Σε επίπεδα κάτω των 100 ευρώ εξακολουθεί να κινείται η τιμή της μεγαβατώρας στη χονδρεμπορική αγορά της χώρας μας, την ώρα που το φυσικό αέριο πραγματοποιεί νέα βουτιά στην περιοχή των 30 ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για σήμερα Τετάρτη 3 Ιανουαρίου διαμορφώνεται στα 83,31 ευρώ/MWh, καταγράφοντας μείωση κατά 8,70% σε σχέση με χθες που ο πήχης βρισκόταν στα 91,25 ευρώ/MWh (με αύξηση κατά 18,58% έναντι των 76,95 ευρώ/MWh της Πρωτοχρονιάς). Όσον αφορά τη διακύμανση η χαμηλότερη τιμή για σήμερα ήταν στα 40 ευρώ/MWh και η υψηλότερη στα 107,15 ευρώ/MWh.

Βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής μέρας είναι η επανάκαμψη των ΑΠΕ στην πρώτη θέση του ενεργειακού μίγματος με ποσοστό 36,98%, με τις εισαγωγές να περνούν στη δεύτερη θέση με 34,30%, το φυσικό αέριο στην τρίτη θέση με 12,71%, ενώ έπονται τα υδροηλεκτρικά με 7,57% και ο λιγνίτης με 6,45%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν έναν χρόνο, στις 3 Ιανουαρίου 2023, η τιμή χονδρικής του ρεύματος βρισκόταν στα 269,48 ευρώ/MWh, ενώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είχε φτάσει στα 284 ευρώ/MWh.

Σε χαμηλό διετίας

Την ίδια ώρα, το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά καταγράφει νέα πτώση, με την τιμή του σε χαμηλό σχεδόν διετίας. Έτσι, χθες στο σημείο αναφοράς του TTF, τα συμβόλαια παράδοσης τον Φεβρουάριο έκλεισαν στα 30,27 ευρώ/MWh, δηλαδή μια «ανάσα» από το όριο των 30 ευρώ, ενώ τα συμβόλαια παράδοσης τον Μάρτιο στα 30,4 ευρώ/MWh και τον Απρίλιο στα 30,15 ευρώ/MWh. Υπενθυμίζεται ότι την ίδια περίοδο πέρυσι η τιμή βρισκόταν στα 79 ευρώ/MWh.

Ένας από τους λόγους που το φυσικό αέριο, παρά τις γεωπολιτικές αναταράξεις, εξακολουθεί να κινείται πτωτικά είναι και η αθρόα εισαγωγή LNG, κυρίως από τις ΗΠΑ, που κρατάει τα ευρωπαϊκά αποθέματα σε υψηλό, για την εποχή, επίπεδο.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι ΗΠΑ έγιναν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο για πρώτη φορά, το 2023, ξεπερνώντας τους κορυφαίους προμηθευτές Αυστραλία και Κατάρ.

Ειδικότερα, οι ΗΠΑ εξήγαγαν 91,2 εκατ. μετρικούς τόνους LNG το 2023, που αποτελεί ρεκόρ για τη χώρα, και οφείλεται μεταξύ άλλων στην ενισχυμένη παραγωγή λόγω της επανεκκίνησης του Freeport LNG στο Τέξας, το οποίο είχε κλείσει για μήνες μετά από πυρκαγιά τον Ιούνιο του 2022.

Το Κατάρ, που ήταν ο κορυφαίος προμηθευτής LNG το 2022, είδε τους όγκους του να συρρικνώνονται για πρώτη φορά τουλάχιστον από το 2016, με πτώση 1,9% και έπεσε στην τρίτη θέση, με την Αυστραλία να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.

Η απόσταση των ΗΠΑ από τους άμεσους ανταγωνιστές αναμένεται να διευρυνθεί φέτος καθώς δύο νέα έργα LNG, το Plaquemines της Venture Global LNG Inc. στη Λουιζιάνα και το Golden Pass στο Τέξας, θα προσθέσουν επιπλέον 38 εκατ. τόνους ετησίως.

Βέβαια, μένει να φανεί πόσο θα διατηρηθεί η τωρινή χαμηλή τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς για το τέλος αυτής τη εβδομάδας αναμένεται κύμα κρύου καιρού σε πολλές χώρες μετά τον ήπιο καιρό που διαφύλαξε και τα αποθέματα.

Έτσι, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, ψύχος θα εξαπλωθεί τις επόμενες μέρες στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, με χαμηλές θερμοκρασίες στο Βερολίνο, το Λονδίνο κ.α., δοκιμάζοντας τα ενεργειακά συστήματα.

Το κρύο αναμένεται να επικρατήσει και την επόμενη εβδομάδα, αυξάνοντας τη ζήτηση για τις ανάγκες θέρμανσης.

Διαβάστε ακόμη

Τι αλλάζει σε δάνεια, καταθέσεις και συναλλαγές – Το νέο τοπίο για τους πελάτες των τραπεζών

Πώς έκλεισε το 2023 για την αγορά κατοικιών: Διψήφια άνοδος στις τιμές πώλησης, μονοψήφια στα ενοίκια (πίνακες)

Πετρέλαιο: Oι 3+1 παράγοντες που θα προκαλέσουν αναταραχή στην αγορά το 2024

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ