Κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει στα καβούρια ερημίτες, τα οποία αντί να επιλέγουν όστρακα για να θωρακίσουν το εύθραυστο σώμα τους, καταλήγουν να «φορούν» πλαστικά σαν πανοπλία.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι ειδικοί, έπειτα από φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες τα μικρά καρκινοειδή έφεραν πλαστικό… κέλυφος.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC, δημοσιεύθηκαν στο Science of the Total Environment, με την καθηγήτρια Αστικής Οικολογίας στο πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και μία από τους ερευνητές, Μάρτα Σζούλκιν, να χαρακτηρίζει «ασυνήθιστη» τη συμπεριφορά των καβουριών.

«Αντί να είναι καλυμμένα με ένα όμορφο όστρακο, όπως έχουμε συνηθίσει να τα βλέπουμε, είχαν ένα κόκκινο πλαστικό καπάκι μπουκαλιού στην πλάτη τους ή ένα κομμάτι σπασμένης λάμπας», είπε η καθηγήτρια, η οποία μαζί  με τους συναδέλφους της, Ζουζάνα Τζαγκιέλο από το πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και Λούκας Ντιλέκσι από το πανεπιστήμιο του Πόζναν στην Πολωνία, κατέγραψαν συνολικά 386 καβούρια που χρησιμοποιούσαν τεχνητά κελύφη, κυρίως πλαστικά καπάκια.

Η Σζούλκιν εκτιμά ότι 10 από τα 16 είδη καβουριού ερημίτη σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο κελύφους, αφού έχει παρατηρηθεί σε όλες τις τροπικές περιοχές της Γης, εντούτοις δεν είναι ακόμα σαφές αν τα υλικά αυτά που επιλέγονται από τα καβούρια είναι επιβλαβή, ή αν τελικά είναι βοηθητικά.

Βέβαια, η ίδια η καθηγήτρια βλέποντας τις φωτογραφίες τις χαρακτήρισε «αποκαρδιωτικές» προσθέτοντας ωστόσο ότι πρέπει να κατανοήσουμε το γεγονός ότι ζούμε σε μια διαφορετική εποχή και ότι τα ζώα χρησιμοποιούν ό,τι τους είναι διαθέσιμο».

Η έρευνα αποκαλύπτει, πάντως, ότι τα πλαστικά κελύφη αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο, αφού όπως επισημαίνει η καθηγήτρια «το παρατηρήσαμε τα 2/3 των χερσαίων ειδών καβούρι ερημίτη. Το εντοπίσαμε μόνο με τη χρήση φωτογραφιών που τράβηξαν τουρίστες».

Όπως εκτιμούν οι ερευνητές τα ευρήματα αυτά δίνουν την αφορμή για νέα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα καρκινοειδή αλληλεπιδρούν και χρησιμοποιούν το πλαστικό.

Παράλληλα, επιθυμούν να κατανοήσουν κατά πόσο είναι επιβλαβής η χρήση πλαστικού και στόχος είναι να ερευνήσουν κατά πόσο επηρεάζει την εξέλιξή τους.

Μέχρι πρότινος τα καβούρια ερημίτες εντόπιζαν και στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν παλιά κελύφη σαλιγκαριών για να προστατευτούν και αν αυτά ήταν σε έλλειψη τότε κατέληγαν να παλεύουν με άλλα μέλη της αποικίας τους για μία πολύτιμη… πανοπλία.

Αυτό που δε γνωρίζουν οι ειδικοί είναι αν τα καβούρια θα εξακολουθούν να έρχονται σε ρήξη με άλλα καβούρια διεκδικώντας πλαστικά για την προστασία τους.

Όπως αναφέρει η έκθεση η πλαστική ρύπανση εντοπίζεται παντού, από τις ακτές ως τις εκβολές των ποταμών σε παγκόσμια κλίμακα, επιτρέποντας στα καβούρια να βρίσκουν εύκολα τα τεχνητά όστρακα.

Μάλιστα, τη στιγμή που ο πληθυσμός των μαλακίων μειώνεται παγκοσμίως είναι πιθανό τα γνήσια κελύφη να γίνονται ολοένα σπανιότερα, ιδίως σε περιβάλλοντα με ανθρώπινη παρέμβαση.

Έτσι, εκτιμούν οι επιστήμονες, μπορεί να είναι λιγότερο απαιτητικό και χρονοβόρο να βρεθεί ένα τεχνητό κέλυφος από ένα φυσικό, επομένως για αυτό το λόγο τα καβούρια το επιλέγουν.

Οι ερευνητές τώρα καλούνται να απαντήσουν αν το χρώμα για το τεχνητό όστρακο αποτελεί ατομική επιλογή ή τυχαίο γεγονός, αφού πρώτο κατά 28 % τα καβούρια ερημίτες διαλέγουν λευκό, ακολουθεί το μαύρο κατά 15% και τρίτο κατά 13% το διάφανο.

Επιπλέον, από τα υλικά που καταλήγουν στο υδάτινο δίκτυο, οι ερημίτες επιλέγουν πλαστικό κατά 84,5%, και συγκεκριμένα λευκά και μαύρα πλαστικά καπάκια, κατά 4,7% γυαλί και μέταλλο μαζί, και τέλος ξεχωριστά μέταλλο κατά 5,4 % και γυαλί κατά 5,4 %.

Όπως επισημαίνει το BBC πρόσφατη έρευνα που προσπάθησε να προσδιορίσει την κλίμακα της πλαστικής ρύπανσης υπολόγισε ότι τουλάχιστον 171 τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού επιπλέουν σήμερα στους ωκεανούς μας με τον αριθμό αυτό να τριπλασιάζεται έως το 2040, αν δεν ληφθούν μέτρα.

Photo: Science of The Total Environment

Διαβάστε ακόμη

Δεξαμενόπλοια: Η κρίση στη Μέση Ανατολή έχει οδηγήσει σε αυξήσεις ναύλων και τιμών των καυσίμων

ΕΚΤ: «Πράσινο» άνοιγμα για…χάρη της κλιματικής αλλαγής

Πτώση για τη μετοχή της Novartis – Αδύναμες οι πωλήσεις του φαρμάκου Pluvicto για τον καρκίνο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ