Ο Ιούλιος ανακηρύχθηκε ο θερμότερος μήνας στον πλανήτη εδώ και 120.000 χρόνια, ο Οκτώβριος ήταν κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από το προηγούμενο ρεκόρ τον Οκτώβριο του 2019 και τον Νοέμβριο ξεπεράστηκε για πρώτη φορά μέσα σε μία ημέρα η μέση θερμοκρασία κατά 2 βαθμούς.

Τα νέα δεν είναι αισιόδοξα για την πλανήτη που πλήττεται από ακραίες θερμοκρασίες με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ να αναφέρει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας αποδίδεται τόσο στην κλιματική αλλαγή όσο και στο φαινόμενο Ελ Νίνιο που συνδέεται με την αύξηση των θερμοκρασιών της επιφάνειας του ωκεανού στον κεντρικό και ανατολικό τροπικό Ειρηνικό.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς την Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου για πρώτη φορά η παγκόσμια θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 2,06 βαθμούς, σημειώνοντας ρεκόρ αφού σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus πέρασε το ανώτατο όριο της Συμφωνίας του Παρισιού. Η συμφωνία που υπογράφηκε το 2015 περιλάμβανε σχέδιο δράσης για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη με μακροπρόθεσμο ορίζοντα να συγκρατηθεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω των 2 βαθμών Κελσίου -σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα- και να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Όπως αναφέρει το CNN που επικαλείται στοιχεία, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Σαμάνθα Μπέρτζες αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, το όριο ξεπεράστηκε μόνο προσωρινά. Δε σημαίνει, δηλαδή, ότι η θερμοκρασία κυμαίνεται μόνιμα άνω των 2 βαθμών, αλλά αποτελεί σύμπτωμα ενός πλανήτη που θερμαίνεται σταθερά ολοένα περισσότερο και κινείται προς μια πιο μακροπρόθεσμη κατάσταση όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης θα είναι δύσκολο -σε ορισμένες περιπτώσεις αδύνατο- να αναστραφούν.

«Πρόκειται για την πρώτη ημέρα που η παγκόσμια θερμοκρασία ξεπέρασε κατά περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου τα προβιομηχανικά επίπεδα», ανέφερε η Μπέρτζες.

«Η καλύτερη εκτίμησή μας είναι ότι αυτή ήταν η πρώτη ημέρα κατά την οποία η παγκόσμια θερμοκρασία ήταν πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα του 1850-1900 (ή τα προβιομηχανικά επίπεδα), στους 2,06 βαθμούς», εξήγησε στην ανάρτησή της.

Αναλυτικότερα, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες την Παρασκευή ήταν κατά μέσο όρο 1,17 βαθμούς πάνω από τα επίπεδα της περιόδου 1991-2020, καθιστώντας τη 17η Νοεμβρίου τη θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Αλλά σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, πριν ο άνθρωπος αρχίσει να καίει ορυκτά καύσιμα σε μεγάλη κλίμακα και να μεταβάλλει το φυσικό κλίμα της Γης, η θερμοκρασία ήταν 2,06 βαθμούς θερμότερη.

Όλα αυτά ενόψει της κρίσιμης 28ης συνόδου κορυφής COP28 για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι στις 30 Νοεμβρίου, όπου οι χώρες θα κάνουν απολογισμό της προόδου που έχουν σημειώσει σχετικά με την τήρηση της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Διαβάστε ακόμη

Θρίαμβος του ακροδεξιού Γκέερτ Βίλντερς στην Ολλανδία

5 κορυφαία πιάτα υψηλής ψαροφαγίας στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Οι πιο παράξενες τοποθεσίες ταχυδρομείων στον κόσμο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ