Μείωση από 60% έως 80% της παραγωγής έφερε στην ελληνική βιομηχανία το αυξημένο ενεργειακό κόστος, σφίγγοντας ολοένα και περισσότερο την θηλιά αφού η στήριξη της πολιτείας είναι προσανατολισμένη στην χαμηλή τάση (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις) αφήνοντας εκτεθειμένες τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

Τα γκρίζα σύννεφα πυκνώνουν από το ανατιμητικό κύμα που παρουσιάζει η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος από τις αρχές Δεκεμβρίου, με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας να αναφέρουν ότι αν δεν αλλάξει κάτι  θα κληθούν να πληρώσουν 400 ευρώ την μεγαβατώρα.

Για το Δεκέμβριο η επιδότηση για ηλεκτρική ενέργεια θα ανέλθει σε μόλις 34 ευρώ ανά μεγαβατώρα, εμφανώς μειωμένη σε σχέση με το Νοέμβριο που ήταν στα 50 ευρώ/MWh, ανεβάζοντας το κόστος στα 273,3 ευρώ/MWh. Τον Οκτώβριο η επιδότηση ήταν 230 ευρώ η μεγαβατώρα με την βιομηχανία να πληρώνει 199,9/MWh και τον Σεπτέμβριο στα 342 ευρώ/MWh με το ενεργειακό κόστος στα 122,6 ευρώ/MWh.

Μηδενική είναι η επιδότηση για το φυσικό αέριο το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου,  προσαρμόζοντας την τελική τιμή στα 132 ευρώ ανά μεγαβατώρα και 116,8 ευρώ αντίστοιχα.

Τα στοιχεία που ακούστηκαν χθες στην γενική συνέλευση της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας ήταν απογοητευτικά καθώς οι εκπρόσωποι του κλάδου εξέφρασαν την αγωνία τους για το σήμερα αλλά και το αύριο της βιομηχανίας, ζώντας πλέον με το φόβο της αναστολής της παραγωγής και των λουκέτων. Το κλίμα ενισχύουν τα νέα δεδομένα της αγοράς που δείχνουν ότι σε σχέση με τις προβλέψεις Νοεμβρίου, ήδη οι τιμές ηλεκτρισμού του Δεκεμβρίου είναι ανεβασμένες από 20% έως 30%.

Οι περισσότερες μάλιστα βιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδας δήλωναν χθες την αδυναμία τους να εξάγουν κάτω από αυτές τις συνθήκες, όταν γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία έχουν φθηνότερες τιμές.

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, «εκτός από μεγάλες βιομηχανικές χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, ακόμα και η γειτονική Βουλγαρία έχει διαμορφώσει ένα σταθερό πλαίσιο, με εγγυημένες στο 100%  τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τις μεγάλες βιομηχανίες της στα  120€/MWh για φέτος αλλά και για την επόμενη χρονιά».

Ειδικότερα, η Βουλγαρία κατέβασε την τιμή φυσικού αερίου στα 63 ευρώ η μεγαβατώρα για τον Νοέμβριο όταν στην Ελλάδα το κόστος για τον ίδιο μήνα είναι υπερδιπλάσιο (132,5 ευρώ/MWh).

Καμπανάκι και στην υψηλή τάση

Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν στο newmoney ότι από τις αρχές της νέας χρονιάς, εκτεθειμένες στο αυξημένο ενεργειακό κόστος δεν θα είναι μόνο οι βιομηχανίες της μέσης τάσης αλλά και της υψηλής (πλην Αλουμινίου της Ελλάδας), για τις οποίες εκπνέουν οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει με την ΔΕΗ στα τέλη του έτους.

Η τελευταία οχυρωμένη πίσω από το  πλαφόν στην χονδρεμπορική, που τις στερεί την δυνατότητα των παροχών και των εκπτώσεων, εμφανίζεται ανένδοτη στο να παράσχει λύση που να καλύπτει τις ανάγκες της ενεργοβόρας βιομηχανίας, με την τελευταία να πιέζει για πολιτική παρέμβαση.

Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας δηλώνουν απογοήτευση και από την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα και του ΣΕΒ, καθώς ο υπουργός δεν άφησε περιθώρια ελιγμών. Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι δεν υπάρχουν οι πόροι για να υποστηριχτεί περισσότερο η ελληνική βιομηχανία και μίλησε για κόστος, που με τις κρατικές επιδοτήσεις μπορεί να διατηρηθεί στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Είναι  επείγουσα η  ανάγκη να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα ένα δίχτυ ασφαλείας για τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας, ώστε να μην είναι εκτεθειμένες στις ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς και να περιοριστεί ο κίνδυνος αποβιομηχάνισης» τονίζει η ΕΒΙΚΕΝ.

Εξίσου επείγον ζήτημα, όπως σημειώνει για τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας και ιδιαίτερα της βιομηχανίας έντασης ενέργειας είναι η θέσπιση ενός λειτουργικού πλαισίου που να διασφαλίζει την κατά προτεραιότητα πρόσβασή τους σε πράσινη ενέργεια, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις.

Σήμερα, εξακολουθεί να είναι αδύνατη η υπογραφή πράσινων ΡΡΑς με τη βιομηχανία, γιατί σε αντίθεση με όσα προβλέπει ο ευρωπαϊκός Κανονισμός ( 2022/1854) στην Ελλάδα το πλαφόν επιβάλλεται και στα διμερή συμβόλαια που επιδιώκουν να υπογράψουν οι βιομηχανίες της χώρας.

Η ΕΒΙΚΕΝ επικαλείται την τελευταία σχετική ανακοίνωσή του Υπουργείου Ενέργειας που αναφέρεται σε επικείμενη ρύθμιση, η οποία θα επιτρέπει μόνο τα διμερή συμβόλαια με φυσική παράδοση, εκτός του χρηματιστηρίου, εξαιρώντας τα συμβόλαια οικονομικών διαφορών. «Εκτός του ότι είναι ανεπαρκής, απαιτείται διάστημα πέραν του έτους για να υλοποιηθεί αυτή η ρύθμιση».

Η βιομηχανία εκφράζει την αγωνία της και ζητά από την  ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης,  ιδιαίτερα για τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη

Εξωδικαστικός μηχανισμός: «Παράθυρο» (ηλεκτρονικό) για να μπουν περισσότεροι σε ρύθμιση

Bitcoin: Πολύ σκληρό για να πεθάνει ή… πεθαίνει;

Το σενάριο Τσίπρα για ΝΔ με ΠΑΣΟΚ, οι φουρτούνες του Νίκου, οι προκαταβολές και οι βίλες στο Ελληνικό και η κουκουβάγια του Πηλαδάκη