Ως αποτέλεσμα, δυσχεραίνεται η νόμιμη οικοδομική δραστηριότητα, ενώ υποθάλπεται η αυθαίρετη δόμηση, παρεμποδίζονται οι αναγκαίες επεκτάσεις πόλεων και οικισμών και ανακόπτονται οι προοπτικές βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξη που θα αναδεικνύουν τα στρατηγικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής.

Τα μισά από τα υφιστάμενα πολεοδομικά σχέδια, που καλύπτουν μόλις το 20% των Δημοτικών Ενοτήτων της χώρας, το μικρότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι παρωχημένα και χρειάζονται επικαιροποίηση.