Επίμονες αυξήσεις στον πληθωρισμό, αλλά και συγκεκριμένα στο κόστος των τροφίμων παγκοσμίως, αναμένεται να προκαλέσει τα επόμενα χρόνια η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Communications Earth & Environment, σύμφωνα με το Business Insider.

«Διαπιστώνουμε ότι οι συνθήκες θερμοκρασίας, που προβλέπονται για το 2035 στο πλαίσιο της μελλοντικής υπερθέρμανσης, οδηγούν σε ανοδικές πληθωριστικές πιέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρουν οι ερευνητές από το Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) και από την ΕΚΤ.

Ειδικότερα, οι θερμοκρασίες αυτές ενδέχεται να προκαλέσουν άνοδο του παγκόσμιου πληθωρισμού τροφίμων έως και 3,23% κατά μέσον όρο κάθε χρόνο. Σε ό,τι αφορά τον γενικό δείκτη του πληθωρισμού υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε άνοδο έως και 1,18% μέσα την επόμενη δεκαετία.

«Πέραν του 2035, το μέγεθος των εκτιμώμενων πιέσεων στον πληθωρισμό διαφέρει σημαντικά βάσει των σεναρίων για τα επίπεδα των ρύπων, που σημαίνει ότι ο αποφασιστικός περιορισμός των ρύπων θα μπορούσε να τις αποκλιμακώσει σημαντικά», αναφέρουν οι ερευνητές.

Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει ορισμένους τομείς της οικονομίας, ανεβάζοντας το κόστος της στέγης σε περιοχές, οι οποίες κινδυνεύουν πολύ από τις μεταβολές των κλιματικών συνθηκών, και προκαλώντας σοβαρές ελλείψεις προμηθειών σε τρόφιμα σε ολόκληρο τον κόσμο, από το ελαιόλαδο μέχρι το κακάο.

Τα τρόφιμα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η κατηγορία του πληθωρισμού που θα επηρεαστεί περισσότερο, σύμφωνα με την έρευνα. Επίσης, αναμένεται ότι ο πληθωριστικός αντίκτυπος θα κατανεμηθεί άνισα, καθώς οι μεγαλύτερες πιέσεις θα ασκηθούν σε χώρες της Αφρικής και της Νοτίου Αμερικής.

Εάν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα πολιτικής, οι πιέσεις αυτές είναι πιθανό να μετριαστούν. Οι ερευνητές, όμως, προειδοποίησαν επίσης ότι εάν οι ρύποι δεν μειωθούν, τότε οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό ενδέχεται να επιδεινωθούν.

«Στο βέλτιστο σενάριο των ρύπων, οι εξωγενείς πιέσεις στον πληθωρισμό είναι μόνο οριακά μεγαλύτερες το 2060 σε σύγκριση με το 2035, αλλά στο χείριστο σενάριο, των ρύπων, ο πληθωρισμός τροφίμων θα μπορούσε να ανέβει κατά τουλάχιστον 4% τον χρόνο σε μεγάλες περιοχές του κόσμου», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Διαβάστε ακόμη

«Τσάνταλης»: Έρχεται το πρώτο σφυρί για την ιστορική οινοποιία

Αυτά είναι τα νέα τουριστικά projects στη Θεσσαλονίκη (πίνακες + pic)

Η κρουαζιέρα βάζει πλώρη για 35.000.000 επιβάτες (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ