Η Γη έσπασε νέα ζοφερά ρεκόρ για το λιώσιμο των παγετώνων, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τη θερμοκρασία των ωκεανών πέρυσι, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (World Meteorological Organization).

Η ετήσια έκθεση για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος του WMO, η οποία παρακολουθεί τους κλιματικούς δείκτες και τις επιπτώσεις, ανέφερε υψηλό ρεκόρ για την περιεκτικότητα σε θερμότητα των ωκεανών το 2022. Περίπου το 58% της επιφάνειας του ωκεανού παρουσίασε τουλάχιστον ένα θαλάσσιο κύμα καύσωνα πέρυσι, σύμφωνα με τον WMO.

Η μέση παγκόσμια στάθμη της θάλασσας έφτασε επίσης σε υψηλό ρεκόρ το 2022. Ο WMO σημείωσε ότι ο ρυθμός μέσης ανόδου της στάθμης της θάλασσας παγκοσμίως διπλασιάστηκε μεταξύ της δεκαετίας που εκτείνεται από το 1993 έως το 2002 και τη δεκαετία που έληξε το 2022.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg, οι παγετώνες είχαν επίσης απώλειες σε μάζα πάνω από το μέσο όρο πέρυσι, ένα εύρημα που επιβεβαιώθηκε από μια ξεχωριστή έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Η ESA διαπίστωσε ότι η απώλεια πάγου από τη Γροιλανδία και την Ανταρκτική έχει φτάσει σε νέο ρεκόρ και τώρα αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Οι τραγικές συνέπειες

Οι ωκεανοί λειτουργούν ως «παγίδα θερμότητας» για τον πλανήτη, η οποία μπορεί να μειώσει κάπως τις αυξήσεις της παγκόσμιας θερμοκρασίας, κάτι όμως που έχει ταυτόχρονα πολλές έχει αρνητικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων της απειλής για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Το κόστος της ξηρασίας, των πλημμυρών και των κυμάτων καύσωνα είναι επίσης ένα αυξανόμενο βάρος για τον παγκόσμιο πληθυσμό.

«Ενώ οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται και το κλίμα συνεχίζει να αλλάζει, οι πληθυσμοί σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να επηρεάζονται σοβαρά από ακραία καιρικά φαινόμενα και κλιματικά φαινόμενα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO, Πέτρι Ταάλας.

«Για παράδειγμα, το 2022, η συνεχής ξηρασία στην Ανατολική Αφρική, οι βροχοπτώσεις ρεκόρ στο Πακιστάν και οι καύσωνες που έσπασαν ρεκόρ στην Κίνα και την Ευρώπη επηρέασαν δεκάδες εκατομμύρια, ενέτειναν την επισιτιστική ανασφάλεια, ενίσχυσαν τη μαζική μετανάστευση και κόστισαν δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημιές», όπως πρόσθεσε.

Ο WMO ανέδειξε επίσης ορισμένες από τις επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή στα εποχιακά γεγονότα στη φύση. Για παράδειγμα, η ημερομηνία ανθοφορίας των ανθισμένων κερασιών στην Ιαπωνία το 2021 ήταν η 26η Μαρτίου, η παλαιότερη που καταγράφηκε εδώ και πάνω από 1.200 χρόνια.

Την έκθεση του WMO ακολουθεί αξιολόγηση για την κατάσταση της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα να οδηγούν πιθανότατα σε υψηλές θερμοκρασίες και φέτος, επιστήμονες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ετοιμάζονται να προσαρμοστούν για μια ζωή σε έναν πιο ζεστό πλανήτη

Διαβάστε ακόμη

Με σήμα για αναβάθμιση και πρωτογενές πλεόνασμα ξεκινά η προεκλογική περίοδος

Χορός εκατομμυρίων με αδήλωτα κέρδη από πωλήσεις μέσω ίντερνετ

«Άλμα» για τα Αirbnb στην Ελλάδα: Στο τοπ 3 των χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση ζήτησης για το καλοκαίρι και τον…Σεπτέμβριο (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ