-Χαίρετε, στην επικαιρότητα -αν εξαιρέσει κανείς την εντυπωσιακή εξέλιξη στον «πόλεμο της νύχτας», που τις τελευταίες ώρες κυριαρχεί- βρίσκονται ακόμα τα ομόφυλα ζευγάρια που κυριολεκτικά έχουν κάνει τα κόμματα μαλλιά-κουβάρια. Στη ΝΔ συνεχίζονται οι αντιδράσεις, αλλά η ενημέρωση των βουλευτών του κόμματος επί του νομοσχεδίου από τους αρμόδιους υπουργούς θα γίνει σήμερα και αύριο κανονικά.

Σαμαράς

-Στο Μ.Μ αναρωτιούνται, λέει η πηγή, γιατί φωνάζει ο Κακλαμάνης ότι πρέπει να συγκληθεί η ΚΟ για να ενημερωθεί το κόμμα, αφού η πάγια διαδικασία -από… καταβολής κυβερνήσεως- είναι ότι ο υπουργός ενημερώνει τους βουλευτές και μάλιστα εδώ θα γίνει και προ της συνεδριάσεως του Υπουργικού Συμβουλίου. Για τη στάση Σαμαρά, ότι «οι βουλευτές δεν μπορεί να απέχουν», λένε ότι αυτό έγινε και επί των ημερών του. Κάποιοι βουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν και κάποιοι απείχαν (μισοί-μισοί) από το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών που πέρασε τότε ο Τσίπρας τον Δεκέμβριο του 2015.

Δένδιας

-Ο Δένδιας πάντως θα ψηφίσει υπέρ του νόμου, όπως είχε κάνει και στο σύμφωνο συμβίωσης, οπότε οι φήμες περί του αντιθέτου δεν ευσταθούν. Γενικώς, το προφίλ του δεν ταιριάζει με μια άρνηση σε έναν τέτοιον νόμο.

Εφραίμ-Βατοπέδι

-Οργισμένοι είναι στο Μ.Μ και με τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ που έμαθαν ότι παίρνει τηλέφωνα βουλευτές της ΝΔ για να καταψηφίσουν τον νόμο. Δεν ξέρω πώς αλλιώς θα εκφράσουν αυτή τη δυσαρέσκεια…

Στο επόμενο Υπουργικό;

-Πάντως ο Μητσοτάκης το μετράει και δεν αποκλείεται να το φέρει στις 30 του μηνός, στο Υπουργικό, να τελειώνει.

ΣΥΡΙΖΑ

-Η επιβολή κομματικής πειθαρχίας έχει προκαλέσει μπάχαλο. Υπάρχουν 5-7 βουλευτές που διαφωνούν. Ο Πολάκης που ως Κρητικός δεν τα σηκώνει αυτά, ο Σαρακιώτης που υποστηρίζεται από τον Μητροπολίτη Συμεών, η Κασιμάτη του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ, ο Μεϊκόπουλος που ήδη έχει δηλώσει ότι διαφωνεί με την τεκνοθεσία, η Λινού που έχει γίνει παπαδιά και ακόμα δύο. Ακόμα δεν έχουν αποφασίσει εάν τελικά θα επιμείνουν και θα πάνε κόντρα στον Κασσελάκη, όμως λένε και το εξής: «Θα τολμήσει να μας διαγράψει και να κάνει το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση;». Θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 36 βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ 32. Το κλίμα έχει βαρύνει πολύ και από μια πολιτική απρέπεια του Κασσελάκη (τσεκαρισμένη πληροφορία). Η πρόταση νόμου που κατέθεσε για γάμο, παρένθετες κ.λπ. φέρει τις υπογραφές όλων των βουλευτών, οι οποίοι όμως δεν ερωτήθηκαν. Έμαθαν από τα media ότι υπέγραψαν την πρόταση. Βαρύ…

Γκρίνια από τους ανθρώπους του Τσίπρα

-Μου ήρθε και μια πληροφορία -από καλή συριζαϊκή πηγή μου- και τη μεταφέρω με επιφύλαξη γιατί οι πρωταγωνιστές δεν μιλάνε και πολύ, κάτι βέβαια ψελλίζουν. Το βράδυ της Παρασκευής επικοινώνησαν τα περισσότερα στελέχη από όσα συμμετείχαν κατά το παρελθόν στην «Κίνηση Μελών» (άνθρωποι του Τσίπρα) για να συζητήσουν τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Πλην βεβαίως της Θεοδώρας Τζάκρη και του Παύλου Πολάκη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι Φλαμπουράρης, Παππάς, Σπίρτζης, Καλαματιανός, καθώς και αρκετά μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής. Υπήρξε προβληματισμός ότι τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ «δεν πάνε καλά», (σώωωωπα) με τα στελέχη να μεταφέρουν αυτή την γκρίνια και στις τοποθετήσεις τους στη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Το παρακολουθώ και θα σας έχω νεότερα…

ΠΑΣΟΚ

-Τριχοτόμηση και στο ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν αυτοί που συμφωνούν με την αρχική θέση Ανδρουλάκη, να μη δέσουν τα κορδόνια της κυβέρνησης και ασχέτως του τι πιστεύουν να απέχουν ή να καταψηφίσουν. Υπάρχουν εκείνοι που λένε ότι το κόμμα πρέπει να δώσει το «παρών» και να υπερψηφίσει και τέλος υπάρχουν εκείνοι που διαφωνούν. Ήδη Μιχαηλίδης και Παρασκευαΐδης λένε ότι θα καταψηφίσουν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι διαφωνεί και η Λίτσα Λιακούλη που έχει πολύ καλή σχέση με τον τοπικό Μητροπολίτη.

Ο ανασχηματισμός της Μεζέβ

-Είναι πλέον ολίγον παλιό αλλά καλό, έμαθα προχθές και ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα, πως την Πρωτοχρονιά ο πρώην υπουργός ΠροΠο ήταν για διακοπές στο πολύ όμορφο χειμερινό θέρετρο της Μεζέβ στις γαλλικές Αλπεις και ταυτοχρόνως ο υφυπουργός του Κατσαφάδος στη Βιέννη. Ρώτησα την πηγή μου και όχι μόνο μου το επιβεβαίωσε, αλλά μου είπε ότι ήταν και ο κύριος λόγος που ο Μητσοτάκης τους… ανασχημάτισε ακαριαία και δεν περίμενε να κάνει κάτι πιο ευρύ. Ειδικά αν ισχύει ότι δεν είχε και ιδέα ότι έφυγαν.

Το ΤΧΣ βάζει εμπρός και η Τρ. Πειραιώς μετακομίζει στο Λονδίνο (για αρχή)

-Αρχίζουν να εντείνονται και να κλιμακώνονται οι προεργασίες για το placement της Τράπεζας Πειραιώς. Αυτή την εβδομάδα ξεκινά τις εργασίες του για το placement το ΤΧΣ, οπότε -λογικά- τις επόμενες ημέρες θα αποσαφηνιστούν και οι όποιες αμφιβολίες υπάρχουν σχετικά με το υπό πώληση ποσοστό, με το επικρατέστερο σενάριο σήμερα να είναι η πώληση του 27%. Από σήμερα και για όλη την εβδομάδα ο Χ. Μεγάλου -με τη βασική ομάδα των στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς, που δουλεύουν για το placement- θα είναι στο Λονδίνο για επαφές με θεσμικά χαρτοφυλάκια και στόχο -τι άλλο;- από το «χτίσιμο» του βιβλίου προσφορών. Με την ολοκλήρωση των επαφών στο Λονδίνο, στο τέλος αυτής της εβδομάδας, θα πάρουν το αεροπλάνο για Νέα Υόρκη όπου και θα έχουν έναν αντίστοιχο κύκλο επαφών ο οποίος θα ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή τους στο διήμερο road show της JP Morgan, όπου θα δώσει το «παρών» και ο Πρωθυπουργός. Η ζήτηση για την Τρ. Πειραιώς από ξένα χαρτοφυλάκια είναι υψηλή και αποτελεί εχέγγυο επιτυχίας. Το μοναδικό που φοβούνται στην Τρ. Πειραιώς είναι να μη συμβεί κάτι στη διεθνή σκηνή που πανικοβάλει τις αγορές. Γι’ αυτό και θέλουν να είναι έτοιμοι και εκεί που υπολόγιζαν να ανακοινώσουν αποτελέσματα στις 29/2, το κάνουν νωρίτερα και οι ανακοινώσεις θα γίνουν 23 Φεβρουαρίου.

Στα σαλόνια τoυ Mayfair ο Γ. Στάσσης - Εξάωρης διάρκειας το investor day

-Στο Mayfair, στην καρδιά του Λονδίνου, με τα κοσμοπολίτικα ξενοδοχεία, τους ξακουστούς ράφτες και τα ατελιέ της Savile Row αλλά και τα γκουρμέ εστιατόρια -πλησίον του Χάιντ Πάρκ- θα υποδεχτεί την επόμενη Τρίτη 23 Ιανουαρίου την αφρόκρεμα των διεθνών αναλυτών το top management της ΔΕΗ. Στο Μay Fair Hotel, ο Γιώργος Στάσσης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος και ο Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης οικονομικός διευθυντής της ΔΕΗ, θα ανοίξουν τα χαρτιά τους στους αναλυτές, περιγράφοντας το business plan και το όραμα της εταιρείας στην ενέργεια, το retail, τις τηλεπικοινωνίες, αλλά και σε νέους τομείς, έχοντας πλέον (μετά την εξαγορά της Enel στη Ρουμανία και της Κωτσόβολος στην Ελλάδα) έναν σαφή και ξεκάθαρο επενδυτικό προσανατολισμό, με διεύρυνση δραστηριοτήτων τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας. Τo Ιnvestor Day της ΔΕΗ, που περιμένει όλη η αγορά για να αποκρυπτογραφήσει το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του ελληνικού utility, θα έχει διάρκεια 6 ωρών. Το πρόγραμμα προβλέπει ότι θα ξεκινήσει στις 12.00 το μεσημέρι ώρα Αγγλίας και θα κλείσει στις 18.00 το απόγευμα της ίδιας μέρας. Την παρουσίαση στους αναλυτές, διάρκειας περίπου 1 ώρας και 15 λεπτών, θα κάνει ο Στάσσης με τον Αλεξανδρίδη. Θα ακολουθήσει το στάδιο των ερωτήσεων-απαντήσεων (Q&A) που είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει 45 λεπτά, στο οποίο θα συμμετέχει και ο Ιωάννης Στέφος, διευθυντής επενδυτικών σχέσεων της ΔΕΗ. Για τις 14.00 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένο γεύμα μίας ώρας και θα ακολουθήσουν προσωπικές συναντήσεις μεταξύ των αναλυτών και των στελεχών της ΔΕΗ τρίωρης διάρκειας.

Η επέτειος του Μυτιληναίου στο Ηνωμένο Βασίλειο

-Το Λονδίνο θα χτυπά σε ελληνικούς ρυθμούς την επόμενη εβδομάδα καθώς τις ίδιες μέρες στη βρετανική πρωτεύουσα θα βρίσκεται και η Μυτιληναίος και πιθανότητα και ο ίδιος ο επιχειρηματίας, με όλο το επιτελείο των συνεργατών του για καλό σκοπό. Η Μυτιληναίος συμπληρώνει 10 χρόνια παρουσίας της στην απαιτητική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της ένα ισχυρό πελατολόγιο από δεκάδες έργα που αφορούν τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας-αποθήκευσης ενέργειας, μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και αποβλήτων. Πρόσφατα μάλιστα η εταιρεία υπέγραψε και τη μεγάλη συμφωνία που έχει συνάψει ποτέ στο εξωτερικό και αφορά την κατασκευή του μεγαλύτερου έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης σε συνεργασία με την General Electric Vernova. Οι δύο εταιρείες θα υλοποιήσουν, έναντι σύμβασης 1 δισ. λιρών, την πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση υψηλής μεταφορικής ισχύος στην ανατολική ακτή του Ηνωμένου Βασιλείου. Το έργο θα διασυνδέσει το Torness στο East Lothian της Σκωτίας με το Hawthorn Pit στην κομητεία Durham της Αγγλίας, επιτρέποντας τη μεταφορά «πράσινης» ανανεώσιμης ενέργειας που θα τροφοδοτήσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια νοικοκυριά σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Νέοι κανόνες για το Χρηματιστήριο, έρχονται ανατροπές

-Η διοίκηση του Χ.Α. επεξεργάστηκε το σχέδιο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τροποποίησε και βελτίωσε και φθάνει η ώρα όπου θα προχωρήσουμε στη θέσπιση νέων κανόνων στο Χρηματιστήριο: Οι εισηγμένες με κεφαλαιοποίηση έως 200 εκατ. ευρώ πρέπει να έχουν διασπορά το λιγότερο 25%. Οι εισηγμένες με πάνω από 200 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση μπορούν να έχουν διασπορά μικρότερη του 25%, αλλά όχι μικρότερη του 15%. Στα κριτήρια κεφαλαιοποίησης, για τη διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά θα απαιτείται κατώτερο όριο αποτίμησης 40 εκατ. ευρώ. Αν είναι μικρότερη η κεφαλαιοποίηση τότε η εταιρεία θα εισάγεται στην Εναλλακτική Αγορά. Στην Εναλλακτική Αγορά οι κανόνες είναι πιο χαλαροί, οι θεσμικοί επενδυτές δεν τολμούν (και δεν επιτρέπεται) να βάλουν πολλά λεφτά, οι ξένοι επενδυτές δεν ασχολούνται. Η μετάπτωση από την Κύρια στην Εναλλακτική συνεπάγεται μετοχικές αναταράξεις. Είναι αρκετές οι εταιρείες της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης που κινδυνεύουν με υποβιβασμό και προσπαθούν να βρουν «φιλικές επενδυτικές δυνάμεις» για να βελτιώσουν τη διασπορά και να ανεβάσουν την κεφαλαιοποίηση.

Διαφορετική στρατηγική από την ALPHA BANK

-Η διοίκηση της ALPHA BANK δεν επέλεξε ένα «πασοκικού» τύπου bonus προς όλο το προσωπικό της οριζόντια, αλλά συνέδεσε την έκτακτη ενίσχυση με το κριτήριο της επίτευξης των στόχων, θέλοντας να περάσει το μήνυμα «όσοι πετυχαίνουν τους στόχους ανταμείβονται». Σημειώστε πως η συγκεκριμένη έκτακτη αμοιβή, που φθάνει έως και τα 1.200 ευρώ, δίνεται επιπλέον του πλαισίου μεταβλητών αποδοχών, δηλαδή του bonus επίτευξης στόχων. Το δυναμικό της Alpha Bank έχει ενισχυθεί με περισσότερες από 800 νέες προσλήψεις με έμφαση το δίκτυο, τις ομάδες εξυπηρέτησης επιχειρήσεων και την πληροφορική.

Η μεταγραφή από την BC Partners και οι καραμπόλες

-Εδώ και λίγο καιρό ο Στέλιος Ηλία, ένας από τους στενούς συνεργάτες του Ν. Σταθόπουλου και επί 15ετία στέλεχος της BC Partners, εκ των οποίων τα πέντε ως Managing Director, ανήκει στο δυναμικό του επενδυτικού ομίλου Intermediate Capital Group (ICG) που διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια 81 δισ. ευρώ. Εκεί έχει ήδη ενταχθεί στο τμήμα European Corporate, τη ναυαρχίδα της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ICG. Ο κυπριακής καταγωγής Ηλία είχε ψηφιστεί από το Financial News ως ένας από τους ανερχόμενους πρωταγωνιστές στον χώρο των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων στην Ευρώπη και ως μέλος της ICG θα εστιάσει σε επενδυτικές ευκαιρίες στη Μ. Βρετανία, τις σκανδιναβικές χώρες και την κεντρική Ευρώπη καθώς και στον κλάδο των TMT (Telecoms, Media and Technology). Η επαγγελματική αυτή στροφή προκάλεσε ως αποτέλεσμα και αλλαγές στις εταιρείες που ελέγχονται από την BCP καθώς σε ορισμένες κατείχε θέση στο ΔΣ τους. Ήδη στην Pet City τη θέση του Ηλία κατέλαβε ο Adrian Stroumbos, associate στην BCP, ο οποίος είναι ήδη μέλος του δ.σ. στον εκπαιδευτικό όμιλο ΑΚΜΗ που επίσης εξαγοράστηκε από την BCP.

Ένα «παρών» με νόημα

-Ένα ακόμη «παρών» στον Όμιλο Ελλάκτωρ δίνει ο Γιώργος Τριανταφύλλου. Ο άνθρωπος που από το καλοκαίρι του 2021 έχει αναλάβει την ιδιαίτερα σημαντική θέση του Γενικού Διευθυντή Στρατηγικής του Ομίλου Motor Oil, εξελέγη στα τέλη της περασμένης χρονιάς μέλος του Δ.Σ. της Άκτωρ Παραχωρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Τριανταφύλλου είναι μέλος του Δ.Σ. και της Ελλάκτωρ Α.Ε. από τον Ιούνιο του 2022. Για να πάμε στα νεότερα, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Άκτωρ Παραχωρήσεις στις 20 Νοεμβρίου 2023 παραιτήθηκε από μέλος του ο Απόστολος Τζαβέλλος και εκλέχθηκε στη θέση του ο Γεώργιος Τριανταφύλλου. Έτσι, στο Δ.Σ. της Άκτωρ Παραχωρήσεις συμμετέχουν οι Θύμιος Μπουλούτας ως Πρόεδρος, Γιώργος Συριανός ως Διευθύνων Σύμβουλος, και ως μη εκτελεστικά μέλη οι Άγγελος Γιόκαρης, Μαρία-Ελένη Νιτσοπούλου, Κωνσταντίνος Τούμπουρος, Παναγιώτης Κυριακόπουλος και Γεώργιος Τριανταφύλλου. Να σημειώσω ότι ο Τριανταφύλλου έχει διπλό πτυχίο Οικονομικών και Ιστορίας από το Brandeis University και είναι κάτοχος ΜΒΑ από το MIT Sloan School of Management. Πριν ενταχθεί στη Motor Oil εργάστηκε για 13 χρόνια στον τομέα Επενδυτικής Στρατηγικής της Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, εστιάζοντας στον τομέα της ενέργειας, ενώ διετέλεσε επικεφαλής της τράπεζας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Χρηματιστήριο που θέλει να προλάβει τον Μάιο

-Όσοι προβλέπουν βαθιά διόρθωση τιμών και μαζικές πωλήσεις μετοχών στο Χρηματιστήριο διαψεύδονται καθημερινά. Κάποιο «μαγικό χέρι» εμφανίζεται στην αγορά στο τέλος των συνεδριάσεων και μαζεύει τις πουλημένες μετοχές. Σήμερα, οι επενδυτές από την Αμερική δεν θα παρέμβουν στην αγορά μας, η Wall Street γιορτάζει με τριήμερη αργία τη μνήμη του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ Τζούνιορ. Φαίνεται πως εδώ στην Αθήνα κάποιοι διαμορφώνουν τις κεφαλαιοποιήσεις βιαστικά, πριν από την Άνοιξη που Ευρώπη και Αμερική μπαίνουν στη βαθιά προεκλογική περίοδο και ενδεχομένως οι εξελίξεις στα επιτόκια να διαψεύσουν τους αισιόδοξους που περιμένουν διαδοχικές μειώσεις στο κόστος του χρήματος. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας αξίζει σήμερα 91 δισ. ευρώ, συμπλήρωσε 5 διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών είναι κατά 20% υψηλότερη από τον αντίστοιχο τζίρο πέρυσι τέτοια εποχή. Οι τράπεζες φυσιολογικά πρωταγωνιστούν, αφού φέτος θα είναι πρώτη χρονιά που θα μοιράσουν μέρισμα, ενώ είναι πολύ πιθανό να μη μοιράσει μέρισμα η Τράπεζα της Ελλάδος. Στο μεταξύ, οι αναλυτές πιθανολογούν ότι τα κέρδη 4ου τριμήνου για το σύνολο του τραπεζικού κλάδου τελικά θα είναι υψηλότερα των προβλέψεων και των εκτιμήσεων.

Η χρονιά των εξαγορών και συγχωνεύσεων

-Τη δεκαετία 2008-2018, όταν στην Ευρώπη γινόταν το μεγάλο πάρτι των εξαγορών και συγχωνεύσεων στρατηγικού χαρακτήρα, η Ελλάδα ήταν κλεισμένη στο καβούκι της και απομονωμένη. Στην τετραετία 2019-2023 έχτισε την εικόνα μιας σοβαρής μεταρρυθμιστικής οικονομίας με υψηλές επιδόσεις και τώρα -την εποχή που στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχει κορεσμός- η Ελλάδα εμφανίζεται ως η χώρα μέσω της οποίας οι επενδυτές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και την Ασία, μπορούν να τοποθετηθούν και να διεκδικήσουν μερίδια στην αγορά των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα παραμένει χώρα χαμηλού κόστους και υψηλών δυνατοτήτων. Φέτος είναι η χρονιά που αυτό το καθυστερημένο κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων θα εκδηλωθεί στην περιοχή μας.

252 περιπτώσεις μετοχικού ακτιβισμού το 2023

-Το 2023 εκδηλώθηκε το φαινόμενο. Το 2024 θα εξαπλωθεί παγκοσμίως. Πέρυσι καταγράφηκε αριθμός-ρεκόρ επιθέσεων στις γενικές συνελεύσεις μετόχων, από ακτιβιστές επενδυτές εναντίον των διοικήσεων εισηγμένων. Δυσαρεστημένοι μέτοχοι οργανώθηκαν, συσπειρώθηκαν και προσπάθησαν να εκδιώξουν διοικήσεις εταιρειών εισηγμένων στη Wall Street. Σε πολλές περιπτώσεις οι ακτιβιστές μέτοχοι πίεζαν τις διοικήσεις να πωλήσουν τις επιχειρήσεις επειδή οι τιμές των μετοχών είχαν χάσει την αξία τους. Η επενδυτική τράπεζα Lazard μέτρησε 252 περιπτώσεις τέτοιων επιθέσεων μετοχικού ακτιβισμού στις μεγάλες αγορές του πλανήτη. Αύξηση 7% σε σχέση με το 2022. Χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις ήταν η Walt Disney, η Salesforce και η Starbucks. Στην Ευρώπη καταγράφηκαν 69 τέτοιες επιθέσεις. Μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν: Παλαιότερα, οι ακτιβιστές πήγαιναν στις γενικές συνελεύσεις, δημοσίευαν δημόσιες επιστολές. Σήμερα, οι πιέσεις και οι διαπραγματεύσεις στόχων πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών. Παλαιότερα, ο ακτιβισμός εκδηλώνονταν από hedge funds όπως η Elliott Management και η Third Point. Σήμερα, η οικονομική επιβράδυνση, η αύξηση των επιτοκίων και -στην Ευρώπη ειδικά- το υψηλό ενεργειακό κόστος έχει γεννήσει πολλούς «επαναστάτες» μέσα στα μετοχολόγια των εισηγμένων. Τα Starbucks αποτελούν μια ξεχωριστή περίπτωση αφού ένας συνασπισμός εργατικών συνδικάτων με την επωνυμία Strategic Organizing Center πιέζει για την αντικατάσταση 3 κορυφαίων διοικητικών στελεχών με δικούς του υποψηφίους, κατηγορώντας τους 3 για «σοβαρή κακοδιαχείριση ανθρώπινου κεφαλαίου».

Ο πόλεμος της Apple με τη Microsoft

-Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου η Apple παρουσιάζει στο καταναλωτικό -αλλά κυρίως στο επενδυτικό- κοινό το νέο προϊόν με το οποίο ελπίζει να καταπλήξει την αγορά, τα Vision Pro ακουστικά μικτής πραγματικότητας, το δικό της βήμα στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Την περασμένη Παρασκευή ωστόσο, μόλις τελείωσε η συνεδρίαση στη Wall Street, η Microsoft ξεπέρασε επισήμως την Apple και εγκαταστάθηκε στην κορυφή, ως η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο σε χρηματιστηριακή αξία. Η Microsoft σήμερα αξίζει 2,89 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Apple ακολουθεί από κοντά στα 2,87 τρισεκατομμύρια δολάρια. Υπάρχουν πολλοί που αμφισβητούν τη δυνατότητα της Apple για περαιτέρω ανάπτυξη. Η εταιρεία έχει πληγεί από πολλαπλές υποβαθμίσεις αναλυτών, καθώς η Wall Street αναζητά εναγωνίως τον επόμενο μεγάλο σταρ της τεχνολογίας. Την ίδια στιγμή η Microsoft υπόσχεται πολλά με ενσωμάτωση περισσότερης τεχνητής νοημοσύνης στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρει στην αγορά. Η μετοχή της, μέσα στο 2024, έχει κερδίσει +3.3% και 92 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση. Αυτός ο πόλεμος μόλις ξεκίνησε