Από τη «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής» στο «Χειμερινό θέρετρο της Γροιλανδίας», η απόσταση είναι μικρή. Τουλάχιστον για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αφού οραματίστηκε τον έλεγχο και την «εκκαθάριση» της Γάζας, τώρα φλερτάρει επικίνδυνα με την Γροιλανδία, πλούσια σε φυσικούς πόρους και σε στρατηγική γεωγραφική θέση. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του σχετικά με την ένταξη του νησιού των μόλις 57.000 κατοίκων στις ΗΠΑ, χωρίς να αποκλείει τη χρήση στρατιωτικής δύναμης.

Τη στιγμή δε, που σύμφωνα με έρευνα η χώρα απέκτησε 1.620 χλμ. νέας ακτογραμμής εξαιτίας της τήξης των παγετώνων, προκύπτουν νέα γεωπολιτικά συμφέροντα που δε θα αφήσουν αδιάφορο τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Nature Climate Change και διεξήχθη από περιβαλλοντολόγους, γεωγράφους και θαλάσσιους βιολόγους από την Πολωνία, την Τσεχία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, η κλιματική αλλαγή αναδιαμορφώνει το τοπίο της Γροιλανδίας.

Αναλυτικότερα, οι ειδικοί παρατηρούν ότι η ολοένα αυξανόμενη θερμοκρασία έχει προκαλέσει σημαντική υποχώρηση της πλειονότητας των παγετώνων που καταλήγουν στη θάλασσα στο βόρειο ημισφαίριο.

Πιο συγκεκριμένα καταγράφηκε σημαντική συρρίκνωση των παγετώνων κατά την περίοδο 2000-2020 με συνολική νέα ακτογραμμή έκτασης 2.466 χλμ. από την οποία το μεγαλύτερο μέρος σε ποσοστό 66% εντοπίζεται στη Γροιλανδία.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτές «οι νέες παραπαγετώδεις ακτογραμμές είναι ιδιαίτερα δυναμικές, παρουσιάζοντας υψηλές ροές ιζημάτων και ταχέως εξελισσόμενες γεωμορφές», με την υποχώρηση των παγετώνων και τις νέες ακτογραμμές να εκτιμάται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στα τοπικά οικοσυστήματα και τις κοινότητες της Αρκτικής, η οποία θερμαίνεται έως και τέσσερις φορές ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη, φαινόμενο που δεν προβλέπεται να περιοριστεί.

Η υποχώρηση των θαλάσσιων παγετώνων, εξηγούν οι ερευνητές, όχι μόνο αλλάζει το τοπίο, αλλά δημιουργεί ταυτόχρονα έμμεσο κίνδυνο για τις τοπικές κοινωνίες και τις οικονομικές δραστηριότητες στην παράκτια ζώνη, καθώς εκτίθενται σε τσουνάμι που προκαλούνται από κατολισθήσεις. Ανάμεσα στις δραστηριότητες, οι οποίες αποτελούν πηγή εισοδήματος για τους ντόπιους, απειλούνται οι περιηγήσεις ταξιδιωτών, καθώς και το κάμπινγκ κατά μήκος των ακτών. Πέρα από τους κινδύνους για την ασφάλεια, η τουριστική βιομηχανία είναι πιθανό να πληγεί καθώς η αρκτική ομορφιά της Γροιλανδίας σταδιακά «λιώνει».

Την ίδια ώρα, βέβαια, η συρρίκνωση των παγετώνων μπορεί να ευνοήσει την πρόσβαση σε κοιτάσματα ιζημάτων με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η οικονομική ανεξαρτησία της περιοχής, συμπληρώνουν οι επιστήμονες.

Ο Σάιμον Κουκ από το Πανεπιστήμιο του Ντάντι στη Σκωτία, δημοσίευσε κείμενο στο News & Views σχολιάζοντας τα ευρήματα και εξηγώντας ότι προς το παρόν δεν είναι σαφές ποιες θα είναι οι συνέπειες από τη δημιουργία της νέας ακτογραμμής για τους ανθρώπους και τους βιότοπους της Αρκτικής. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι «μπορεί να γίνουν έδρα σημαντικών οικοσυστημάτων που παίζουν ρόλο στον παγκόσμιο κύκλο του άνθρακα που έως σήμερα δεν είχε υπολογιστεί».

Επιπλέον, το φαινόμενο έχει αποκαλύψει 35 νησιά μεγαλύτερα από 0,5 km2, εκ των οποίων 29 στη Γροιλανδία και τα υπόλοιπα έξι μεταξύ του Σβάλμπαρντ και της ρωσικής Αρκτικής. Πέντε από αυτά είχαν ήδη χαρτογραφηθεί τη δεκαετία του 1960, προτού καλυφθούν από πάγο, αλλά 13 από αυτά δεν είχαν ανακαλυφθεί υποδηλώνοντας ότι είχαν παραμείνει κάτω από πάγο και η υποχώρηση των παγετώνων οδήγησε στην επανεμφάνισή τους.

Οι ερευνητές σχετικά με τα 13 «νέα» νησιά αναφέρουν πως καθώς δεν εμφανίζονται σε κανέναν χάρτη σημαίνει ότι καμία χώρα δεν τα έχει διεκδικήσει ακόμα, αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο στους… ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν πρόσβαση σε πιθανούς φυσικούς πόρους.

Διαβάστε ακόμη

Αναλυτές μετά το δασμολογικό σοκ Τραμπ: Έρχεται υψηλότερος πληθωρισμός και νέα αναταραχή στις αγορές (γράφημα)

Bagatelle Athens: Η ιστορία πίσω από τη δημιουργία του εντυπωσιακού εστιατορίου

Ο Τραμπ πανηγυρίζει για αμερικανικό πλήγμα στην Υεμένη: «Δεν θα ξαναεπιτεθούν ποτέ!» (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα