Φράουλες-γίγαντες αναπτύσσονται στη Μεγάλη Βρετανία, εξαιτίας των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή της εταιρίας Summer Berry Company, Μπάρτοτζ Πίνκος, οι φράουλες που καλλιεργούνται αυτή τη χρονιά στο Δυτικό Σάσεξ είναι κατά 20% μεγαλύτερες από το μέσο όρο.

Ο Πίνκος αποδίδει το φαινόμενο στο θερμό και ξηρό Απρίλιο που καταγράφηκε στη χώρα, με την Μετεωρολογική Υπηρεσία να τον χαρακτηρίζει ως τον πιο ηλιόλουστο μήνα στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1910, με συνολικά 228,9 ώρες ηλιοφάνειας.

Οι φράουλες που δε χωράνε στο στόμα και χρειάζονται δύο-τρεις δαγκωνιές για να καταναλωθούν έχουν εκπλήξει τους γεωργούς, με τον Πίνκος να δηλώνει στον Guardian ότι «δεν έχει ξαναδεί κάτι παρόμοιο εδώ και 20 χρόνια».

Μάλιστα, μερικά από τα φρούτα φτάνουν στο μέγεθος δαμάσκηνου ή ακτινιδίου, ξεπερνώντας σε βάρος τα 50 γρ.

Η Summer Berry Company που προμηθεύει σημαντικές αλυσίδες καταστημάτων, όπως Tesco, Sainsbury’s και Marks & Spencer, αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της ότι οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες, κάλιο και φαινολικές ενώσεις, με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Οι σαρκώδεις κατακόκκινες φράουλες χρειάζονται άφθονο φως και ξηρές συνθήκες για να αναπτυχθούν και ιδανικά πρέπει να εκτεθούν σε τουλάχιστον 10 ώρες ηλιακού φωτός καθημερινά, ενώ είναι έτοιμες για συγκομιδή έπειτα από 6-11 μήνες.

Οι συνθήκες αυτές δεν είναι συνηθισμένες στη Μεγάλη Βρετανία και το γεγονός ότι οι περασμένοι μήνες χαρακτηρίστηκαν από ηλιοφάνεια, ευνόησαν την παραγωγή φράουλας, αλλά και των μούρων, τα οποία είναι 10-20% μεγαλύτερα από ο,τι συνήθως.

https://www.youtube.com/shorts/888HH2X6G0I

Συνήθως, η εποχή της φράουλας ξεκινά τον Μάιο και κορυφώνεται τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, αλλά η ηλιόλουστη περίοδος σημαίνει ότι το εύγευστο, αρωματικό φρούτο με τη γλυκιά γεύση θα βρίσκεται στα βρετανικά καταστήματα νωρίτερα.

Οι πρώτες ενδείξεις για μία καλή χρονιά ήταν θετικές ήδη από τις αρχές Απριλίου, όταν οι καλλιεργητές έφτασαν να παράγουν 50 τόνους περισσότερους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το περασμένο έτος. Συνολικά, η καλοκαιρία ενίσχυσε την καλλιέργεια, με την Summer Berry Company να αγγίζει τους 200 τόνους φράουλας πριν το Πάσχα.

Οι επικεφαλής της εταιρίας δήλωναν ενθουσιασμένοι με την παραγωγή, εξηγώντας ότι η υψηλή θερμοκρασία και οι καινοτόμες μέθοδοι καλλιέργειας, οδήγησαν σε υγιή φυτά με πλούσια καρποφορία.

Ανάμεσα στις βιώσιμες πρακτικές που εφαρμόζονται, συγκαταλέγεται η ανάπτυξη «πράσινης» ενεργειακής λύσης χάρη στη συνεργασία με την Ebtech Energy Systems που ακολουθεί στρατηγικές για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Στη μονάδα παραγωγής εφαρμόστηκε ειδική αντλία θερμότητας νερού και αέρα, καθώς και φωτισμός LED, με στόχο τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας κατά 40%, τη συρρίκνωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% και τη δυνατότητα φωτισμού τους χειμερινούς μήνες. Σε συνδυασμό με λύσεις που συνδέονται με την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, η εταιρία φιλοδοξεί να έχει μηδενίσει τις εκπομπές αερίων έως το 2030.

Η Πολίν Γκούνταλ που καλλιεργεί φράουλες στο Σόμερσετ, μιλώντας στο BBC εξήγησε ότι οι θερμότερες θερμοκρασίες είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθεί καλύτερη συγκομιδή αυτή τη χρονιά, αφού τα φρούτα «ωριμάζουν με εκπληκτικό ρυθμό».

Για καλή σοδειά, όμως, έκανε λόγο και η Μάριον Ρίγκαν, από τη Hugh Lowe Farms με έδρα το Κεντ, που καλλιεργεί φράουλες εδώ και 50 χρόνια. Σύμφωνα με δηλώσεις της στο BBC φέτος η άνοιξη συνέβαλε ώστε να σημειωθεί μεγάλη παραγωγή του φρούτου με καλό μέγεθος και γλυκούς καρπούς.

Βέβαια, η Ρίγκαν τόνισε ότι μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί η περίοδος, η οποία διαρκεί ως τον Νοέμβριο.

Λιγότερες και ακριβότερες φράουλες καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν

Πράγματι, οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχία καθώς η ζέστη μπορεί να απειλήσει, μεταξύ άλλων, και τις καλλιέργειες φράουλας.

Όπως επισημαίνει η Daily Mail παλαιότερη μελέτη του Πανεπιστημίου του Γουότερλου στον Καναδά είχε αναδείξει το πρόβλημα, αναφέροντας πως οι φράουλες μπορεί στο μέλλον να είναι λιγότερες και πιο ακριβές, εξαιτίας των υψηλότερων θερμοκρασιών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αυξομείωση της θερμοκρασίας αναμένεται να αποδειχθεί καθοριστική στο μέλλον, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν την απόδοση των καλλιεργειών.

Αναλυτικότερα, διαπίστωσαν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,6 βαθμούς Κελσίου θα μπορούσε να μειώσει τις αποδόσεις φράουλας έως και 40% στην Καλιφόρνια.

Για επιτακτική ανάγκη να υιοθετηθούν στρατηγικές από τους αγρότες, κάνουν λόγο οι επιστήμονες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της υπερθέρμανσης, καθώς η φράουλα δεν έχει μόνο μεγάλη ζήτηση, αλλά και σύντομη διάρκεια ζωής. Επομένως μπορεί να αυξηθεί η τιμή της αν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές. Υπενθυμίζεται πως η φράουλα μόνο το 2022 απέφερε πάνω από 3 δισ. δολάρια στην οικονομία των ΗΠΑ.

Η επικεφαλής της έρευνας, Πουρνίμα Ουνικρισάν, μάλιστα, ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει άμεσα τα τρόφιμα που αγαπά ο καταναλωτής και πρόσθεσε ότι η έρευνα αναδεικνύει τη σημασία των βιώσιμων γεωργικών πρακτικών για τη διατήρηση μιας σταθερής προσφοράς τροφίμων για όλους.

Διαβάστε ακόμη 

ReArm Europe: Τα 150 δισ. ευρώ του SAFE, η Τουρκία και τα ελληνικά εξοπλιστικά (pics)

ΥΠΕΝ: Τι συμβαίνει με το αντιμόνιο στην Χίο – Το σινιάλο Τσάφου και η αναμονή των επενδυτών

Με νόμο ο έλεγχος στις ξένες επενδύσεις σε υποδομές και στο ΑΙ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα