Κρατώντας φτυάρια και σουρωτήρια, εκατοντάδες εθελοντές προσπαθούν να καθαρίσουν την αμμουδιά από τα αναρίθμητα πλαστικά σφαιρίδια που ξεβράστηκαν στις ακτές της Γαλικίας στη βορειοδυτική Ισπανία, μια υπόθεση περιβαλλοντικής ζημιάς που οδήγησε σε ένα πολιτικό παιχνίδι ευθυνών, σύμφωνα με το Reuters.

Τα πλαστικά πέλετ που έπεσαν στη θάλασσα από φορτηγό πλοίο είναι η πρώτη ύλη για την παραγωγή καθημερινών προϊόντων, από μπουκάλια μέχρι σακούλες για ψώνια. Παρτίδες πέλετ που χάνονται σε ναυάγια είναι γνωστό ότι επιδεινώνουν το παγκόσμιο πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης.

Περίπου 10 τρισεκατομμύρια πλαστικά πέλετ καταλήγουν σε θάλασσες και ωκεανούς κάθε χρόνο, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης Pew Charitable Trusts το 2020. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι τα πλαστικά σωματίδια περνούν στο τροφικό πλέγμα των ωκεανών και από εκεί στο πιάτο μας.

Τα πέλετ που ξεβράζονται στην Ισπανία έπεσαν τον περασμένο μήνα από πλοίο έξω από τις ακτές της Πορτογαλίας, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με τον παραγωγό των πέλετ, την εταιρεία Bedeko Europe, τουλάχιστον ένα κοντέινερ έπεσε από το πλοίο Tocanao, το οποίο είχε μισθώσει ο γίγαντας των θαλάσσιων μεταφορών Maersk.

Η ισπανική κυβέρνηση ανησυχεί για «σοβαρές συνέπειες», όμως οι πιθανές επιπτώσεις στην αλιεία δεν είναι γνωστές, δήλωσε η Ισπανίδα αναπληρώτρια πρωθυπουργός Μαρία Χεσούς Μοντέρο.

Οι εικόνες των κατοίκων να προσπαθούν να καθαρίσουν τις ακτές με ό,τι εργαλεία βρουν ξύπνησε μνήμες της χειρότερης περιβαλλοντικής καταστροφής που έχει ζήσει η Γαλικία, μετά τη διαρροή 63.000 τόνων πετρελαίου από το πλοίο Prestige το 2002, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει ο πλουσιότερος ιχθυότυπος της Ισπανίας.

«Δυστυχώς επανέρχονται εικόνες του παρελθόντος που θα θέλαμε να σβήσουμε» σχολίασε η Μοντέρο.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Ecologistas en Accion επέκρινε την τοπική κυβέρνηση για «δύο εβδομάδες αδράνειας» και προανήγγειλε προσφυγή κατά της πλοιοκτήτριας εταιρείας Toucan Maritime, σύμφωνα πάντα με το Reuters.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Τα «σώζουν» από το Κτηματολόγιο και τα «τσιμπάει» η εφορία

Ολα του γάμου δύσκολα (Εφραίμ, Σαμαράς, Δένδιας), ο ανασχηματισμός της Μεζέβ και οι διαδικτυακές ανησυχίες της προεδρικής φρουράς Τσίπρα

Πιο πίσω πάει η νέα μαρίνα Ναυπλίου των 25 εκατ. μετά την «κόκκινη κάρτα» από το υπουργείο Πολιτισμού (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ