Ενέργεια & Περιβάλλον

Καφές: Η παραγωγή του βλάπτει τον πλανήτη

  • newsroom


Τι συμβαίνει με το μεγάλο αποτύπωμα ενέργειας και τον καφέ εργαστηρίου

Ο καφές δεν είναι, απλώς, μια συνήθεια, είναι μια βασική ανάγκη! Ωστόσο, η αύξηση της ζήτησής του αποτελεί απειλή για το περιβάλλον.

«Οι περισσότεροι καφέδες περνούν από μια διαδικασία υγρής άλεσης που χρησιμοποιεί σημαντικές ποσότητες γλυκού νερού για την αφαίρεση του πολτού και το πλύσιμο του καφέ. Στη συνέχεια, ο καφές στεγνώνει, καβουρδίζεται, αποστέλλεται και παρασκευάζεται — καθένα από τα οποία στάδια χρησιμοποιεί ενέργεια», δήλωσε ο Bambi Semroc, ανώτερος αντιπρόεδρος του Κέντρου για Βιώσιμα Εδάφη και Νερά στο Conservation International.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ, τα τελευταία 30 χρόνια, η αυξανόμενη ζήτηση για καφέ έχει οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής κατά 60%, ενέχοντας πολλούς περιβαλλοντικούς κινδύνους. Από την αποψίλωση των δασών μέχρι την υψηλή χρήση νερού και ενεργειακών πόρων, η έρευνα δείχνει ότι η αυξημένη παραγωγή καφέ καταστρέφει τον πλανήτη.

Η Βραζιλία, η μεγαλύτερη παραγωγός καφέ στον κόσμο, είδε την αποψίλωση των δασών του τροπικού δάσους του Αμαζονίου να φτάνει σε υψηλό 15 ετών, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας.

Υπολογίζεται ότι 13.235 τετραγωνικά χιλιόμετρα — που ισοδυναμούν με 2.429 γήπεδα ποδοσφαίρου — χάθηκαν μεταξύ Αυγούστου 2020 και Ιουλίου 2021, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 22% από το προηγούμενο έτος.

Η παραγωγή καφέ αφήνει επίσης μεγάλο αποτύπωμα νερού και ενέργειας, με 140 λίτρα νερού που απαιτούνται για την παραγωγή μόλις 125 χιλιοστών καφέ, σύμφωνα με το Water Footprint Network .

Όπως επισημαίνει το CNBC, μόλις φέτος, η Βραζιλία γνώρισε κύματα παγετού και ξηρασίας τον Ιούνιο, τα οποία ώθησαν τις τιμές του καφέ Arabica να φτάσουν σε υψηλό επταετίας.

Οι ειδικοί σε εμπορεύματα προβλέπουν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται «δεδομένης της τρέχουσας αστάθειας των παγκόσμιων αγορών καθώς και της αβεβαιότητας σχετικά με την παραγωγή του επόμενου έτους των κυρίαρχων παραγωγών καφέ — Βραζιλίας, Βιετνάμ και Κολομβίας», δήλωσε ο Semroc, από το Κέντρο Βιώσιμης Γης και Υδάτων στο Conservation International.

Καφές από το εργαστήριο

Επιστήμονες στη Φινλανδία προσπαθούν να βρουν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση που καλλιεργείται στο εργαστήριο για το επόμενο φλιτζάνι καφέ — αλλά η τεχνολογία για την παραγωγή του εξακολουθεί να είναι πολύ δαπανηρή.

Το Τεχνικό Ερευνητικό Κέντρο VTT της Φινλανδίας παρήγαγε με επιτυχία κύτταρα καφέ σε βιοαντιδραστήρα μέσω κυτταρικής γεωργίας, σε μια προσπάθεια να καταστήσει την παραγωγή καφέ πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Ο καφές που καλλιεργείται στο εργαστήριο του ερευνητικού κέντρου εξαλείφει την ανάγκη για αποψίλωση των δασών και η διαδικασία έχει πολύ μικρότερο αποτύπωμα νερού, καθώς οι επιστήμονες μπορούν να χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο νερό για να δημιουργήσουν τους βιοαντιδραστήρες τους.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι ο καφές μπορεί να παραχθεί ανά πάσα στιγμή υπό ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας, φωτός και οξυγόνου, αφαιρώντας την αστάθεια της προσφοράς στη βιομηχανία.

Προγράμματα όπως αυτά της World Coffee Research and Conservation International στοχεύουν επίσης στο να βοηθήσουν στην κάλυψη της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης για καφέ, αυξάνοντας την παραγωγή αγροτών μικρής κλίμακας και βελτιώνοντας τις αυξανόμενες επενδύσεις σε υπάρχουσες φάρμες.

Και, ξέρουμε, έπειτα από όσα διαβάσατε, είναι η ώρα για ένα ακόμη φλιτζάνι…

Διαβάστε ακόμη

Η μάχη των εργολάβων ξεκίνησε, η Πειραιώς θέλει την HSBC, τα 2 νέα πρόσωπα του ΤΧΣ, στη Eurobank μελετούν, το οικόπεδο Παρασκευαΐδη στη Συγγρού και μια κυρία φεύγει

Bίκυ Σάφρα: Η Ελληνίδα χρυσή κληρονόμος και το δικαστικό θρίλερ για μια περιουσία 16 δισ. δολαρίων 

Ρεύμα: Στο τραπέζι νέα μέτρα για την ανακούφιση καταναλωτών – Μεγαλώνει ο αριθμός των διακανονισμών, φόβοι για ανείσπρακτες οφειλές