search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Κατάρ: Σε εξωπραγματικά επίπεδα οι τιμές του LNG

Ο κορυφαίος εξαγωγέας ΥΦΑ προειδοποιεί ότι το ράλι είναι κακό τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές- «Κάνουν ουρές για LNG, αλλά δεν μπορούμε να τους καλύψουμε όλους»

Είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική αντίδραση γύρω από το πρωτοφανές ράλι των τιμών του φυσικού αερίου που ζούμε αυτή την περίοδο. Κι αυτό γιατί προέρχεται από τον κορυφαίο παραγωγό και εξαγωγέα LNG στον κόσμο, το Κατάρ.

Ακόμη και το πάμπλουτο εμιράτο, λοιπόν, προειδοποίησε ότι οι τιμές έχουν ανέβει σε «ανθυγιεινά» επίπεδα, όπως αναφέρει το Bloomberg.

«Ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου είναι αποτέλεσμα των βασικών θεμελιωδών αγορών, συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς και της ζήτησης, τα τρέχοντα επίπεδα τιμών που παρατηρούνται στις παγκόσμιες αγορές είναι ανθυγιεινά τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Saad Al-Kaabi μετά από μια διαδικτυακή συζήτηση με την επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενέργεια, Kadri Simson.

Τα σχόλιά του έρχονται εν μέσω κρίσης στις αγορές φυσικού αερίου, με τις τιμές στην Ευρώπη και σε μέρη της Ασίας να έχουν αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες, αν και έδειξαν κάποια σημάδια αποκλιμάκωσης την Τετάρτη μετά την παρέμβαση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν που υπονόησε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αυξήσει τις εξαγωγές.

Το Κατάρ επενδύει περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξήσει την παραγωγή του, αν και αυτό θα χρειαστεί κάποια χρόνια. Ο Saad Al-Kaabi δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η χώρα του θα δυσκολευτεί να αυξήσει την παραγωγή στο εγγύς μέλλον καθώς ήδη αντλεί με τη μέγιστη δυναμικότητα.

«Κάνουν ουρές για LNG. Έχουμε τεράστια ζήτηση από όλους τους πελάτες μας και δυστυχώς δεν μπορούμε να τους καλύψουμε όλους» είχε ομολογήσει στις 21 Σεπτεμβρίου.

Exit mobile version