Διεθνή

Καφές: Έτοιμος ο πρώτος γενετικά τροποποιημένος από εργαστήριο

  • newsroom


Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παραγωγή έχει γεύση και οσμή παρόμοια με τον φυσικό καφέ, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για να γίνει η παραγωγή βιώσιμη

Ένας νέος δρόμος για να παράγεται φρέσκος καφές -και που παράλληλα εξαφανίζει κάθε ανησυχία για την πιθανή έλλειψή του από τον πλανήτη και την εκτίναξη της τιμής του– άνοιξε από ερευνητές στη Φινλανδία. Στο εργαστήριο VTT Technical Research Centre έχει ήδη αναπτυχθεί ο πρώτος γενετικά τροποποιημένος καφές, από κύτταρα του φυτού σε βιοαντιδραστήρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παραγωγή έχει γεύση και οσμή παρόμοια με τον φυσικό καφέ, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για να γίνει η παραγωγή βιώσιμη.

Όπως αναφέρει το Gcrmag, για να παραχθεί ο καφές με αυτόν τον τρόπο οι ερευνητές εισάγουν στις κυτταρικές καλλιέργειες τις αντίστοιχες κυτταρικές σειρές που έχουν αναπτύξει και στη συνέχεια τις μεταφέρουν σε βιοαντιδραστήρες, που περιέχουν ένα θρεπτικό συστατικό.

Εκεί παραμένουν μέχρι να παράγουν βιομάζα, στην οποία έπειτα γίνονται αναλύσεις. Η διαδικασία αυτή έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την παραγωγή διαφόρων φυτικών και ζωικών προϊόντων.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές του VTT, με την παραγωγή καφέ να αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα λόγω της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης, η ανάγκη για διαφορετικούς τρόπους παραγωγής καφέ γίνεται όλο και πιο επιτακτική.

Εκτιμάται δε ότι η ανταπόκριση της παραγωγής στην αυξανόμενη ζήτηση θα προκαλέσει αποψίλωση δασών και κυρίως στα τροπικά δάση.

«Για εμάς στο VTT, το πρότζεκτ αυτό αποτελεί μέρος του συνολικού εγχειρήματος για την ανάπτυξη βιοτεχνολογικής παραγωγής καθημερινών και οικείων εμπορευμάτων, που η συμβατική παραγωγή τους γίνεται με καλλιέργειες», είπε ο δρ Heiko Rischer, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο συγκεκριμένος τρόπος παραγωγής βασίζεται σε γνωστή εγκεκριμένη τεχνολογία, ενώ η δυνατότητα της χρήσης κυττάρων καφεόδεντρων είχε παρουσιαστεί τη δεκαετία του ’70 από τον P.M. Townsley.

Εξάλλου, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το VTT, η Φινλανδία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ ανά άτομο.

Διαβάστε ακόμη

Χρέη πανδημίας: 36-72 δόσεις και σε οφειλές που δεν είχαν μπει σε αναστολή

Γιατί οι εφοπλιστές με δεξαμενόπλοια ποντάρουν στο ακριβό φυσικό αέριο

United Group: Η «νέα» NOVA, η πλατφόρμα EON και η εμπορική αντεπίθεση