Η παραγωγή βόειου κρέατος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παράγοντες της κλιματικής αλλαγής, που προκαλείται από τον άνθρωπο. Κατά της διάρκεια της προεδρίας του Ζαΐρ Μπολσονάρου, από το 2019 έως το 2022, μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Γερμανία αφαίρεσαν από τα ράφια τους προϊόντα από τη Βραζιλία λόγω της αύξησης της αποψίλωσης των δασών στον Αμαζόνιο για τη δημιουργία νέων βοσκοτόπων.

«Ως διεθνής έμπορική εταιρεία με παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, θέλουμε να αναλάβουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης για την πρόληψη της καταστροφής δασικών περιοχών», ανέφερε ένα δελτίο τύπου της γνωστής αλυσίδας εκπτωτικών αγορών ALDI πριν από δύο χρόνια.

Ενώ όμως οι Γερμανοί αγοραστές κράτησαν αποστάσεις, το βόειο κρέας της Βραζιλίας σημειώνει τεράστια επιτυχία στη παγκόσμια αγορά. Το επιχειρηματικό περιοδικό «Valor» ανέφερε πριν από λίγες ημέρες:

«Οι εξαγωγές βόειου κρέατος από τη Βραζιλία αναμένεται να υπερβούν τα τρία εκατομμύρια τόνους», μια πρόβλεψη που βασίζεται σε στοιχεία από το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA). Εάν αυτές οι εκτιμήσεις πραγματοποιηθούν, ο όγκος των εξαγωγών θα είναι σχεδόν 4% υψηλότερος από το 2022 και θα ισοδυναμεί με σχεδόν το 25% των παγκοσμίων εξαγωγών βοδινού κρέατος.

Κατασκευαστικός πυρετός στον Αμαζόνιο

Η νέα κυβέρνηση του Λούλα ντα Σίλβα συνεχίζει τη πολιτική του Μπολσονάρου, λόγω του οικονομικού οφέλους για τη χώρα. «Η Βραζιλία δείχνει τη δύναμη και το μέγεθος του ζωικού κεφαλαίου της και η επέκταση στη παγκόσμια αγορά αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την επανέναρξη της ανάπτυξης του τομέα αυτού», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Κάρλος Φαβάρο, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με το Μεξικό.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW