Άρχισε να συνθέτει μουσική στα 4 της. Ένα χρόνο αργότερα μπορούσε να αναγνωρίσει όλες τις μουσικές κλίμακες. Παίζει πιάνο, βιολί, τσέλο, φλάουτο και κάποιοι την αποκαλούν μικρή Μότσαρτ. Κυκλοφόρησε το άλμπουμ της «I am… Princess Genius» σε ηλικία μόλις 8 ετών με όλες τις συνθέσεις της. Η αγάπη της για τα ζώα, τη φύση, τα φυτά εκδηλώθηκε όταν σε ηλικία 5 ετών είδε ένα ντοκιμαντέρ για τον Μεγάλο Σκουπιδότοπο του Ειρηνικού Ωκεανού. Η εικόνα της «όγδοης ήπειρος», όπως είναι το προσωνύμιο της δίνης απορριμμάτων λόγω της έκτασής της, τη συγκλόνισε με αποτέλεσμα δύο χρόνια μετά να γράψει το βιβλίο «Is Plastic My Food?». Έκτοτε η 12χρονη, πλέον, Μάντβι Τσιτούρ από το Κολοράντο των ΗΠΑ μάχεται για την προστασία του περιβάλλοντος με όσα μέσα διαθέτει.

Η χαρισματική, ινδικής καταγωγής, Μάντβι ίδρυσε την οργάνωση Madhvi 4 Eco Ethics για να ευαισθητοποιήσει τους συμπολίτες της για την κλιματική αλλαγή.

«Μάχομαι για το δικαίωμα όλων στον καθαρό αέρα, το καθαρό νερό, την καθαρή γη, το καθαρό φαγητό και την υγεία. Είναι πάθος μου. Αγαπώ να κάνω αυτό που κάνω για το κλίμα», δήλωσε στο δίκτυο CBS.

Ανάμεσα στους αγώνες που έδωσε ξεχωρίζει και εκείνος κατά της χρήσης συσκευασιών φελιζόλ για φαγητό που συχνά χρησιμοποιείται στην εστίαση. Ξεκίνησε να συνεργάζεται με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου για να ανακηρυχθεί ο Απρίλιος Μήνας Ενημέρωσης για τη Ρύπανση από Πλαστικά και φελιζόλ, διοργάνωσε σχετική καμπάνια σε σχολεία της περιοχής της, έγραψε πολλές επιστολές σε αρμόδιους φορείς και επιχειρήσεις, και φιλοτέχνησε ένα πολύχρωμο γλυπτό με τίτλο «Ψάρι ή φελιζόλ» που εκτέθηκε στο πολιτειακό Καπιτώλιο, σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες να απορρίψουν τα πλαστικά μιας χρήσης.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας της συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ακόμη και την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, ενώ ως σύμβουλος του ΟΗΕ που εκπροσωπεί τη Βόρεια Αμερική, συναντάται κάθε μήνα με άλλους συνομήλικους συμβούλους από όλο τον κόσμο για να συζητήσουν, να ευαισθητοποιήσουν και να διατυπώσουν συστάσεις σχετικά με τους κλιματικούς κινδύνους που επηρεάζουν τη νεολαία σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Το φελιζόλ είναι ένα μεγάλο βάρος για τη χωματερή λόγω του όγκου του. Από το φελιζόλ διαρρέει ένα χημικό που ονομάζεται στυρένιο, είναι καρκινογόνο, μη βιοδιασπώμενο και καταλήγει στα τρόφιμα και το νερό μας. Θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλων μας», τόνισε η 12χρονη ακτιβίστρια.

Από τις προσπάθειές της, σύμφωνα με την ίδια, περισσότερα από 155 σχολεία με συνολικά 86.000 μαθητές είπαν «αντίο» στις συσκευασίες από φελιζόλ προτιμώντας βιοδιασπώμενες εναλλακτικές. Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης συνέβαλε ώστε περίπου 28 εκατ. δίσκοι φαγητού από φελιζόλ να μην καταλήξουν στις χωματερές.

«Είναι πολύ σημαντικό γιατί σώζουμε την υγεία των μαθητών», δήλωσε η Μάντβι, η οποία σε κάθε ευκαιρία οργανώνει σχετικές ομιλίες, επικοινώνησε με 35 δημάρχους σε όλη την πολιτεία και κατέθεσε στο Καπιτώλιο του Κολοράντο.

Η Μάντβι που φέρει μαύρη ζώνη στο Ταεκβοντό έχει το προσωνύμιο «No Styrofoam ninja» και ελπίζει ότι με την κατάλληλη λαβή θα ρίξει νοκ άουτ τη χρήση των πλαστικών.

«Όλοι θα έπρεπε να μεταμορφωθούν σε νίντζα και να πολεμήσουν κατά του φελιζόλ και της πλαστικής ρύπανσης», τόνισε.

Όλα αυτά την ώρα που στο Κολοράντο από την 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση χρήσης συσκευασιών φελιζόλ από τους χώρους εστίασης. Σύμφωνα με τον νόμο τα εστιατόρια μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα προϊόντα που αγοράστηκαν πριν από την 1η Ιανουαρίου 2024. Μόλις εξαντληθεί αυτό το απόθεμα, θα πρέπει να κάνουν τη μετάβαση σε άλλα προϊόντα με τους παραβάτες να τιμωρούνται με ποινές από 500-1.000 δολαρίων.

«Είμαι ενθουσιασμένη. Είναι μια μεγάλη νίκη για το οικοσύστημα», είπε σχετικά με την εφαρμογή του νόμου η 12χρονη, η οποία όπως αναφέρει το δίκτυο CBS όταν επισκέφθηκε εστιατόριο με την οικογένειά της φρόντισε να έχει μαζί της μεταλλικά δοχεία για να μεταφέρει στο σπίτι το φαγητό που μπορεί να μην καταναλωθεί.

«Θα ήθελα όλοι να ξεκινήσουν να απορρίπτουν τα πλαστικά και το φελιζόλ, αλλά και να κάνουν το χρέος τους στη δική τους ζωή, να κάνουν βιώσιμες αλλαγές στην καθημερινότητά τους και να προσπαθήσουν να πάψουν να χρησιμοποιούν τα περιττά πλαστικά», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη

Τι αλλάζει σε δάνεια, καταθέσεις και συναλλαγές – Το νέο τοπίο για τους πελάτες των τραπεζών

Ενέργεια: Σε «χαμηλή πτήση» η τιμή στη χονδρική και βουτιά για το φυσικό αέριο

ΜΑΚΒΕΛ: Τα ελληνικά ζυμαρικά που πέτυχαν ρεκόρ εξαγωγών – Πλάνο για επέκταση στην Ασία (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ